Coșul de gunoi invizibil de deasupra noastră: O provocare majoră pentru viitorul comunicațiilor globale

Coșul de gunoi invizibil de deasupra noastră: O provocare majoră pentru viitorul comunicațiilor globale
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Spațiul din jurul Pământului devine din ce în ce mai aglomerat și periculos.

Potrivit celui mai recent raport al Agenției Spațiale Europene (ESA), peste 6.600 de tone de deșeuri spațiale plutesc în prezent în orbita joasă a Terrei, un salt semnificativ față de estimarea de 6.000 de tone înregistrată anul trecut.

Acest „coș de gunoi invizibil” pune în pericol funcționarea sateliților de care depindem zilnic pentru navigație, comunicații, monitorizarea climei și chiar securitate, scrie New Atlas, care citează surse ca ESA și NASA.

Gunoiul spațial include fragmente rezultate din coliziuni sau explozii, resturi provenite din lansări și chiar unelte pierdute de astronauți. Chiar și un obiect de un centimetru poate produce daune similare unei grenade de mână, avertizează ESA. În prezent, se estimează că există cel puțin 1,2 milioane de astfel de obiecte cu diametrul mai mare de 1 cm în orbita joasă.

Conform software-ului de modelare al ESA, în jurul altitudinii de 550 km există acum aproape la fel de multe resturi ca sateliți activi.

În lipsa unor reglementări internaționale obligatorii privind curățarea orbitei, pericolul unei reacții în lanț, în care coliziunile generează și mai mult gunoi, amplificând riscul de accidente spațiale – fenomen cunoscut sub numele de sindromul Kessler – devine tot mai real.

Între timp, ESA și alte agenții au emis recomandări tehnice pentru limitarea deșeurilor viitoare. Acestea includ proiectarea navelor spațiale astfel încât să se dezintegreze complet la reintrarea în atmosferă, evitarea eliberării de obiecte în timpul misiunilor și dezactivarea surselor de energie la finalul operațiunilor.

În încercarea de a combate această problemă, ESA plănuiește să lanseze în 2028 ClearSpace-1, o navă ce va capta și îndepărta un satelit uzat cu ajutorul unor „gheare” robotice. Compania japoneză Astroscale și firma elvețiană ClearSpace colaborează deja cu Agenția Spațială a Marii Britanii pentru a elimina din orbită sateliți nefuncționali.

Ținând cont de dimensiunea uriașă a problemei, va fi nevoie de eforturi mult mai extinse pentru soluționarea ei, iar procesul va fi unul dificil și de lungă durată.

Totuși, pe măsură ce lansările devin mai ieftine și mai accesibile, este posibil să vedem tot mai multe acțiuni de curățare a deșeurilor spațiale, în paralel cu planuri ambițioase de utilizare a sateliților pentru acces global la Internet sau pentru a transmite energie solară pe Pământ, potrivit New Atlas.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇