Cimpanzei sălbatici bolnavi de lepră au fost descoperiți în premieră și nu e vorba despre o singură populație, ci de grupuri aflate la o depărtare de 1.000 de kilometri, în Guineea-Bissau, dar și pe Coasta de Fildeș.
În timp ce originile infecțiilor sunt neclare – pentru că bacteria se ascunde și în sol, și în apă – oamenii de știință spun că boala circulă probabil la mai multe animale sălbatice decât se bănuia anterior. E posibil ca mamiferele să o fi luat de la micile mamifere pe care le-au consumat, relatează IFL Science.
În cazul oamenilor, lepra a fost controlată cu antibiotice încă din anii 1980, iar cercetătorii au crezut cândva că a dispărut în regnul animal. Dar, în ultimele două decenii, oamenii de știință au descoperit că lepra s-a răspândit și la veverițele roșii din Marea Britanie și la armadillo, în America, și, în prezent, la cimpanzeii sălbatici.
Cimpanzeii bolnavi au fost descoperiți în 2020, dar a fost nevoie de multe analize și investigații pentru ca boala să fie confirmată.
S-a descoperit astfel inclusiv că tulpinile bacteriei Mycobacterium leprae sunt diferite, ceea ce înseamnă că au evoluat separat. În plus, aceste tulpini nu se găsesc la oameni, așa că este exclusă o eventuală infectare de la aceștia.
Lepra este o boală infecțioasă a pielii și a nervilor care, dacă nu este tratată, poate duce la deformări și orbire.