Nu una, ci două echipe independente de oameni de știință au anunțat că au reușit să dezvolte vase de sânge în interiorul organelor cultivate în laborator.
Crearea organelor miniaturale, numite organoizi, permite studierea bolilor și testarea medicamentelor într-un mod mult mai apropiat de realitate decât modelele tradiționale. Însă până acum lipsea un element esențial: rețeaua vasculară. Organele au nevoie de un flux constant de sânge, nutrienți și oxigen pentru a funcționa corect. Fără vase de sânge, organoizii nu pot crește suficient, nu pot funcționa complet sau nu ajung la maturitate.
Acum, două studii publicate în revistele Science și Cell au prezentat o abordare inovatoare: dezvoltarea vaselor de sânge concomitent cu țesutul organului, chiar din primele etape de creștere, nu ca un adaos ulterior.
Pornind de la celule stem pluripotente, capabile să devină aproape orice tip celular, cercetătorii au reușit să ”antreneze” aceste celule să formeze simultan țesutul pulmonar și vasele de sânge.
Una dintre reușite aparține unei echipe de la Universitatea California, care a început prin a încerca să creeze separat țesutul pulmonar și vasele de sânge, folosind markeri fluorescenti pentru a le diferenția. Surprinzător, oamenii de știință au observat că ambele tipuri de țesuturi se dezvoltau împreună din aceeași sursă, fenomen adesea considerat ”contaminare”, conform Interesting Engineering.
Având aceste ”materii prime”, oamenii de știință studiază în prezent o boală pulmonară rară și gravă a nou-născuților, displazia capilară alveolară cu desincronizare a venelor pulmonare (ACDMPV), cauzată de mutații genetice.
În paralel, la Stanford Medicine, o altă echipă, condusă de dr. Oscar Abilez, a obținut rezultate remarcabile în creșterea organoizilor de inimă și ficat, dotați cu propriile rețele funcționale de vase de sânge.