O civilizație puțin cunoscută, de dinainte de incași, a construit, cu peste 2.000 de ani în urmă, cel mai vechi observator solar din America, funcțional chiar și în prezent.
Deși nu sunt la fel de vechi ca siturile precum Stonehenge, aceste ruine antice, cunoscute sub numele de Chankillo, sunt considerate o „capodoperă a geniului creativ uman”, având caracteristici unice nemaivăzute nicăieri în lume, spun oamenii de știință.
Aflate în deșertul de coastă din Peru, ruinele sitului însumează un șir de 13 turnuri de piatră, un complex cu trei pereți, aflat în vârful dealului, numit Templul Fortificat, și două complexe de clădiri, respectiv Observatorul și Centrul Administrativ.
Terminat cu peste 2.300 de ani în urmă și abandonat în primul secol d.Hr., cel mai vechi observator solar din America este funcțional și acum și se fac eforturi pentru conservarea sa, el fiind inclus anul trecut în patrimoniul UNESCO. Echinocțiul din septembrie, de exemplu, este definit atunci când Soarele apune între al șaselea și al șaptelea turn, relatează Science Alert.
Săpăturile oficiale au început aici abia la începutul secolului al XXI-lea, moment în care arheologii și-au dat seama cu ce au de a face.
Se crede că observatorul a fost construit probabil cândva între 500 și 200 î.Hr. Apoi, din anumite motive, situl a fost abandonat, iar turnurile au căzut în paragină. În perioada lor de glorie, arheologii spun că structurile ar fi fost tencuite cu galben, ocru sau alb și pictate cu graffiti sau amprente.
Civilizația care a construit acest complex situat în deșertul de coastă dintre râul Casma din Peru și râul Sechin se numește Casma-Sechin. Se crede că populația venera Soarele, la fel ca incașii, iar acest complex era folosit inclusiv pentru ritualuri.