În urmă cu aproape două milenii, romanii foloseau un fel de toalete portabile, sub forma unor vase ceramice de 30 cm înălțime, arată un nou studiu realizat la Universitatea Cambridge,
Oamenii de știință au tras această concluzie după ce au analizat depunerile de pe fundul unui vas care a fost folosit acum peste 16 secole la o ”villa” romană din Sicilia, relatează Phys.org.
Aceștia au găsit în interior depuneri ce indică faptul că vasul a servit pe post de toaletă. Este pentru prima oară când ouă de viermi intestinali au fost identificate pe depunerile de pe fundul unui vas din Roma Antică.
Vasul este unul conic, din ceramică, și ca acesta s-au păstrat nenumărate din acea vreme. Până acum, însă, se credea că aceste vase din Roma Antică erau folosite pentru a stoca grâu sau ulei.
Cum însă multe astfel de vase au fost descoperite în zona unor foste latrine, a apărut ipoteza că ar fi putut servi ca toalete. Abia acum aceasta a fost dovedită: ouăle paraziților intestinali reprezintă cea mai bună dovadă în acest sens.
Vasul descoperit în localitatea Gerace avea 32 cm înălțime și 34 cm diametru în partea superioară și se poate bănui că cei care îl foloseau nu stăteau direct pe el, ci pe o mică structură din lemn deasupra acestuia.
Piers Mitchell, autorul studiului, spune că vasul a fost, probabil, folosit la sala de baie a unei ”villa” romană. Cel mai probabil, acea baie nu avea latrine clasice, fixe, ci doar vase al căror loc putea fi schimbat, scrie și Science Daily.