Cea mai adâncă peșteră de apă dulce de pe Pământ, aflată în Cehia, e cu mult mai mare decât se credea până acum. Cercetări recente au arătat că Abisul Hranice, cum a fost ea botezată, ajunge până la 1.000 de metri în subteran.
Măsurătorile desfășurate în 2016 cu un vehicul controlat de la distanță i-au adus titlul de cea mai adâncă peșteră subacvatică din lume. S-a stabilit atunci că aceasta are o adâncime de 400 de metri. Toată lumea a bănuit însă că ar putea fi mai adâncă, ceea ce s-a demonstrat ulterior. Noile cercetări au dezvăluit că această este de peste două ori mai mare decât se credea.
Mai mult, chiar, în premieră a fost realizată o hartă brută a peșterii, arată Science Alert. Cercetarea, publicată în Journal of Geophysical Research: Earth Surface, arată și cum s-ar fi format abisul: într-o formațiune de calcar.
Fațada de stâncă este plină de găuri formate în urma topirii zăpezilor. Multe caverne au fost formate în urma acestui tip de eroziune de sus în jos. Oamenii de știință au crezut mult timp că peștera Hranice a fost formată de jos în sus, în contextul chimicalelor descoperite în apa care provine din subteran.
Înainte ca peștera din Cehia să obțină acest titlu, cea mai adâncă peșteră cu apă dulce era Pozzo del Merro din Italia, care ajunge până la 390 de metri adâncime.
Cea mai adâncă peșteră de pe planetă este Veryovkina din Republica Georgia, care ajunge la peste 2.000 de metri adâncime.
Vezi și Peștele care merge este mai comun decât ai crede. Tocmai au fost găsite 11 specii noi