Despre corbi, ciori și papagali se știe deja, din nenumărate studii, că sunt inteligenți. Dar cum stau pescărușii la acest capitol?
Deși nu au renumele unor păsări prea inteligente, un studiu recent realizat în Canada a arătat că, în realitate, pescărușii sunt bine înzestrați de natură la acest capitol.
Unul dintre cele mai cunoscute teste de evaluare a inteligenței păsărilor este acela de a le determina să tragă de o frânghie la capătul căreia este legat ceva comestibil. Un astfel de studiu i-a avut în centru, o bucată de cârnat fiind legată la capătul frânghiei și închisă într-o cutie de plastic transparentă, astfel încât pescărușii să nu poată deschide cutia și să fie nevoiți să tragă de frânghie pentru a-și primi premiul.
Dintre cei 138 de pescăruși care s-au arătat interesați de momeală, 104 au încercat să o scoată cel puțin o dată. 25% dintre păsări au reușit din primele trei încercări, iar 21% au reușit din prima încercare, relatează Science Alert.
Pentru comparație, aproximativ 26% dintre corbii comuni pot rezolva testul frânghiei.
Acest experiment, spun Jessika Lamarre și David R. Wilson, cercetători la Memorial University of Newfoundland, arată că pescărușii sunt mai inteligenți decât credem.
Cu toate acestea, nu este clar dacă își pot planifica acțiunile sau dacă pot învăța tehnici pentru a îndeplini anumite sarcini.
Vor fi și alte experimente care vor răspunde la aceste întrebări, promit oamenii de știință.