Acțiune rar întâlnită la animale și greu de făcut sub apă: Caracatițele aruncă obiecte în semenii lor, mai ales femelele

Acțiune rar întâlnită la animale și greu de făcut sub apă: Caracatițele aruncă obiecte în semenii lor, mai ales femelele

Deși greu de imaginat, caracatițele obișnuiesc să arunce cu tot felul de obiecte una în alta. Atât masculii, dar mai ales femelele au acest obicei, arată o cercetare recentă.

Dacă inițial oamenii de știință australieni au crezut că astfel de manifestări apar doar atunci când caracatițele fac curățenie în cuib, a devenit repede clar că viețuitoarele apelează la un astfel de gest și în alte situații.

Oamenii de știință care studiau Octopus tetricus, cea mai întâlnită specie de caracatiță din Sydney, au filmat cefalopodele în timp ce adunau diferite resturi, după ce se hrăniseră, folosindu-se de tentaculele din față, și le azvârleau la mare distanță de corpul lor, scrie The Guardian.

ADVERTISING

Dar au făcut astfel de gesturi, aruncând voit cu obiecte în alte caracatițe, și atunci când nu-și curățau cuibul, au observat oamenii de știință.

Peter Godfrey Smith, coordonator al studiului, de la Universitatea din Sydney, spune că un astfel de comportament este cel puțin surprinzător.

”Aruncarea – sau propulsarea ori proiectarea – obiectelor adunate și ținute la păstrare este rar întâlnită în regnul animal. A azvârli un material, chiar și la distanțe scurte, este o acțiune neobișnuită sub apă și destul de dificil de efectuat”, a declarat acesta.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Godfrey Smith și colegii lui au filmat, în anul 2015, mai mult de 20 de ore în apele Golfului Jervis din New South Wales și au surprins comportamentul a zece caracatițe. Din imagini reiese că atât masculii, cât și femelele au efectuat astfel de ”aruncări”, cele din urmă chiar mai des.

Din 102 aruncări semnalate în cele peste 20 de ore de filmări, 32% aveau drept motiv curățenia cuibului, iar 8% dintre aceste episoade au apărut imediat după ce caracatița respectivă s-a hrănit.

Totuși, 53% din aruncările înregistrate au survenit într-un interval de maximum 2 minute, după ce o caracatiță a interacționat cu alta, fie după o luptă, împerechere etc..

ADVERTISING

Toate datele indică faptul că aceste lovituri vin în mod deliberat, arată autorii studiului.

”Sunt foarte convins de faptul că mare parte din acțiuni are drept motiv o afirmare a ideii de spațiu personal. În mai multe cazuri identificate, femelele au aruncat cu obiecte în masculi care s-au apropiat de acestea pentru a se împerechea. Dar au fost și cazuri în care o femelă a aruncat materiale în alte femele”, a mai declarat autorul studiului.

New Sydney Uni research into octopus aggression

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇