Biblia care încurajează adulterul, descoperită în Noua Zeelandă

Biblia care încurajează adulterul, descoperită în Noua Zeelandă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Prima copie a unei Biblii care dintr-o greșeală încurajează adulterul a fost scoasă la lumina zilei în emisfera sudică.

Supranumită „Biblia păcătoasă”, ediția tipărită în anul 1631 este faimoasă pentru că, dintr-o eroare de redactare, își informa cititorii că pot comite adulterul.

Versiunea eronată, denumită și "Biblia adulterinilor" sau "Biblia păcătoșilor", a fost tipărită în 1.000 de exemplare, iar lipsa cuvântului "nu" în fraza despre interzicerea adulterului a fost descoperită abia după un an, scrie The Guardian.

După identificarea erorii, Robert Barker și Martin Lucas, cei care au tipărit această Biblie, au fost pedepsiți de regele Carol I al Angliei pentru tipărituri scandaloase și neglijență. Ei au rămas fără dreptul de a tipări, au primit o amendă (sentința a fost ulterior casată), iar cele mai multe dintre cărțile tipărite au fost distruse. Doar 20 au rămas în circulație.

De ce a fost ținută secretă descoperirea "Bibliei păcătoase"

Din când în când, "Bibliile păcătoase" sunt scoase la licitație, în special în SUA și Marea Britanie, dar este pentru prima oară când un exemplar este găsit în emisfera sudică, potrivit University of Canterbury din Christchurch, Noua Zeelandă.

ADVERTISING

Conducerea universității a aflat de această descoperire în 2018, dar a decis să păstreze secretul până acum, pentru a le permite cercetătorilor și specialiștilor în conservarea cărților să aibă destul timp pentru a studia și păstra Biblia respectivă.

"E un mister, e fascinant și a făcut un drum de jumătate de planetă", a spus Chris Jones, profesor asociat de studii medievale la University of Canterbury.

Un fost student i-a adus Biblia în 2018, după ce familia tânărului o cumpărase cu doi ani înainte la vânzarea de bunuri a unei persoane decedate. Ultimul proprietar a fost Don Hampshire, angajatul unei legătorii de cărți, care s-a mutat din Marea Britanie în Christchurch în 2009, dar din câte știe Jones, acesta nu a spus nimănui că ar deține acest exemplar.

ADVERTISING

Fostul student era sigur că este "Biblia păcătoasă", dar Jones nu l-a crezut, știind cât de rară este cartea. "Nu sunt lucruri pe care le găsești într-un garaj din Christchurch. Dar m-am uitat la ea și mi-am dat seama că era exact ceea ce credea fostul meu student - e o 'Biblie păcătoasă'. Am fost uimit", a povestit profesorul.

Jones știe că mai există un exemplar în Canada, câteva în SUA, altele în Marea Britanie, Irlanda și "o copie foarte drăguță" la Dublin.

O greșeală fatală, provocată de tăierea de costuri

Modul în care s-a produs greșeala care a făcut celebră această versiune a Bibliei încă e subiect de dezbatere.

ADVERTISING

Teoriile avansează de la un act de sabotaj până la acțiunea unui tipograf rival. Jones crede, însă, că neglijența celor care au tipărit cartea este varianta cea mai plauzibilă, mai ales că, pe vremea aceea, ca să reducă costurile, tipografii renunțau la serviciile redactorilor.

Traseul pe care l-a urmat copia din Noua Zeelandă înainte de a ajunge în această țară rămâne un mister. Unele exemplare conțin însemnări despre arborele genealogic al unor familii, date, locuri, date de naștere și date ale unor decese, însă acesta are doar un nume ilizibil.

Cartea se afla într-o stare relativ proastă când a fost redescoperită: coperta lipsește, a fost afectată pe alocuri de apă, iar câteva pagini de la sfârșit nu au fost găsite. Totuși, are ceva deosebit - este una dintre puținele copii la care s-a folosit mai multă cerneală decorativă roșie și neagră și este o versiune mai largă a multor altor Biblii din Noua Zeelandă.

Lucrarea a fost refăcută de Sarah Askey, specialistă în conservarea cărților, care i-a adăugat o nouă copetă. Printre paginile vechi, ea a descoperit rămășițele unor plante, păr uman și fibre textile.

În cei patru ani de la descoperirea sa, Biblia a fost complet digitalizată și este disponibilă pe un site unde poate fi citită gratuit, iar Jones speră că acest lucru va ajuta la identificarea numelui ilizibil scris înăuntru. "Sper că va veni cineva și va spune 'Chris Jones, ești un idiot, e foarte clar', abia aștept asta", a spus profesorul, amuzându-se.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇