Au fost create hainele care își schimbă culoarea (Video)

Au fost create hainele care își schimbă culoarea (Video)
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Doar câteva gesturi ar putea fi de ajuns pentru a modifica culoarea hainelor în următorii ani. Cercetătorii din Hong Kong au creat un material textil care permite acest lucru cu ajutorul inteligenței artificiale.

Țesătura concepută de Laboratorul pentru Inteligență Artificială în Design (AiDLab) în colaborare cu Şcoala de Modă şi Textile a Universității Politehnice din Hong Kong este tricotată cu o combinație de fibre optice polimerice și fibre textile şi poate fi iluminată într-o gamă largă de nuanțe, relatează Reuters.

ADVERTISING

Fibrele optice polimerice sunt conductori de lumină, iar aceasta se transmite dintr-un punct în altul.

Câteva gesturi simple vor fi de ajuns pentru a schimba culoarea hainelor: degetul mare dus în sus în fața țesăturii declanșează un albastru intens, un semn în formă de inimă o va face roz, în timp ce un semn „OK" o va transforma în verde.

Culorile sunt setate cu ajutorul unei aplicații instalate pe telefon și a algoritmilor, iar camera video distinge gesturile unei persoane. Nuanțele sunt extrase din fotografiile de pe telefon şi proiectate pe material.

Intelligent Textile System for Interiors, Fashion and Rehabilitation

Tehnologia ar putea fi folosită pentru a reduce risipa, oferindu-le oamenilor mai multe posibilități de alegere a culorilor pentru un articol vestimentar.

ADVERTISING

Fibrele optice polimerice sunt create din polimetacrilat de metil, un material reciclabil. De asemenea, structura textilelor permite separarea ușoară a fibrelor de fire pentru reciclare, a explicat Jeanne Tan, profesor la Şcoala de Modă şi Textile, Universitatea Politehnică Hong Kong.

În plus, materialul este moale. „Se simte în mână ca orice material textil obișnuit", a spus ea.

AiDLab speră că tehnologia va fi comercializată în viitor. Deocamdată poate fi văzută în instalații montate în mall-uri și alte locuri din Hong Kong.

ADVERTISING

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇