Astronomii au anunțat descoperirea unei planete care constă, practic, într-un ocean de magmă, extrem de apropiat de steaua sa.
”Planeta infernală se numește 55 Cancri e (cunoscută și sub numele de Janssen), iar o nouă analiză a orbitei sale și a orbitelor celorlalte exoplanete care se învârt în jurul stelei arată că Janssen s-a format, cel mai probabil, la o distanță mult mai mare de stea, apropiindu-se încet de aceasta în timp și topindu-se în acest proces.
Am aflat cum a ajuns acest sistem multiplanetar – unul dintre sistemele cu cele mai multe planete pe care le-am găsit – în starea sa actuală”, a declarat astrofizicianul Lily Zhao de la Institutul Flatiron din New York, SUA, conform Science Alert.
În afară de Janssen, cinci exoplanete orbitează în jurul stelei, la 41 de ani-lumină de noi: Galileo, Brahe, Harriot și Lipperhey. Cea mai apropiată este însă Janssen, a cărei suprafață pare că se topește pe măsură ce se apropie de steaua sa.
Cu cea mai apropiată orbită, Janssen se învârte în jurul stelei sale, numită Copernicus (o pitică portocalie puțin mai mică decât Soarele), aproximativ o dată la 18 ore.
Janssen are o rază de 1,85 ori mai mare decât cea a Pământului și o masă de aproximativ 8 ori mai mare decât planeta noastră. Asta înseamnă că este puțin mai densă decât Pământul și ar fi putut fi, la rândul său, un super-Pământ stâncos, aflat la o distanță mai mare de steaua sa. Dar structura sa e cu totul diferită, au constatat oamenii de știință.
Cât despre condițiile de pe planetă, să spunem doar că fața orientată către steaua sa ajunge la temperaturi de 2.300 grade Celsius, adică mult peste temperatura magmei, după cum se arată într-un raport publicat de jurnalul Nature Astronomy.