Astronomii au anunțat descoperirea a două super-Pământuri care ar putea fi locuibile

Astronomii au anunțat descoperirea a două super-Pământuri care ar putea fi locuibile

O echipă internațională de oameni de știință a anunțat descoperirea a două planete stâncoase, situate în zona locuibilă, care orbitează în jurul stelei LP 890-9, o pitică roșie.

Cele două planete sunt LP 890-9b și LP 890-9c, relatează New Scientist. Steaua lor se află la aproximativ 100 de ani-lumină de Pământul nostru și este a doua cea mai rece stea în jurul căreia au fost detectate planete, după celebra TRAPPIST-1, se arată într-un raport citat de revista Astronomy & Astrophysics.

LP 890-9b (sau TOI-4306b), cea mai interioară din sistem, a fost identificată inițial în urmă cu câțiva ani, dar abia acum oamenii de știință au putut afla mai multe despre ea. Această planetă, care este cu aproximativ 30% mai mare decât Pământul, completează o orbită în jurul stelei în doar 2,7 zile.

ADVERTISING

A doua planetă, LP 890-9c, are dimensiuni similare cu prima (cu aproximativ 40% mai mare decât Pământul), dar are o perioadă orbitală mai lungă, de aproximativ 8,4 zile. Această perioadă orbitală plasează planeta în așa-numita ”zonă locuibilă”.

”Deși această planetă orbitează foarte aproape de steaua sa, la o distanță de aproximativ 10 ori mai mică decât cea a planetei Mercur în jurul Soarelui nostru, cantitatea de iradiere stelară pe care o primește este încă scăzută și ar putea permite prezența apei lichide la suprafața planetei, cu condiția ca aceasta să aibă o atmosferă suficientă”, explică Francisco J. Pozuelos, cercetător la Institutul de Astrofizică din Andaluzia și unul dintre principalii co-autori ai lucrării.

ADVERTISING

Cât despre steaua pe care o orbitează, aceasta este de aproximativ 6,5 ori mai mică decât Soarele și are o temperatură de suprafață de jumătate din cea a stelei noastre.

Așa se explică cum de planetele, deși sunt mult mai aproape de steaua lor decât este Pământul de Soare, ar putea avea totuși condiții potrivite pentru viață.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇