O echipă internațională de oameni de știință a anunțat descoperirea a două planete stâncoase, situate în zona locuibilă, care orbitează în jurul stelei LP 890-9, o pitică roșie.
Cele două planete sunt LP 890-9b și LP 890-9c, relatează New Scientist. Steaua lor se află la aproximativ 100 de ani-lumină de Pământul nostru și este a doua cea mai rece stea în jurul căreia au fost detectate planete, după celebra TRAPPIST-1, se arată într-un raport citat de revista Astronomy & Astrophysics.
LP 890-9b (sau TOI-4306b), cea mai interioară din sistem, a fost identificată inițial în urmă cu câțiva ani, dar abia acum oamenii de știință au putut afla mai multe despre ea. Această planetă, care este cu aproximativ 30% mai mare decât Pământul, completează o orbită în jurul stelei în doar 2,7 zile.
A doua planetă, LP 890-9c, are dimensiuni similare cu prima (cu aproximativ 40% mai mare decât Pământul), dar are o perioadă orbitală mai lungă, de aproximativ 8,4 zile. Această perioadă orbitală plasează planeta în așa-numita ”zonă locuibilă”.
”Deși această planetă orbitează foarte aproape de steaua sa, la o distanță de aproximativ 10 ori mai mică decât cea a planetei Mercur în jurul Soarelui nostru, cantitatea de iradiere stelară pe care o primește este încă scăzută și ar putea permite prezența apei lichide la suprafața planetei, cu condiția ca aceasta să aibă o atmosferă suficientă”, explică Francisco J. Pozuelos, cercetător la Institutul de Astrofizică din Andaluzia și unul dintre principalii co-autori ai lucrării.
Cât despre steaua pe care o orbitează, aceasta este de aproximativ 6,5 ori mai mică decât Soarele și are o temperatură de suprafață de jumătate din cea a stelei noastre.
Așa se explică cum de planetele, deși sunt mult mai aproape de steaua lor decât este Pământul de Soare, ar putea avea totuși condiții potrivite pentru viață.