Aproape 2.000 de opere de artă au fost furate de la British Museum

Aproape 2.000 de opere de artă au fost furate de la British Museum
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Aproximativ 2.000 de opere de artă au fost furate de la British Museum, dar unele au fost deja recuperate, a declarat preşedintele prestigioasei instituţii culturale, la o zi după ce directorul muzeului a demisionat.

Hartwig Fischer, 60 de ani, care era în funcţie din 2016, a demisionat vineri din funcţia de director al British Museum, sub presiune de când a fost anunţată, la 16 august, dispariţia unei serii de piese din colecţii, unele datând din secolul al XV-lea î.Hr, informează AFP.

Intervievat sâmbătă la BBC, preşedintele muzeului, fostul ministru conservator George Osborne, a declarat că nu ştie cu exactitate câte obiecte lipsesc, dar „aş da o estimare de aproximativ 2.000”. „Am început să recuperăm obiecte furate, ceea ce reprezintă un punct luminos în această furtună”, a adăugat el.

ADVERTISING

Obiectele furate sunt piese mici, neexpuse, păstrate în depozitele muzeului, care nu dispune de un inventar complet al colecţiilor sale dobândite de-a lungul secolelor.

„Oricine are cunoştinţe despre ceea ce nu se află în inventar are un mare avantaj”, a declarat George Osborne, susţinând că muzeul „trebuie să accelereze procesul deja în curs de stabilire a unui inventar complet”.

Anunţul privind furturile a fost un şoc pentru muzeu şi „a afectat reputaţia British Museum”, potrivit lui George Osborne.

ADVERTISING

„Credem că am fost victimele unor furturi pe o perioadă lungă de timp şi, sincer, am fi putut face mai mult pentru a le preveni. A existat o convingere la acel moment în cadrul muzeului, la cel mai înalt nivel, care a refuzat să creadă că un insider fură artefacte, să creadă că unul dintre membrii personalului face acest lucru? Da, este foarte posibil”, a adăugat el.

British Museum a fost fondat în 1753, iar colecţia de opt milioane de obiecte include celebra piatră Rosetta, stela care a făcut posibilă descifrarea hieroglifelor, şi este una dintre cele mai vizitate atracţii din Marea Britanie.

ADVERTISING

La jumătatea lunii august, muzeul a declarat că a concediat un angajat, în timp ce poliţia londoneză a spus că a interogat un bărbat, dar că nu a luat încă nicio măsură legală.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇