Obiecte de zeci de mii de dolari furate de la British Museum au fost puse la vânzare pe eBay pentru 51 de dolari

Obiecte de zeci de mii de dolari furate de la British Museum au fost puse la vânzare pe eBay pentru 51 de dolari

Cel puţin un obiect furat de la British Museum, în valoare de până la 63.800 de dolari (50.000 de lire sterline), a fost scos la vânzare pe platforma de comerţ electronic eBay pentru doar 51 de dolari (40 de lire sterline).

Anunţul făcut de muzeu pe 16 august a precizat că majoritatea obiectelor dispărute, furate şi deteriorate erau piese mici de „bijuterii din aur şi pietre semipreţioase şi sticlă datând din secolul al XV-lea î.Hr. până în secolul al XIX-lea”, care erau păstrate în principal în scopuri academice şi de cercetare. Niciuna dintre ele nu fusese expusă recent.

ADVERTISING

Cu toate acestea, unele dintre obiectele dispărute apăruseră în anunţuri pe eBay cel puţin din 2016, iar The Telegraph a relatat că un expert în antichităţi a anunţat British Museum în urmă cu trei ani că suspectează că un membru al personalului a furat piese din colecţia sa care se aflau în depozit.

În 2016, o bijuterie romană realizată din piatră semipreţioasă onix a fost listată la vânzare pe eBay cu un preţ minim de 40 de lire sterline. Lista nu a atras nicio ofertă. Un dealer a declarat pentru The Telegraph că valoarea sa reală era cuprinsă între 31.890 şi 63.780 de dolari (25.000 şi 50.000 de lire sterline).

ADVERTISING

Ca urmare a descoperirii obiectelor furate, dispărute şi deteriorate, muzeul a lansat o revizuire independentă a protocoalelor sale de securitate. De asemenea, a anunţat că va lua măsuri legale împotriva unui membru al personalului concediat şi că este în curs de desfăşurare o investigaţie a Comandamentului pentru infracţiuni economice al Poliţiei Metropolitane.

La scurt timp după ce muzeul a anunţat concedierea, publicaţiile Times of London şi Daily Telegraph l-au identificat pe Peter Higgs, curatorul de antichităţi greceşti, ca fiind persoana neidentificată.

ADVERTISING

Înainte de a fi concediat de la muzeu la începutul acestui an, Higgs a lucrat în cadrul instituţiei timp de peste 30 de ani, organizând expoziţii importante şi scriind cărţi. Familia sa a declarat pentru The Telegraph că este nevinovat şi că a fost „devastat” de pierderea poziţiei sale.

În mod ironic, în 2013, Higgs a servit ca expert în materie de trafic de artefacte, după ce oficialii vamali britanici au cerut asistenţa British Museum pentru a ajuta la identificarea unei statui care fusese confiscată pe aeroportul Heathrow. Higgs a declarat pentru The Guardian că a ştiut imediat că este vorba despre o statuie de marmură veche de 2.000 de ani a unei zeiţe greceşti. Statuia funerară rară a fost repatriată în Libia în 2021.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇