America, invadată de viespi gigantice. Ce-au descoperit oamenii de știință într-un cuib: „Ne-a lăsat fără cuvinte”

America, invadată de viespi gigantice. Ce-au descoperit oamenii de știință într-un cuib: „Ne-a lăsat fără cuvinte”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

De o vreme SUA sunt sub amenințarea unor viespi gigantice asiatice, extrem de agresive. Cunoscute sub numele științific Vespa mandarinia, acestea sunt endemice pădurilor și zonelor joase munte din sud-estul Asiei.

Măsurând cinci centimetri în lungime, sunt cele mai mari viespi din lume și un adevărat pericol la adresa albinelor, pe care pur și simplu le decapitează.

Sunt periculoase inclusiv pentru noi, mai multe înțepături putând ucide un om. În Japonia, ele ucid 30 - 50 de oameni anual, după cum relatează IFL Scince.

ADVERTISING

Nu e de mirare de ce SUA încearcă să scape de ele. După luni întregi de căutări, oamenii de știință au identificat și distrus în octombrie primul cuib de viespi gigantice asiatice descoperit vreodată pe teritoriul SUA. Cercetătorii au eradicat cu succes ascunzătoarea insectelor dintr-un copac din statul Washington, în apropiere de granița cu Canada.

Primul stup de viespi ucigașe descoperit în Statele Unite a fost distrus cu succes (Foto)

Deși descoperirea și eliminarea cuibului este considerată o victorie de către autoritățile americane, care încearcă din răsputeri să prevină specia să se stabilească în America de Nord, o analiză „post-mortem” a cuibului a dezvăluit detalii șocante despre amenințarea reală pe care o reprezintă această insectă.

ADVERTISING

După ce au descoperit cuibul cu ajutorul unui dispozitiv de monitorizare atașat de una dintre viespi, oamenii de știință de la Departamentul pentru Agricultură al statului Washington (WSDA) au aspirat zeci de viespi din copacul în care se ascundeau. Apoi, au tăiat copacul și au ajuns la cuibul din interior, care măsura în jur de 35 de centimetri în lungime și 23 de centimetri în lățime.

Poate că nu pare mare, însă era destul de încăpător pentru o veritabilă armată de viespi gigantice, capabile să producă un val semnificativ de invazii și colonizări.

ADVERTISING

În cuib, cercetătorii au găsit nu mai puțin de 76 de regine adulte. Aproape toate, în afară de una, erau cel mai probabil regine virgine, adică regine care ar fi ieșit în cele din urmă din cuib pentru a se împerechea și apoi ar fi părăsit zona pentru a începe o nouă colonie în altă regiune, după sfârșitul iernii.

Mai mult, oamenii de știință au descoperit 108 celule cu pupe, despre care cercetătorii cred că ar fi fost regine virgine în stadiul de dezvoltare. Cu alte cuvinte, acest cuib, căutat luni de-a rândul, conținea bazele a aproximativ 200 de potențiale noi colonii, dacă natura și-ar fi continuat cursul înainte ca oamenii de știință să intervină.

Vezi și Sute de milioane de țânțari modificați genetic vor fi eliberați în Florida

„Am ajuns acolo în ultima clipă. Să vedem un cuib relativ mic, însă capabil să producă 200 de regine… ne-a lăsat fără cuvinte”, a spus Sven-Erik Spichiger, entomolog la WSDA.

În afară de cele 200 de regine, oamenii de știință au mai găsit 112 viespi lucrătoare, 190 de larve și șase ouă. În total, aproximativ 500 de viespi au fost asociate cu acest cuib, multe dintre acestea fiind capabile să-și creeze noi cuiburi, conform Science Alert.

Bineînțeles, doar pentru că acest cuib a fost distrus, asta nu înseamnă că altele nu există, iar insecte din acest cuib ar fi putut evada înainte sau în timpul misiunii de eradicare. „Noi credem că mai există și alte cuiburi. Nu putem fi siguri că le-am eliminat pe toate”, a adăugat omul de știință.

Citește și A fost creat, din greșeală, peștele hibrid ”imposibil”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇