A distrus 20 de ani de cercetări într-o secundă pentru că-l enervau alarmele unui congelator

A distrus 20 de ani de cercetări într-o secundă pentru că-l enervau alarmele unui congelator
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un om de serviciu al unei universități americane a oprit un congelator după ce a auzit mai multe „alarme enervante”, distrugând peste 20 de ani de cercetare, se arată în procesul deschis împotriva companiei care l-a angajat.

Bărbatul, care nu este vizat de acțiunea în instanță, a fost angajat de compania Daigle Cleaning Systems Inc. și în 2020 a lucrat timp de mai multe luni la Institutul Politehnic Rensselaer din Troy, New York. Instituția privată de învățământ solicită acum despăgubiri de peste un milion de dolari de la Daigle Cleaning Systems, relatează CNN.

ADVERTISING

Congelatorul din laborator conținea rezultatul a peste 20 de ani de cercetare, inclusiv culturi de celule și eșantioane cărora „o mică fluctuație de temperatură de numai trei grade le putea provoca daune catastrofale", se arată în documentele înaintate la instanța din New York.

Institutul nu consideră că îngrijitorul este de vină, ci compania care l-a angajat, întrucât nu l-a instruit și nu l-a supravegheat corespunzător.

Celulele cultivate și eșantioanele din congelator trebuiau păstrate la o temperatură de -80 de grade Celsius, iar pentru a evita orice fluctuație de trei grade Celsius, alarmele setate sunau dacă temperatura din interior creștea la -78 de grade sau scădea la -82 de grade Celsius.

ADVERTISING

Coordonatoarea studiul, K.V. Lakshmi, a observat că alarma congelatorului s-a declanșat pe 14 septembrie 2020 deoarece temperatura interioară crescuse la -78 de grade. Lakshmi și echipa sa au stabilit că frigiderul s-a defectat, dar mostrele erau în siguranță până la efectuarea reparației.

Ei au montat temporar o cutie de siguranță în jurul prizei în care era băgat ștecherul congelatorului și au lipit un afiș pe congelator cu următorul mesaj clar, scris cu majuscule: „Acest congelator bipăie fiindcă urmează să fie reparat. Vă rugăm nu-l mișcați și nu-l scoateți din priză. Această zonă nu necesită curățenie. Puteți apăsa butonul de Mute timp de 5-10 secunde, dacă doriți să opriți sunetul".

ADVERTISING

Pe 17 septembrie, îngrijitorul a auzit ceea ce a numit „niște alarme enervante" și, crezând că va fi de ajutor, el a apăsat siguranțele electrice, trecându-le de la „pornit" la „oprit", lăsând congelatorul fără alimentare cu energie. Ulterior, temperatura din congelator a ajuns la -32 de grade Celsius și a compromis toate materialele din interior.

A doua zi, studenții au descoperit congelatorul oprit și, în ciuda încercărilor de a salva eșantioanele, cea mai mare parte a acestora au fost compromise sau complet distruse, demolând peste 20 de ani de cercetare, se precizează în documentele depuse la tribunal.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇