Aplicația de partajare video TikTok a făcut modificări interne pentru a proteja alegerile prezidențiale din România, programate în luna mai, de eventuale interferențe externe, după ce Comisia Europeană a deschis o anchetă asupra platformei în decembrie, a declarat comisarul european pentru tehnologie, Henna Virkkunen, în fața membrilor Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor (IMCO) din Parlamentul European.
„În legătură cu alegerile din România din luna mai, salutăm modificările făcute de TikTok. Acestea includ o mai bună detectare și etichetare a conturilor politice, mai mulți experți lingviști în limba română și încă 120 de experți adăugați în grupul de lucru pentru alegerile din România, care se concentrează în special pe campaniile de influențare ascunsă și integritatea publicității”, a spus Virkkunen, citată de Euronews.
Primul tur al alegerilor din România din noiembrie anul trecut a fost anulat pe baza unor rapoarte ale serviciilor de informații, care ar fi indicat o implicare a Rusiei în influențarea alegătorilor prin intermediul rețelelor sociale, în favoarea candidatului naționalist, pe atunci relativ necunoscut, Călin Georgescu.
Datorită popularității lui Georgescu pe TikTok, Comisia a început în decembrie o investigație privind rolul platformei în timpul campaniei, pentru a verifica dacă a fost încălcat Regulamentul privind serviciile digitale (DSA), în ceea ce privește evaluarea riscurilor și integritatea procesului electoral.
Rezultatul anchetei este în continuare în așteptare.
La începutul acestei luni, autoritățile române au interzis intrarea lui Călin Georgescu în cursa electorală, din cauza nerespectării regulilor în cadrul alegerilor anterioare.
Platformele online TikTok, Meta, Google și X au fost invitate să participe în luna martie la un exercițiu de testare a rezistenței în context electoral, organizat de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).
Exercițiul a testat capacitatea celor implicați în procesul electoral de a face față provocărilor online care pot apărea în perioada alegerilor, a transmis ANCOM către Euronews.
Anchete în desfășurare
Henna Virkkunen, care a declarat că acest caz TikTok este un exemplu în care Regulamentul DSA funcționează pentru a îmbunătăți acțiunile platformelor, a fost întrebată de parlamentari și despre sancțiunile în așteptare pentru platformele tehnologice, în cazul unor posibile încălcări ale DSA, dar și ale Regulamentului privind piețele digitale (DMA).
Conform celor două regulamente, Comisia Europeană a deschis mai multe proceduri privind posibile încălcări. Niciuna dintre ele nu a fost finalizată până acum.
Referitor la DMA, în contextul căruia amenzi pentru Apple și Meta ar putea fi aplicate chiar săptămâna aceasta, Virkkunen a declarat că „nu ar trebui să existe întârzieri prea mari” în aplicarea regulilor.
Ca răspuns la criticile aduse reglementărilor europene în domeniul tehnologiei – inclusiv DSA, DMA și Legea privind inteligența artificială – de către administrația americană condusă de președintele republican Donald Trump, Virkkunen a spus că regulile sunt „echitabile pentru toți” și că Europa este „angajată să respecte regulile”.