Arsuri chimice, agresiuni, șocuri electrice. Palestinienii din Gaza povestesc pentru BBC despre tortura din detenția israeliană

Arsuri chimice, agresiuni, șocuri electrice. Palestinienii din Gaza povestesc pentru BBC despre tortura din detenția israeliană
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Deținuți palestinieni eliberați și întorși în Gaza au declarat că au fost supuși la rele tratamente și tortură din partea personalului militar și penitenciar israelian.

Un bărbat a spus că a fost atacat cu substanțe chimice și incendiat. „M-am zbătut ca un animal încercând să sting focul [de pe corpul meu]”, a spus Mohammad Abu Tawileh, un mecanic de 36 de ani, pentru BBC.

Publicația a realizat interviuri detaliate cu cinci deținuți eliberați, toți fiind arestați în Gaza în lunile de după ce Hamas și alte grupări au ucis aproximativ 1.200 de persoane în Israel și au luat 251 de ostatici. Bărbații au fost reținuți în baza Legii privind Combatanții Ilegali, care permite detenția nelimitată, fără acuzații formale, a celor considerați un risc pentru securitate, în contextul în care Israelul încerca să recupereze ostaticii și să distrugă gruparea considerată teroristă.

Aceștia afirmă că au fost acuzați de legături cu Hamas și interogați despre locația ostaticilor și a tunelurilor, dar nu s-a stabilit implicarea lor în atacurile din 7 octombrie 2023 – condiție esențială pentru eliberare, conform acordului de încetare a focului.

Unii dintre cei eliberați în cadrul acestui acord ispășeau pedepse pentru alte infracțiuni grave, inclusiv uciderea unor israelieni, dar nu și cei intervievați de BBC. Publicația cerut Ministerului Apărării din Israel (IDF) și Serviciului Penitenciar Israelian (IPS) să confirme dacă acești bărbați aveau condamnări sau acuzații, dar menționează că nu a primit un răspuns.

Ce se regăsește în mărturiile bărbaților:

  • Toți descriu că au fost dezbrăcați, legați la ochi, încătușați și bătuți
  • Unii spun că au fost electrocutați, amenințați cu câini și privați de îngrijire medicală
  • Unii spun că au asistat la moartea altor deținuți
  • Unul susține că a fost martor la abuz sexual
  • Altul spune că i-a fost scufundat capul în substanțe chimice și i-a fost incendiat spatele

Autoritățile nu confirmă relele tratamente

BBC a consultat rapoarte ale unui avocat care a vizitat doi dintre acești deținuți și a vorbit cu personal medical care i-a tratat la revenirea lor.

Publicația menționează că a trimis o solicitare detaliată IDF-ului, cu identitățile și acuzațiile bărbaților.

IDF nu a răspuns acuzațiilor punctuale, dar a spus că „respinge complet acuzațiile de abuz sistematic asupra deținuților”. A mai declarat că unele cazuri vor fi „examinate de autoritățile competente”, în timp ce altele „au fost prezentate fără suficiente detalii privind identitatea deținuților, fiind imposibil de investigat”.

„IDF tratează cu maximă seriozitate orice acțiune care contravine valorilor sale… Reclamațiile privind comportamentul personalului sunt transmise spre examinare, iar în cazuri adecvate se iau măsuri disciplinare sau se deschid anchete penale.”, au adăugat reprezentanții IDF.

IPS a spus că nu are cunoștință despre acuzațiile din ancheta BBC și că, „din câte știe, asemenea incidente nu au avut loc în închisorile aflate sub responsabilitatea sa”.

Dr. Lawrence Hill-Cawthorne, co-director al Centrului de Drept Internațional din cadrul Universității din Bristol, a spus că tratamentele descrise „încalcă în totalitate atât dreptul internațional, cât și cel israelian”, și că în unele cazuri ar putea fi considerate „tortură”.

Cei cinci palestinieni intervievați în detaliu au fost eliberați la începutul acestui an, în cadrul acordului de încetare a focului cu Hamas – gruparea care a condus atacurile din 7 octombrie 2023.

Ei au fost printre cei aproximativ 1.900 de prizonieri palestinieni schimbați pentru 33 de ostatici israelieni – opt morți și 25 în viață, unii dintre ei relatând că au fost abuzați, înfometați și amenințați de Hamas.

Femeile eliberate anterior au vorbit despre abuzuri fizice și sexuale în captivitate.

Israelul susține că testele medico-legale arată că unii dintre ostaticii morți returnați, inclusiv copii, au fost uciși de Hamas – acuzație pe care gruparea o neagă.

Amenințați după "proceduri standard"

Toți cei cinci deținuți au descris același tipar: arestare în Gaza, transfer în Israel, reținere în barăci militare, mutare în închisori și apoi eliberare înapoi în Gaza, după luni de detenție. Au declarat că au fost abuzați în toate etapele.

Franța, Egiptul și Iordania cer presiuni internaționale pentru a se restabili armistițiul în Fâșia Gaza

Aceste mărturii se aliniază cu cele prezentate ONG-ului israelian B’Tselem și Națiunilor Unite, care în iulie 2024 au documentat relatări de deținuți dezbrăcați, înfometați, privați de somn și apă, electrocutați, arși cu țigări și atacați de câini.

Un alt raport al experților ONU din luna martie 2025 a documentat cazuri de viol și agresiuni sexuale, afirmând că folosirea acestor amenințări este „procedură standard” pentru IDF. Israelul a spus că „respinge categoric acuzațiile nefondate”.

Torturați zile întregi

Deoarece Israelul nu permite accesul jurnaliștilor internaționali în Gaza, interviurile au fost realizate prin telefon, mesaje și personal de către colaboratori locali.

Toți cei cinci bărbați au spus că abuzurile au început în momentul arestării – când au fost dezbrăcați, legați la ochi și bătuți.

Mohammad Abu Tawileh a spus că a fost torturat zile întregi. Soldații l-au dus într-o clădire din apropiere, unde a fost interogat timp de trei zile. A declarat că i-au scufundat capul într-un amestec de substanțe de curățare, l-au lovit, apoi i-au acoperit ochiul rănit, agravându-i leziunea. A fost incendiat cu un odorizant și o brichetă. A spus că a fost lovit cu patul armelor și bătut cu bâte. A fost apoi stropit cu acid pe tot corpul.

Ulterior, a primit tratament medical în Israel, inclusiv grefe de piele, la un spital de campanie din baza militară Sde Teiman. A spus că a fost încătușat gol de un pat și forțat să poarte scutec. Medici israelieni au confirmat anterior pentru BBC că această practică este obișnuită.

Când BBC l-a intervievat, avea urme roșii pe spate și dureri severe care îl trezeau noaptea. Un medic oftalmolog din Gaza a confirmat că a suferit arsuri chimice la ochi, iar imaginile cu rănile au fost considerate plauzibile de mai mulți doctori britanici.

IDF nu a răspuns direct acuzațiilor privind acest caz.

Supuși la tratamente degradante

Și ceilalți intervievați au descris bătăi în timpul arestării. Abdul Karim Mushtaha, lucrător într-un abator, a spus că nu i s-a dat apă și a fost umilit. Avocatul său a confirmat tratamentele degradante.

Doi dintre ei au fost ținuți afară în frig ore în șir. Doi au spus că soldații le-au furat banii. IDF a spus că furtul „contravine legii” și va examina cazurile dacă se oferă mai multe detalii.

Toți au fost duși la barăcile de la Sde Teiman. Unul, pe care îl numim „Omar”, a povestit că soldații i-au scuipat și i-au numit „fii de porci” sau „fii ai lui Sinwar”. Li s-a pus o înregistrare audio cu mesaje de amenințare.

Trei dintre bărbați au spus că au fost intimidați cu câini. IDF a spus că folosirea câinilor pentru a răni deținuții este interzisă.

Mai mulți au spus că au fost forțați să stea în poziții de stres ore în șir – în genunchi, cu mâinile ridicate.

Hamad al-Dahdouh, fost fermier, a spus că a fost lovit în cap, în ochi și urechi. A suferit leziuni temporare și fracturi.

IDF nu a răspuns la această acuzație.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇