Invadarea Ucrainei de către Rusia a fost ferm condamnată public în foarte multe colțuri ale lumii, de instituții internaționale și de oameni simpli, dar o rețea de grupuri pe Facebook, cu motivații obscure, se străduiește să schimbe percepția internauților despre Vladimir Putin.
Așa se face că milioane de utilizatori au accesat postări menite să îl descrie pe Putin ca pe un lider zâmbitor, amabil și iubitor de pace, relatează BBC.
În postările promovate de aceștia, Vladimir Putin poate fi văzut hrănind un pui de căprioară sau înconjurat de un grup de fetițe în costume tradiționale.
Mii de postări care îl preamăresc pe liderul rus sunt partajate pe aceste grupuri de Facebook.
BBC a încercat să dea de urma acestor superfani ai lui Putin – De unde vin și ce fac ei? Investigațiile au fost realizate cu ajutorul cercetătorilor de la Institutul pentru Dialog Strategic (ISD).
Un erou antioccidental
ISD a identificat 10 grupuri publice pro-Putin, care adună în total peste 650.000 de membri. Postările sunt în mai multe limbi, inclusiv engleză, rusă, dar și arabă sau farsi.
Și nu doar că sunt populare, dar aceste grupuri sunt și foarte active. Luna trecută ele au adunat 16.500 de postări cu peste 3,6 milioane de interacțiuni.
Scopul lor principal este să promoveze imaginea lui Putin de erou care stă neînfricat în fața Occidentului și se bucură de un sprijin internațional copleșitor, relatează BBC.
Majoritatea imaginilor îl arată pe liderul rus mergând încrezător și degajat, ținând în brațe cățeluși, privind direct în cameră, salutând militari sau chiar afișându-se în compania unor animale sălbatice, printre care urși sau lei.
Peste 100.000 de noi membri s-au înscris în aceste grupuri după data de 24 februarie, dată la care Rusia a invadat Ucraina.
Se încalcă regulile Facebook?
Cercetările ISD au scos la iveală că mulți dintre acești superfani care sunt administratori de grupuri pe Facebook au conturi duplicate sub același nume. Cel puțin 100 de astfel de cazuri au fost identificate.
De obicei, aceste conturi schimbă mesaje de apreciere, inimioare și alte emoji-uri de acest tip. Uneori, chiar își arogă apartenența la serviciile secrete ruse, ceea ce este clar un fake, scrie BBC.
Administrarea de conturi duplicate reprezintă o potențială încălcare a regulilor Facebook, semnalează ISD, pentru că se dă astfel impresia unui impact fals asupra utilizatorilor.
Un exemplu clar este Marina, care susține că locuiește în Siria și folosește trei conturi separate pentru a obține sprijin în favoarea lui Putin. Cele trei conturi postează în limba arabă aproape simultan, zilnic.
O altă moderatoare este Victoria din Cambodgia, care din data de 4 februarie postează în limba khmeră, generând peste 34.000 de reacții și peste 4.000 de shares.
Marina și Victoria administrează o pagina de Facebook în limba khmeră, un exemplu de coordonare a acestor conturi obscure.
Iar exemplele de acest fel sunt multe. Un cont care ar fi localizat în Bulgaria a postat aceeași imagine cu Putin de 12 ori în decurs de câteva minute.
Raj, din Kenya, îl consideră pe Putin un mare lider
Realizatorii investigației au încercat să contacteze astfel de superfani ai lui Putin, fără prea mult succes însă.
A răspuns la telefon Raj, din Kenya, care l-a numit pe Putin un ”mare lider”, dar nu a vrut să stea de vorbă despre război și nici nu a răspuns la email-ul trimis.
Hasmik, din Armenia, a susținut că este jurnalistă și administrează 6 grupuri pro-Putin. Întrebată cine a pus-o să facă asta, ea a susținut că acele grupuri existau și că nu este plătită pentru eforturile sale.
Este dificil de spus în acest moment care este motivația acestor oameni. Nu există legături clare cu guvernul rus și, spre deosebire de alte campanii de dezinformare, aceasta nu este deloc subtilă, iar cei implicați nu își maschează adevăratele intenții.
Dar nici nu putem exclude posibilitatea existenței unor fire care să lege aceste rețele de autoritățile de la Moscova sau de alte entități pro-Putin din Rusia, scrie BBC.
Pe de altă parte, există în lumea largă și oameni care subscriu din proprie inițiativă la ideile lui Putin și susțin viziunea lui anti-occidentală.
Contactată de BBC, conducerea Facebook a explicat că a suspendat numeroase conturi false pe baza informațiilor primite și a propriilor investigații, conform politicilor companiei.
”Continuăm să acționăm pentru a opri răspândirea informațiilor false cu privire la criza din Ucraina”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei-mamă Meta.
Putin nu are nevoie de rețele, dar are pagini deschise pe numele lui
Un alt fenomen identificat în cursul investigației este cel al conturilor false deschise pe numele lui Vladimir Putin. Președintele rus este unul dintre puținii lideri mondiali care NU utilizează social media.
Nu există un cont oficial de Facebook al lui Vladimir Putin, ba, mai mult, el nu deține nici măcar un smartphone.
Potrivit purtătorului său de cuvânt, explicația este că liderul de la Kremlin pur și simplu ”nu are nevoie” de social media, care nu ”îi oferă nimic din ceea ce nu are deja”.
Și, totuși, o pagină de Facebook deschisă pe numele său a adunat peste 3 milioane de urmăritori înainte de a fi închisă pentru încălcarea regulilor, după invadarea Ucrainei.
Un mesaj postat pe această pagina imediat după 24 februarie, în care se arăta că ”operațiunea” din Ucraina are scopul de a ”menține pacea și a demilitariza țara vecină”, a primit peste 200.000 de likes și shares.
Mai mult, investigația ISD a scos la iveală că această pagină dă TAG în mesajele sale despre Putin inclusiv acelor superfani identificați ca având conturi duplicate. Cu alte cuvinte, există unele interconexiuni.
O altă pagină pro-Putin identificată de ISD, cu postări în limba arabă, a fost deschisă de un bărbat care s-a declarat mare fan al liderului sirian Bashar al-Assad. El a atras aproape 1 milion de urmăritori înainte să dispară, zilele trecute.
C.B.