Deşi are cea mai mare pondere din UE a populaţiei aflate în risc de sărăcie care nu-şi permite accesul la internet, România ocupă primul loc în UE şi al treilea la nivel mondial în ceea ce priveşte viteza internetului.
Peste 9% din populaţia totală a României nu îşi permite să aibă conexiune la internet, potrivit unui studiu Eurostat, care plasează astfel România la polul negativ al acestui clasament.
În Bulgaria, 8,1% din populaţie nu are acces la acest serviciu, în vreme ce în restul statelor din Uniunea Europeană (UE) ponderea este sub 5%.
Media UE la acest indicator este de 2,4%. Datele sunt aferente anului 2022.
„În 2022, diferenţa dintre populaţia totală şi cea expusă riscului de sărăcie în ceea ce priveşte capacitatea de a-şi permite o conexiune la internet a fost vizibilă la nivelul ţărilor UE: cea mai mare pondere a populaţiei aflate în risc de sărăcie, incapabilă de acces la internet, a fost înregistrată în România (25%), urmată de Bulgaria (20,5%) şi Ungaria (16,5%). De cealaltă parte, cele mai scăzute ponderi au fost înregistrate în Danemarca şi Finlanda (ambele cu 1%), urmate de Cipru şi Luxemburg (ambele cu 1,5%)“, notează autorii studiului Eurostat, aici fiind vorba despre populaţia aflată în risc de sărăcie şi fără acces la internet, un indicator distinct de populaţia totală fără acces la internet.
Paradoxul constă în faptul că, deşi are cea mai mare pondere din UE a populaţiei aflate în risc de sărăcie care nu-şi permite accesul la internet, România ocupă primul loc în UE în ceea ce priveşte viteza internetului. Alte clasamente plasează România pe locul al doilea în Uniunea Europeană, după Danemarca. La nivel mondial, cu o viteză a descărcării datelor printr-o conexiune fixă de 170 MB/secundă, România se află pe poziţia a treia.