Modificări-surpriză la Legea AI a UE: recunoaștere facială fără mandat judecătoresc

Modificări-surpriză la Legea AI a UE: recunoaștere facială fără mandat judecătoresc
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Modificări de ultimă oră aduse Legii privind inteligența artificială a Uniunii Europene vor permite forțelor de ordine să folosească tehnologia de recunoaștere facială pe filmările video înregistrate fără aprobarea unui judecător – mergând mai departe decât ceea ce a fost convenit de principalele trei instituții UE, potrivit legiuitorului european Svenja Hahn.

Europarlamentarul german a declarat Politico că textul final al noilor reguli ale blocului privind inteligența artificială este „un atac la adresa drepturilor civile” și ar putea permite „utilizarea iresponsabilă și disproporționată a tehnologiei de identificare biometrică, așa cum știm că se întâmplă doar în state autoritare precum China.”

ADVERTISING

Președinția spaniolă a Consiliului, responsabilă de modificări subtile în lege

Textul final a fost elaborat de președinția spaniolă a Consiliului pe 22 decembrie 2023.

La începutul lunii decembrie 2023, UE a convenit asupra reglementării inteligenței artificiale – primul regulament din lume – pentru a aplica reguli cu caracter obligatoriu privind utilizarea tehnologiei AI în plină dezvoltare.

Svenja Hahn, membru al grupului liberal Renew, a spus că forma finală a textului a introdus o ”portiță” pentru utilizarea tehnologiei de recunoaștere facială, care nu se găsea în acordul inițial.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Europarlamentarul german a explicat problema: în documentul final se vorbește despre așa-numita post recunoaștere facială, în care tehnologia este utilizată pe înregistrări preexistente, deci nu scanează în timp real imaginile surprinse de camere montate în spații publice, acțiune care rămâne în mare parte interzisă în conformitate cu Legea AI.

Svenja Hahn spune că această formulare încălcă acordul la care au ajuns Parlamentul European și Consiliul la data de 8 decembrie, care prevedea post recunoașterea facială ”doar pentru infracțiuni foarte grave, în condiții foarte stricte, adică cu avizul unei instanțe”.

ADVERTISING

În condițiile în care aceste precizări au dispărut din varianta finală a legii, dacă aceasta va fi forma aprobată de Consiliu, ”post recunoașterea facială” se va produce în baza unor simple decizii administrative, deci fără mandat judecătoresc.

Citeşte mai departe articolul Modificări-surpriză la Legea AI a UE: recunoaștere facială fără mandat judecătoresc pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇