Mircea Popa (Medicai), la Digital Shift: Nu poți folosi inteligența artificială în Sănătate, cât încă te duci cu CD-ul de la un medic la altul. Dar, lucrurile se schimbă

Mircea Popa (Medicai), la Digital Shift: Nu poți folosi inteligența artificială în Sănătate, cât încă te duci cu CD-ul de la un medic la altul. Dar, lucrurile se schimbă

În viitor, am putea fi tratați de medici supra specializați care se reunesc într-o echipă doar pentru problema noastră de sănătate. Ne vor putea prescrie medicamente personalizate, în funcție de genele noastre.

Pare, încă, un scenariu științifico-fantastic. Dar totul ar putea deveni realitate curând, dacă informația medicală valoroasă ar circula mai ușor, între medicii și pacienții din întreaga lume.

Deja s-au făcut primii pași. Cum se construiește acum infrastructura care să permită accesul sigur, în timp real, la volume uriașe de date medicale a explicat, la Digital Shift, Mircea Popa, CEO al Medicai, un start-up autohton care facilitează comunicarea digitală între medici și pacienți, momentan în România și - foarte curând - și în Statele Unite.

„Noi am început, în 2018 – 2019, cu ideea de a crea inteligență artificială care să ajute radiologul să fie mai eficient.

Aveam experiență. Făcusem înainte un algoritm de inteligență artificială pe melanom. Adică luat telefonul mobil, făceai o poză cu o aluniță de pe piele, iar aplicația noastră îți spunea dacă e periculoasă și trebuie să mergi urgent la medic sau dacă pur și simplu e o chestie pe care trebuie să o urmărești în timp.

Și ne-am propus să facem ceva mai de impact în medicină. Aveam experiență în computer vision. Știam să creăm inteligență artificială (...).

Doar că am început să vorbim cu companii, cu medici, cu manageri de clinică, cu toți cei implicați, care fac și care consumă imagistică. Ca să aflăm cum văd și ei problema asta.

Și ei ne-au spus «Inteligență artificială? Ok, dar știi că noi primim imaginile (radiologice, cum ar fi cele de la RMN – n.red) pe CD-uri, nu?». Și ne-am gândit că CD-urile și inteligența artificială nu se prea amestecă. Și că dacă vrei să creezi inteligență artificială pentru radiologie, întâi trebuie rezolvate alte probleme.

ADVERTISING

Ne-am uitat la piață. 80% din banii din Sănătate se duc pe pacienți cronici, cu boli rare sau afecțiuni serioase, care necesită, spre exemplu, operații.

Și cum arată viața unui pacient din categoriile astea? Păi el trebuie să se ducă la 5-6 medici cu imagistica medicală pe CD-uri. Iar medicii trebuie cumva să își sincronizeze părerile sau să se pună de acord asupra unui plan de tratament care să aibă sens pentru pacient. Și trebuie să facă chestia asta repede, pentru că e impact asupra vieții pacientului.

Cum se întâmplă azi? Pacientul își ia CD-ul, îl pune în buzunar, se suie în autobuz și începe să se plimbe pe la cei 5-6 medici.

Iar al doilea medic în întreabă pe pacient: «Auzi, dar primul medic ce ți-a zis?» Și tot așa.

Și ni s-a părut «crazy». Ascultam poveștile astea ale medicilor, iar noi când ajungeam la birourile noastre – dacă aveam nevoie de acces la un document – îl puneam în cloud și lucram 5-6 oameni pe el foarte ușor.

Și-am zis: de ce n-ar fi la fel și în sănătate? Că n-ar trebui să fie nicio diferență între a lucra cu orice fișier și a lucra cu o imagine de la RMN (...)

Și asta face Medicai. Am creat infrastructura necesară care să le permită medicilor să acceseze imagistica medicală (care este încărcată în cloud, prin platforma creată de Medicai - n.red), să lucreze la distanță, să-și creeze conexiuni sigure între ele.

Nu prin rețele virtuale private (VPN), ci prin soluții care respectă exigențele GDPR și HIPAA (regulamentul de protecția datelor din Statele Unite - n.red.)”, a explicat Mircea Popa.

Cum funcționează. Pentru spital, instrument de gestionare a imagisticii medicale. Pentru pacient, arhivă medicală gratuită

Spitalele și clinicile medicale de stat sau private își pot face conturi pe Medicai, contra cost. Și își pot gestiona prin intermediul platformei parte sau toate documentele de imagistică medicală. Sunt fișiere de mari dimensiuni, care pot fi accesate doar cu ajutorul unor anumite softuri. Nu pot fi trimise pe email sau WhatsApp.

ADVERTISING

Cu Medicai, însă, medicii pot accesa ușor imaginile surprinse de RMN sau computerul tomograf și le pot compara, în timp real, cu altele din arhivă, de la alți pacienți cu afecțiuni similare. Sau le pot împărtăși unor colegi din țară sau din străinătate, care să ajute cu păreri de specialitate pentru diagnosticare sau stabilirea unui plan de tratament.

În prezent, aproximativ 50 de clinici și spitale de stat și private din România lucrează cu Medicai. Cu tot cu specialiștii independenți (care nu lucrează în aceste clinici și spitale - n.red.), numărul medicilor care utilizează platforma este de circa 3.000.

Dintre toți, potrivit lui Mircea Popa, doar clienții mari - adică spitalele și clinicile - plătesc pentru utilizarea Medicai.

Pacienții își pot face gratuit cont pe platformă și își pot stoca acolo, gratuit, toate documentele medicale (imagini de la RMN-uri, CT și PET - CT, foi de diagnotic, rețete etc.). Iar dacă vor opinia unui specialist anume, pacienții au posibilitatea să selecteze parte din documentele din platforma Medicai și să genereze un link pe care să i-l trimită medicului. Iar acesta, cu un simplu click pe link, va putea accesa documentele.

Funcționarea sistemului poate părea simplă. Dar nu este. Medicai stochează deja peste aproape 1 milion de studii imagistice. Asta înseamnă că dimensiunile arhivei se măsoară în petabytes (1 petabyte înseamnă 1000 de terabytes - n.red).

Și nu stocarea este provocarea, ci operabilitatea: în condițiile în care are nevoie și acces, un medic trebuie să poată oricând accesa, în timp real, orice document imagistic din această uriașă arhivă.

ADVERTISING

Intarea pe piața de Sănătate din Statele Unite

„Decizia de a merge în State a venit după ce ne-am uitat și noi la câteva piețe. Iar ei, în Statele Unite, au și cea mai mare piață, dar și cele mai multe probleme.

Adică, dacă te uiți, România cheltuie nu știu, 4-5% din PIB pe Sănătate. State Unite cheltuiesc aproape 20% din PIB. Dar au foarte multă ineficiență în sistem, din cauza modului în care a fost gândit. Plus că, într-adevăr, și pe noi ne-am surprins că ce rezolvăm noi nici acolo nu era rezolvat”, a declarat Mircea Popa.

La acest moment, compania este prezentă peste Ocean și urmează procedurile necesare pentru conectarea platformei la serverele spitalelor locale, pentru a putea prelua imagistica medicală.

Mircea Popa spune că, dacă ai bani, în Statele Unite poți într-adevăr să ai acces la un act medical de foarte înaltă calitate, din punct de vedere tehnic.

Există și peste Ocean o piață pentru cei care își plătesc direct din buzunar serviciile medicale. Dar e mai mică decât la noi, în condițiile în care Săntatea e mult mai scumpă.

„Dacă la noi prețul unei operații (evident, în funcție de caz) e de circa 2.000 - 3.000 de euro, acolo ajunge la 50.000 de dolari (în condițiile în care acum dolarul și euro au valori similare - n.red.).

Bolnavi de cancer din Ucraina, tratați prin intermediul Medicai, cu finanțare americană

După ce Rusia a invadat Ucraina, mai mulți bolnavi de cancer din țara vecină n-au mai avut acces la tratamente care îi țin în viață și le dau o șansa de a învinge boala.

Pentru ei a luat naștere un proiect numit „Tumor board” (Consiliul pentru tratarea tumorilor - în lb. engl.), facilitat de Medicai. Așa au început americanii să lucreze cu platforma creată de Medicai.

„Proiectul e finanțat de o fundație din Statele Unite, derulat o asociația de acolo și de niște medici români, în colaborare cu câteva clinici din țara noastră și din Republica Moldova.

Pacienții care au nevoie merg la clinici din Ucraina sau Republica Moldova. Noi preluăm datele pacienților ucraineni. Și oferim infrastructura necesară pentru ca medicii să îi poată evalua în timp real și foarte flexibil, ca să se poată lua o decizie cu privire la locul în care pacienții să își continue tratamentul.

Asta e cel mai bun exemplu de lucru pe care nu puteai să-l faci cu infrastructura rigidă dinainte. Du-te, ia CD-ul dintr-o zonă de război, du-l la medic și întoarce-te cu opinia. Până sosea opinia, se termina războiul.

Au fost 3-4 tumor board-uri. Ceea ce înseamnă circa 20-30 de pacienți”, spune Mircea Popa.

Viitorul a început deja. Cum ne pregătim să dezvoltăm medicina personalizată

„Toată lumea zice așa: în 5 -10 ani, viitorul în Sănătate va fi unul complet automatizat, SF.

Intră pacientul în RMN. O să fie nu unul, ci vor fi mai mulți algoritmi care vor face screening, vor vedea ce are acel pacient. Datele acelea se vor duce într-un mod smart la cea mai bună echipă ever să se ocupe de acel pacient.

Vorbim despre medicină personalizată. O să-i dai pacientului medicamente care să se pupe doar cu genele lui și care altora nu le-ar ajuta cu nimic. Medicamente bune doar pentru acel pacient și pentru boala lui.

Ok, foarte frumos. Dar cum facem asta cu VPN-ul?

Noi nu avem astăzi tehnologie să facem toate astea. Noi mergem cu imagini pe CD la medic. Păi cum trimiți tu de la RMN-ul ăla imaginile nu la un algoritm de inteligență artificială, ci la 3 algoritmi?

Cum faci tu echipa aia de medici, care evident că nu stau toți într-un apartament, așteptând să le apară pacientul?

Probabil va fi un specialist aici, altul dincolo. Ce ne facem?

Medicina asta personalizată avansează și fiecare medic va fi un supra specialist. Iar dacă ești supra specialist, statistica ne spune că tu nu prea ai să mai găsești pacienți în vecinătatea ta geografică. Va trebui să-ți faci colaborări în online”, spune Mircea Popa.

În schimb - susține fondatorul Medicai - dacă tipul de produs pe care compania îl livrează se dezvoltă rapid, în numai câțiva ani, tehnologia ar putea aduce beneficii imense.

„Doar faptul că poți să duci datele e foarte important. După ce poți lua datele astea dintr-un server unde ele stăteau închise și de unde ieșeau doar pe CD, poți să te gândești să faci lucruri.

Furnizorul de servicii medicale îți poate spune: ai făcut vreodată vreo investigație imagistică la noi? Ok, dacă vrei, îți pot pune toate rezultatele într-un cont. Sau îți identific datele de pe unde le ai, în sistem, și de asemenea ți le aduc în cont. Sunt datele tale, le poți folosi cum vrei (practic, clinica îți întocmește și actualizează istoricul medical – n.red.).

Sau poți face, tot cu inteligență artificială, navigare. Să întrebi inteligența artificială: care este cea mai potrivită echipă medicală pentru mine, în acest moment?

Poți face prevenție. Uite ce vedem noi pe boli rare. Ai niște centre de imagistică în orașe mari (care raportează toate cazurile - n.red.). În orașele mici nu prea apar cazuri pentru că nu există acolo medici specializați. Nu se duc, din cauză că nu au suficienți pacienți.

Și-atunci la centrele astea de imagistică de la periferie pui niște algoritmi de screening. Care, atunci când e cazul, ridică un steag: s-ar putea să fie aici ceva aici! O boală de plămân să spunem.

Trimiți automat imaginile alea la un pneumolog specializat. Dacă se confirmă suspiciunea, faci o echipă instant care să decidă ce să faci cu pacientul respectiv.

În sistem, asta o să aibă un mare impact. Pentru că nu-i mai faci transplant respectivului pacient. Îi dai medicamente și poate s-a rezolvat. La fel, la bolile de ficat.

Poți beneficia de expertiza unui radiolog specializat chiar și într-un sătuc.

Dacă ai infrastructura prin care să circule datele, poți face algoritm de screening în 2 ani”, a mai precizat Mircea Popa.

Pentru detalii despre cum și-a propus Medicai să se dezvolte și ce impact își propune să aibă în evoluția tehnologiei necesare pentru medicina viitorului, aflați ascultând integral podcastul realizat de Gabriel Kolbay cu Chief Executive Officer (CEO)-ul companiei, Mircea Popa.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇