Jurnaliştii şi studenţii sunt ţintele unui nou sistem de supraveghere cu recunoaștere facială din China

Jurnaliştii şi studenţii sunt ţintele unui nou sistem de supraveghere cu recunoaștere facială din China

Una dintre cele mai mari provincii din China are în vedere implementarea unui sistem de monitorizare care îi vizează pe jurnalişti şi pe studenţii străini, printre alte “persoane suspecte”, conform unor documente analizate de Reuters.

Într-un document publicat pe 29 iulie pe site-ul de achiziţii al autorităţilor din Henan sunt detaliate planuri pentru un sistem care poate colecta informaţii despre persoanele de interes, folosind 3.000 de camere cu recunoaştere facială, conectate la o serie de baze de date naţionale şi regionale, notează The Guardian.

ADVERTISING

Sistemul va fi operat de cel puţin 2.000 de oameni. Jurnaliştii monitorizaţi vor fi împărţiţi în trei categorii – roşu, galben şi verde –,  în funcţie de ”gradul de risc” pe care autoritățile chineze consideră că-l prezintă.

Documentul face în general referire la “jurnalişti”, însă în anumite secţiuni se specifică “jurnalişti străini”.

Contractul în valoare de 5 milioane de yuani (782.000 de dolari) a fost atribuit pe 17 septembrie companiei chineze de tehnologie Neusoft, una dintre condiţii fiind aceea ca sistemul să fie finalizat în termen de două luni de la semnarea contractului, potrivit unor documente publicate ulterior. Nu se ştie dacă sistemul este funcţional în prezent.

ADVERTISING

China lucrează în prezent la ceea ce experţii din domeniul securităţii numesc una dintre cele mai sofisticate reţele de monitorizare cu ajutorul tehnologiei din lume, care implică amplasarea de milioane de camere de supraveghere în spaţii publice şi tehnici precum monitorizarea smartphone-urilor şi recunoaşterea facială.

Potrivit experţilor, documentele văzute de Reuters sunt unice prin faptul că menţionează jurnaliştii ca ţinte ale unor astfel de sisteme de supraveghere. Atât autorităţile chineze, cât şi reprezentanţii Neusoft au refuzat să comenteze subiectul, iar accesul public la documente a fost blocat luni.

ADVERTISING

Henan este a treia provincie din China după numărul de locuitori, cu o populaţie de 99 de milioane.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇