Irlanda, inima industriei tech din Uniunea Europeana, se confruntă cu o mare problemă: centrele de date care au devenit pilonul economiei sale consumă prea multă energie electrică, iar țara riscă să-și piardă poziția privilegiată.
Atunci când urmărim un film online sau ne verificăm e-mailul, ne conectăm la centre de date – coloana vertebrală fizică a lumii digitale, explică Politico. Cele mai multe dintre centrele de date de pe continent se află în Irlanda, un fel de cartier general pentru multe companii din domeniul tehnologiei.
Potrivit unui studiu recent realizat de Synergy Research Group, cu sediul în Statele Unite, Dublin este al treilea centru de date hyperscale din lume și cel mai mare din Europa. Hyperscalers sunt mari furnizori de cloud, precum Amazon, Microsoft și Google, care operează rețele masive formate din mii de servere de date.
Însă, din cauza apetitului uriaș al inteligenței artificiale pentru electricitate, rețelele ale Irlandei fac tot mai greu față cererii, iar specialiștii avertizează cu privire la un posibil exod în masă al centrelor de date în situația în care infrastructura nu este actualizată.
Potrivit Biroului central de statistică al Irlandei, centrele de date au consumat anul trecut 21% din toată energia electrică, depășind pentru prima dată consumul locuințelor urbane.
În acest ritm, riscurile pe termen lung pot include întreruperi ale alimentării cu energie electrică și costuri mai mari pentru consumatori, conform surselor citate de Politico.
Ministerul Mediului, Climei și Comunicațiilor din Irlanda a admis într-o declarație de presă că ”cererea pentru dezvoltarea de centre de date nu poate fi acoperită sustenabil în totalitate” pe termen scurt.
”Centrele de date, la fel ca toți marii consumatori de energie, trebuie să existe în cadrul limitelor legislației și obiectivelor noastre climatice, precum și ale securității noastre energetice”, au declarat oficialii.
Pe măsură ce companii ca Amazon, Microsoft și Google investesc miliarde de euro în infrastructura cloud europeană care alimentează inteligența artificială, disponibilitatea energiei, care să fie în mod ideal ieftină și verde, ar putea deveni un criteriu principal în alegerea următoarelor piețe.
Țările cu multă energie electrică fără emisii de dioxid de carbon și cu temperaturi mai scăzute, însemnând că sunt reduse costurile cu răcirea echipamentelor IT, sunt cele ar putea profita cel mai mult în acest context, conform unei analize McKinsey.
Țările nordice, cu vremea lor mai răcoroasă, și Franța, cu o pondere semnificativă a energiei nucleare în mixul său energetic, pot fi marile câștigătoare.
C.S.