Discord, platforma de chat dedicată jocurilor video, ar putea deveni noul rival al Facebook. Compania doreşte să între-n jocul marilor platforme social media.
Platforma de chat dedicată gamerilor, Discord, doreşte să-şi mărească publicul, obiectiv care ar putea aduce marilor aplicaţii social media un nou rival, scrie FT.
În ultimele luni, Jason Citron, director executiv şi fondator al platformei de chat axată pe jocuri, Discord, a respins o serie de potenţiali pretendenţi, inclusiv o ofertă de 12 miliarde de dolari de la Microsoft, raportând interesul companiilor precum Twitter, Amazon şi Epic Games.
„De când era clar că începem să avem succes, oamenii au început să se apropie de noi”, a declarat inginerul de software în vârstă de 36 de ani într-un interviu acordat Financial Times.
Dar Citron are în vedere un alt obiectiv: dezvoltarea Discord dintr-o aplicaţie de nişă, cu 150 de milioane de abonaţi care folosesc platforma pentru a discuta între ei în timpul jocurilor, într-o aplicaţie dedicată unui public de masă.
„Există această mare tendinţă a oamenilor care trec de la servicii de comunicare social media larg deschise la locuri mai mici şi mai intime”, a spus el. „Suntem o parte semnificativă a modului în care evoluează acest lucru pe internet”.
Fondată în 2015 de către Citron, el însuşi dezvoltator de jocuri video, astăzi platforma este împărţită în aşa-numitele „servere”, sau grupuri de interese dedicate invitaţiilor care au propriile reguli interne. În cadrul unui server individual, pot exista mai multe „canale” – spaţii vocale, video sau text cu mai multe persoane – unde utilizatorii pot comunica.
Formatul este ezoteric, dar reflectă elemente ale platformei Facebook, precum şi cele ale rivalilor mai mici, printre care Telegram, Cubhouse, Reddit şi Slack.
Numărul de utilizatori s-a dublat în 2020, a spus Citron, pe măsură ce jucătorii au „adus la bord” prieteni care nu au legătură cu gamingul. Acest lucru a luat naştere datorită izolării, fapt care a sporit nevoia socializării în mediul online, mai ales în rândul tinerilor între 13 şi 24 de ani.
Citron are acum sarcina de a stabili un echilibru delicat între a păstra comunitatea sa de jocuri de lungă durată şi a atrage noi utilizatori mai puţin pricepuţi în tehnologie. Compania a lansat recent prima sa campanie de marcă – numită „Imagine a Place” – luna trecută, cu un scurtmetraj cu Danny DeVito în rol principal.
Veniturile s-au triplat la 130 de milioane de dolari în 2020, a spus Citron, confirmând un raport anterior al Wall Street Journal. În prezent, utilizatorii pot cheltui 9,99 dolari pe lună sau 99,99 dolari pe an pentru un abonamentul premium, Nitro, care adaugă emoji exclusiv, avatare animate şi rezoluţie video mai mare.