Comisia Europeană pregăteşte un set de reguli pentru folosirea inteligenţei artificiale, cu amenzi de până la 20 de milioane de euro pentru cine le încalcă

Comisia Europeană pregăteşte un set de reguli pentru folosirea inteligenţei artificiale, cu amenzi de până la 20 de milioane de euro pentru cine le încalcă

Folosirea inteligenţei artificiale pentru supravegherea în masă ar putea fi în curând scoasă în afara legii în Europa, potrivit unui proiect de lege publicat online.

Documentul de 81 de pagini, publicat prima oară de Politico, afirmă că ”supravegherea nediscriminatorie a persoanelor ar trebui să fie interzisă atunci când este aplicată într-o manieră generalizată, tuturor persoanelor, fără diferenţiere”, transmite CNBC.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Metodele de supraveghere pot include monitorizarea şi urmărirea oamenilor în lumea reală, dar şi online.

Proiectul de lege mai prevede că ”folosirea inteligenţei artificale pentru realizarea unui sistem de scor social, care se practică în China, ar trebui să fie interzisă".

Anumite utilizări ale inteligenţei artificiale ”de risc ridicat” ar trebui interzise, în timp ce altele ar fi excluse dacă nu vor îndeplini anumite standarde, potrivit documentului.

”Comisia urmează să adopte cadrul de reglementare privind inteligenţa artificială miercuri, 21 aprilie 2021. Orice text pe care l-aţi putea vedea anterior nu este, prin definiţie, ”legitim”- nu comentăm scurgerile de informaţii”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru CNBC.

Amenzi de până la 20 de milioane de euro

Sistemele de inteligenţă artificială considerate a fi cu risc ridicat ar trebui să fie verificare dacă vor fi implementate, iar creatorii sistemului ar putea fi nevoiţi să demonstreze că acesta a primit doar seturi de date imparţiale, într-un mod trasabil şi cu supraveghere umană.

Companiile care dezvoltă inteligenţă artificială în şi în afara UE ar putea fi amendate cu până la 20 de milioane de euro sau cu 4% din veniturile globale, dacă încalcă legile care nu au fost încă introduse.

Propunerile urmează să fie anunţate oficial săptămâna viitoare de către Comisia Europeană şi vor putea fi modificate până atunci.

Comisia Europeană încearcă să găsească echilibrul corect între susţinerea inovaţiei şi certitudinea că inteligenţa artificială aduce doar beneficii celor 500 de milioane de locuitori ai săi.

Dacă propunerile vor fi adoptate, atunci Europa s-ar putea diferenţia de SUA şi China, care încă nu au introdus nicio reglementare serioasă privind inteligenţa artificială.

Critici pentru reglementările excesive din UE

Omer Tene, vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Profesioniştilor în Confidenţialitate, a scris pe Twitter că legislaţia ”reprezintă abordarea tipică de la Bruxelles a noilor tehnologii şi inovaţii. Când aveţi dubii, reglementaţi".

 Samim Winiger, cercetător în domeniul inteligenţei artificiale la Berlin, Germania, a declarat pentru CNBC că UE este ”mult în urma” Chinei şi SUA în cursa inteligenţei artificiale.

”Mi se pare destul de dificil să înţeleg modul în care introducerea unor reglementări referitoare la inteligenţa artificială extrem de complexe şi extrem de inteligente pe o piaţă de nişă va avea vreun impact real asupra dezvoltării inteligenţei artificiale la nivel global”, a spus el.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!