Celebra revistă “The Economist” a descins la București pentru a organiza o serie de dezbateri despre digitalizare.
La eveniment au participat oficiali guvernamentali, președinți ai companiilor de comunicații, diplomați, cercetători și reprezentanți ai asociațiilor neguvernamentale.
Într-o zi în care rețelele sociale au fost invadate de discuții despre noua versiune Chat GPT 4, la Hotelul Marriot, pe Calea 13 Septembrie, se discuta despre revoluționara transformare pe care aplicațiile de inteligență artificială o vor aduce în viețile noastre.
Mihnea Rădulescu, director de afaceri la Vodafone România, a spus în deschiderea dezbaterii “Viitorul Transformării Digitale” că “fără accentuarea acestui proces companiile își vor pierde competivitatea și, din păcate, firmele din sectorul privat sunt mai avansate din perspectivă tehnologică în comparație cu instituțiile publice”.
Dan Dăscălescu, antreprenor de origine română, fost programator la Google, care acum dezvoltă Weaviate, un motor de căutare bazat pe inteligență artificială, a spus că toate marile companii de tehnologie din Silicon Valley s-au reorientat pe dezvoltarea aplicațiilor AI după succesul neașteptat al Chat GPT.
A adăugat că Facebook a renunțat, cel puțin deocamdată, la dezvoltarea Metaverse pentru a se concerta pe noua tendință din tehnologie.
La eveniment a fost prezent și ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, care s-a arătat impresionat de întâlnirea cu omologul său din Ucraina, care i-a prezentat aplicația DIIA, care face legătura dintre cetățean și instituțiile publice din țara vecină, iar “asta în condiții de război”, a spus ministrul.
Chat GPT, fără să știm încă prea bine ce e, a intrat în viețile noastre și le influențează, inclusiv în procesul lent de digitalizare a României.