A fost semnat contractul pentru Portalul Digital Unic al României, cu bani din PNRR

A fost semnat contractul pentru Portalul Digital Unic al României, cu bani din PNRR
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Contractul pentru implementarea Portalului Digital Unic al României – PDURo, o investiţie de 96 de milioane de lei fără TVA, a fost semnat, marţi, la Palatul Victoria.

PDURo va înlocui o platformă existentă deja, aflată în administrarea Autorităţii pentru Digitalizarea României, anume Punctul de Contact Unic Electronic, cu una nouă, aliniată la normativele europene pentru single digital gateway.

Realizarea noului portal este cuprinsă în "Investiţia 1 - Implementarea infrastructurii de Cloud Guvernamental", parte din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Este vorba despre un sistem care va permite accesarea a peste 21 de proceduri online în România, dar şi în toate ţările UE.

ADVERTISING

Portalul PDURo va implementa sistemul tehnic pentru schimbul transfrontalier automatizat de elemente justificative la nivel european.

Prin intermediul acestui sistem tehnic, statul membru care eliberează propriilor cetăţeni în format electronic un act administrativ are obligaţia de a pune şi la dispoziţia autorităţilor competente solicitante din alte state membre acelaşi act administrativ, în vederea îndeplinirii procedurilor în domeniu.

Prezent la eveniment, ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a subliniat utilitatea conectării la acest portal unic, inclusiv pentru milioanele de români plecaţi în afara ţării, care vor să plătească taxe şi impozite sau să reînnoiască unele documente.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Vom avea în segmentul de wallet toate documentele noastre, vom putea să primim notificări înainte cu 30 de zile de a ne expira aceste documente. Vom putea, în baza unui simplu click, să stabilim data şi ora la care vom merge ca să facem poză pentru permis, buletin sau paşaport, iar în această formulă vom avea, iar acesta este cel mai important lucru, livrabil direct, pentru fiecare dintre românii care vor să se integreze în această platformă: 24 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână.

Nu vom depinde de un program al unui ghişeu sau de starea de spirit a unui funcţionar aflat la un anumit ghişeu, ci vom avea o interacţiune cât mai simplă cu statul român, de acasă, din vacanţă, din afara ţării", a explicat ministrul.

ADVERTISING

Potrivit lui Bogdan Ivan, procedura de achiziţie publică a fost dusă la capăt "într-un termen, oarecum, record".

Ministrul a evidenţiat că România deţine primul loc la nivel european în ceea ce priveşte capacitatea companiilor IT&C şi locul al şaselea la nivel mondial, iar această expertiză ar trebui valorificată şi la nivel guvernamental.

Ceremonie de semnare

Ceremonia de semnare electronică a contractului de implementare a proiectului "Portalul Digital Unic al României - PDURo", eveniment organizat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

Publicată de Guvernul României pe Marţi, 19 martie 2024

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇