Apa mării s-a răcit brusc cu 10 grade, iar plajele au rămas pustii. Specialiștii spun că din cauza vântului apa rece din adâncuri ajunge la suprafață.
Puțini turiști se aventurează să intre în apa care marți dimineață avea în jur de 13-15 grade Celsius, după ce luni temperatura apei mării a fost de 23-24 de grade, astfel că la prânz plajele au rămas aproape goale, relatează TVR Info.


Diferența mare de temperatură dintre aer și apă poate afecta sănătatea, mărind riscul de șoc termic și hipotermie. De asemenea, poate duce la probleme respiratorii și poate agrava afecțiunile existente.
Fenomenul marin se numește upwelling și are loc atunci când apa rece și bogată în nutrienți din adâncuri urcă la suprafață, înlocuind apa de la suprafață, mai caldă și săracă în nutrienți. Fenomenul a mai avut loc şi acum două săptămâni, spre dezamăgirea turiştilor.
Această mișcare este cauzată de vântul care împinge apa de la suprafață în larg, iar acest volum este înlocuit de apa de la adâncime care se ridică.
Upwelling-ul este esențial pentru viața marină, aducând nutrienți care susțin fitoplanctonul. La rândul său, acesta hrănește alte viețuitoare marine, inclusiv peștii și mamiferele marine.