Ziua 991 Cel mai mare atac asupra Moscovei. Rusia ripostează cu un număr-record de drone. Două au ajuns și în R. Moldova. SUA grăbește livrarea de arme

<span style="color:#990000;">Ziua 991</span> Cel mai mare atac asupra Moscovei. Rusia ripostează cu un număr-record de drone. Două au ajuns și în R. Moldova. SUA grăbește livrarea de arme
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 991 de război, Ucraina a atacat Moscova cu cel puţin 30 de drone, forţând închiderea temporară a două dintre principalele aeroporturi ale oraşului, în ceea ce a fost cel mai mare atac ucrainean cu drone asupra capitalei ruse până în prezent.

De partea cealaltă, Rusia a atacat Ucraina cu drone și rachete, din mai multe părți, inclusiv dinspre Marea Neagră. Mai multe explozii au fost auzite la Kiev, dar și la Odesa s-a anunțat că orașul este sub atacul dronelor rusești. Atacuri cu drone au avut loc, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în cel puțin 15 regiuni ucrainene. Două au ajuns și în Republica Moldova.

Rusia a folosit un număr-record de drone, în noaptea de sâmbătă spre duminică, a spus preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Este vorba de 145 de drone, precedentul record fiind de 135 de drone, într-un atac din 18 octombrie.

De asemenea, președintele Volodimir Zelenski a cerut liderilor europeni să transfere Kievului sistemele de apărare care nu sunt folosite în țările lor, având în vedere că acestea ar putea salva mii de vieți în Ucraina.

Iar WSJ scrie că Statele Unite vor trimite peste 500 de rachete de interceptare în Ucraina în săptămânile care urmează, grăbind livrarea ajutorului militar oferit de Washington. De altfel, administrația Biden a anunțat că va livra tot ajutorul promis Ucrainei înainte de venirea la Casa Albă a președintelui ales Donald Trump.

Trump care, potrivit The Washington Post, a avut deja o convorbire telefonică cu Vladimir Putin, în care a abordat și subiectul războiului din Ucraina. În timpul convorbirii, Trump l-a sfătuit pe liderul rus să nu provoace o escaladare în războiul din Ucraina şi i-a amintit de prezenţa militară considerabilă a Washingtonului în Europa. Kievul a fost informat și nu s-a opus desfășurării discuției.

ADVERTISING

În timpul ăsta, preşedintele rus Vladimir Putin a ratificat tratatul privind un parteneriat strategic al Moscovei cu Coreea de Nord, care cere fiecărei părţi să vină în ajutorul celeilalte în cazul unui atac armat.

Evoluții pe front

  • Cel mai mare atac asupra Moscovei - Ucraina a atacat Moscova duminică cu cel puţin 30 de drone, forţând închiderea temporară a două dintre principalele aeroporturi ale oraşului, în ceea ce a fost cel mai mare atac ucrainean cu drone asupra capitalei ruse până în prezent, relatează Reuters. Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat pe Telegram că până la ora locală 9:00, fuseseră distruse 32 de drone în districtele Ramenskoe şi Kolomenski din regiunea Moscova, precum şi în oraşul Domodedovo, aflat la sud-vest de Moscova. Regiunea Moscova are o populaţie de peste 21 de milioane de locuitori. „Potrivit informaţiilor preliminare, nu există pagube sau victime la locul căderii resturilor”, a declarat Sobianin pe Telegram. „Serviciile de urgenţă sunt la locurile respective”, a adăugat el. Rosaviaţia, agenţia federală rusă de transport aerian, a declarat pe Telegram că „pentru a asigura siguranţa zborurilor aeronavelor civile, au fost introduse restricţii temporare în funcţionarea aeroporturilor Domodedovo şi Jukovo”, începând cu ora locală 7:30.
  • Incendii în două regiuni din Rusia - Atacuri ucrainene cu drone din cursul nopţii au provocat incendii în mai multe clădiri nerezidenţiale din regiunile Kaluga şi Briansk, au anunţat duminică guvernatorii locali, relatează Reuters. „Serviciile de urgenţă şi pompierii sunt la faţa locului", a anunţat Aleksander Bogomaz, guvernator al regiunii Briansk, pe aplicaţia de mesagerie Telegram, fără a furniza informaţii suplimentare. Ministerul Apărării de la Moscova susţine că unităţile sale de apărare au distrus 23 de drone ucrainene în cursul nopţii, între care şi 17 deasupra Briansk.
  • Explozii la Kiev - Mai multe explozii au fost auzite în Kiev în noaptea de sâmbătă spre duminică, au relatat martori Reuters, forţele aeriene ucrainene anunţând că un număr de drone ruseşti se îndreaptă spre oraş. Exploziile din capitala Kiev au părut să fie zgomotul pe care îl fac unităţile de apărare aeriană atunci când intră în funcţiune, au declarat martorii Reuters. La acea oră, Kievul, regiunea înconjurătoare şi jumătatea estică a Ucrainei erau sub alertă de raid aerian, conform alertelor emise de forţele aeriene ucrainene.
  • Odesa, atacată - Aceeaşi situaţie s-a înregistrat şi la Odesa, în sud, potrivit presei ucrainene. Autorităţile locale din Odesa au anunţat că oraşul-port din sud este sub atacul dronelor ruseşti. „Inamicul atacă Odesa şi regiunea sa cu drone de atac. Forţele noastre de apărare aeriană lucrează. Rămâneţi în adăposturi!” - i-a sfătuit pe locuitori administratorul regiunii, Oleh Kiper. Ulterior, oficiali ucraineni citați de Reuters au declarat că cel puţin două persoane au fost rănite şi mai multe clădiri au fost avariate în urma atacului rusesc.
  • Atacuri din mai multe direcții, inclusiv din Marea Neagră - înainte de miezul nopţii, Rusia a început să atace Ucraina din mai multe direcţii, inclusiv dinspre Marea Neagră. Forţele aeriene ucrainene au confirmat, la rândul lor, că inamicul atacă oraşul cu drone de atac dinspre Marea Neagră, potrivit Ukrainskaia Pravda. Locuitorii din zonă spun că au auzit cel puţin o explozie. Începând de sâmbătă după-amiază, forţele ruse au lansat drone de atac asupra Ucrainei mai întâi dinspre nord, iar mai târziu din sud. Dronele au fost reperate în sau îndreptându-se spre regiunile Sumî, Harkov, Cernihiv, Poltava, Kiev, Jîtomîr, Rivne, Dnipro, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Herson, Mikolaiv, Kirovohrad, Cerkasi, Vinniţia.
  • Zelenski: cel mai mare atac - Ucraina a fost vizată în noaptea de sâmbătă spre duminică de un atac rusesc cu 145 de drone, un „record", a afirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un mesaj de pe reţeaua de socializare X, relatează AFP. Într-un comunicat, forţele aeriene ucrainene au indicat că, la ora locală 09.30 (07.30 GMT), 62 dintre cele 145 de drone au fost neutralizate deasupra a 13 regiuni ale ţării. În afară de cele 62 de drone distruse, celelalte au dispărut de pe ecranele radarelor sau au zburat în spaţiul aerian al Belarus şi al Republicii Moldova, vecinii Ucrainei de la nord şi de la vest, relatează dpa. Numărul de drone lansate de forţele ruse asupra Ucrainei a depăşit precedentul record de 135 de dispozitive aeriene, care s-a înregistrat pe 18 octombrie. Portul Odesa de la Marea Neagră a fost lovit cel mai dur.
  • Două drone au ajuns în Republica Moldova - Două drone au fost găsite și în Republica Moldova. Prima în sud-estul țării, în localitatea Fîrlădeni din raionul Căuşeni. Aceasta a fost ridicată şi examinată. „După primele examinări s-a determinat că este vorba despre un aparat de zbor de însoţire a dronelor de tip Shahed, de origine rusească, şi nu avea ataşat explozibil. Preliminar, acesta a făcut parte din valul de atacuri cu drone la care a fost supusă Ucraina în această noapte”, a transmis poliţia, care a dat asigurări că nu există riscuri sau pericole pentru siguranţa cetăţenilor. Cea de a doua a fost găsită pe un câmp din preajma satului Borosenii Noi, din raionul Rîşcani, aflat în nord-vestul ţării, la graniţa cu România. Zona a fost izolată, iar specialiştii genişti fac cercetări, a anunţat  poliţia.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Putin a ratificat tratatul cu Coreea de Nord - Preşedintele rus Vladimir Putin a ratificat tratatul privind un parteneriat strategic al Moscovei cu Coreea de Nord, care include o prevedere de apărare reciprocă, informează Reuters. Acordul, semnat de Putin şi liderul nord-coreean Kim Jong Un în iunie, după un summit la Phenian, cere fiecărei părţi să vină în ajutorul celeilalte în cazul unui atac armat. Tratatul întăreşte legăturile dintre Moscova şi Phenian, deja strânse de când Rusia şi-a lansat invazia pe scară largă din Ucraina în februarie 2022.
  • Peste 77.000 de soldați ruși morți - Mediazona, împreună cu BBC Rusia, au documentat și confirmat numele a 77.143 de soldați ruși uciși de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, relatează The Kyiv Independent.
  • Kremlinul crede că e de bine cu Trump - Kremlinul consideră că Donald Trump a dat „semnale pozitive” în ceea ce priveşte poziţia preşedintelui ales al SUA faţă de conflictul dintre Rusia şi Ucraina. Donald Trump vorbeşte mai degrabă despre pace decât despre confruntare, ceea ce îl distinge favorabil de actuala administraţie americană, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu acordat jurnalistului pro-Kremlin Pavel Zarubin, relatează agenţia TASS. Dar speculaţiile cu privire la faptul dacă Trump va reuşi să construiască relaţii cu Rusia în timpul celui de-al doilea său mandat prezidenţial cel mai bine ar fi să fie lăsate analiştilor politici americani, a subliniat Peskov. „Putem doar să ne uităm la ceea ce se va întâmpla. Noi doar putem să ne urmăm planul pentru a atinge obiectivele pe care ni le-am stabilit” în Ucraina, a punctat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Trump a vorbit cu Putin - Preşedintele ales Donald Trump a vorbit joi cu liderul rus Vladimir Putin discutând şi despre războiul din Ucraina, potrivit The Washington Post, care citează persoane care au informaţii despre această convorbire. Este prima convorbire telefonică între cei doi de când Donald Trump a câştigat alegerile prezidenţiale. În timpul convorbirii, Trump l-a sfătuit pe liderul rus să nu provoace o escaladare în războiul din Ucraina şi i-a amintit de prezenţa militară considerabilă a Washingtonului în Europa. Detalii AICI.
  • SUA grăbește livrarea de rachete - Statele Unite vor trimite peste 500 de rachete de interceptare în Ucraina în săptămânile care urmează, grăbind livrarea ajutorului militar oferit de Washington ţării răvăşite de război, potrivit unui oficial de la Pentagon, citat sub protecția anonimatului de Wall Street Journal, relatează Reuters. Livrarea interceptorilor pentru sistemul defensiv de rachete Patriot şi Sistemul Naţional Avansat de Rachete Sol-Aer (NASAMS) ar trebui să asigure nevoile apărării aeriene a Ucrainei pentru restul acestui an. Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent relatarea din Wall Street Journal. Zelenski face apel de mai multe luni pentru mai multe arme şi ca aliaţii NATO să ajute Ucraina pentru a lovi mai departe în Rusia, cu rachete occidentale cu rază lungă de acţiune.
  • Zelenski cere sistemele de apărare inactive din Europa - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut un nou apel la liderii europeni să transfere în Ucraina sisteme de apărare care nu sunt folosite în țările lor. „Există suficiente sisteme de apărare aeriană în Europa pentru a oferi Ucrainei o protecție reală. Este de neînțeles că aceste sisteme stau fără să fie folosite, când fiecare ar putea salva sute sau chiar mii de vieți”, a spus Zelenski, citat de Nexta.
  • Tusk, poziție fermă, indiferent de Trump - Premierul polonez Donald Tusk spune că viitorul Ucrainei nu poate fi decis fără participarea acesteia, chiar dacă planurile de încetare a focului ale lui Donald Trump sunt în plină discuție, scrie The Kyiv Independent. Tusk a menționat că aceste planuri sunt încă în faza de discuție și au fost prezentate publicului, incluzând propuneri precum înghețarea liniei frontului și trimiterea de trupe britanice și europene pentru a crea o zonă tampon. Tusk este de părere că „deciziile despre războiul din Ucraina nu pot fi luate peste capul ucrainenilor sau al nostru” și a adăugat că Europa trebuie să își asume mai multă responsabilitate pentru securitate.
  • SUA va livra tot ajutorul promis - Statele Unite vor cheltui restul de şase miliarde de dolari destinate Ucrainei înainte ca Donald Trump să îşi preia mandatul, a declarat duminică consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan, avertizând împotriva riscurilor de încetare a sprijinului american pentru Kiev, transmite France Presse. Dosarele de politică externă se vor afla pe ordinea de zi atunci când Joe Biden şi Donald Trump se vor întâlni miercuri în Biroul Oval pentru a începe transferul de putere. Preşedintele în exerciţiu va avea ocazia să îi explice preşedintelui ales cum vede lucrurile, care este stadiul lor şi să discute cu el despre modul în care intenţionează să abordeze aceste chestiuni atunci când va prelua funcţia, a declarat duminică Jake Sullivan pentru postul american de televiziune CBS.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇