Ziua 990 Relația Kievului cu Londra s-a „înrăutățit” substanțial. A treia zi de atac la Odesa. Ucraina a omorât generalul nr 8 și a lovit o fabrică de muniții (Foto&Video)

<span style="color:#990000;">Ziua 990</span> Relația Kievului cu Londra s-a „înrăutățit” substanțial. A treia zi de atac la Odesa. Ucraina a omorât generalul nr 8 și a lovit o fabrică de muniții (Foto&Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 990 de război aflăm că relația Ucrainei cu Marea Britanie s-a „înrăutățit” substanţial de când guvernul laburist a preluat puterea în iulie. Sau cel puţin asta spun câţiva oficiali de la Kiev. Prim-ministrul Keir Starmer nu a vizitat încă Ucraina, la patru luni de la preluarea mandatului, iar Kievul consideră că o călătorie „turistică” ar fi inutilă dacă Londra nu se angajează să reînnoiască stocurile de rachete Storm Shadow.

Am avut şi a treia noapte de atac asupra Odesei. Dronele ruşilor au lovit blocuri de locuinţe, au distrus maşini, au provocat incendii. O persoană a murit, iar printre răniţi sunt doi copii, de 4 şi 16 ani.

Pe front, bloggerii militari ruşi susţin că forţele Moscovei au intrat în satul Sonţivka şi se apropie de capturarea unui oraş important - Kurahove. Autorităţile ucrainene nu au recunoscut că satul a căzut în mâinile ruşilor.

Potrivit Statului Major al Ucrainei, inamicul şi-a mărit recent numărul de regimente, brigăzi şi divizii, precum şi numărul de soldaţi cu aproape 100.000. De asemenea, lungimea liniei frontului a crescut la 1.300 de kilometri. În octombrie, ruşii au ocupat 490 km din teritoriul ucrainean, cea mai amplă cucerire teritorială din acest an.

ADVERTISING

Tot pe front avem şi al optulea general rus ucis, a cărui moarte a fost confirmată independent de jurnaliști și cercetători.

Iar din Rusia vine o veste neaşteptată. O instanță militară rusă a condamnat doi soldați la închisoare pe viață, pentru uciderea unei familii de 9 persoane din regiunea ocupată Donețk. Este foarte rar ca trupele ruse să fie trase la răspundere la ele acasă pentru crime de război. În acelaşi timp, cel puțin 15 deținuți politici au murit în închisorile rusești în acest an, inclusiv Alexei Navalnîi.

La nivel diplomatic, Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, a ajuns la Kiev, în ultima sa vizită oficială, pentru a asigura Ucraina că va rămâne o prioritate și pe viitor.

Evoluţii pe front

  • Noua ţintă: Kurahove - Pe front, bloggerii militari ruşi au raportat că forţele Moscovei au intrat în satul Sonţivka şi se apropie de capturarea unui oraş important Kurahove. Autorităţile ucrainene nu au recunoscut că satul a căzut în mâinile ruşilor. Statul Major al Ucrainei a menţionat doar că armata a respins 18 din cele 32 de atacuri ruseşti de lângă Kurahove şi 19 atacuri lângă Pokrovsk. „Direcţia Kurahove şi direcţia Pokrovsk sunt cele mai dificile în acest moment”, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski în discursul său video nocturn. Popularul blog militar ucrainean DeepState a arătat că Sonţivka se află într-o zonă gri, cu un control incert.
  • Creşte linia frontului - Potrivit Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, inamicul şi-a mărit recent numărul de regimente, brigăzi şi divizii, precum şi numărul de soldaţi cu aproape 100 000. De asemenea, lungimea liniei frontului a crescut la 1.300 de kilometri. În octombrie, ruşii au ocupat 490 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean, cea mai amplă cucerire teritorială din 2024.
  • A treia zi de atac la Odesa - Atacurile cu drone asupra portului sudic Odesa au continuat pentru a treia zi consecutiv. A fost lovit mai întâi un bloc de locuinţe, declanşând un incendiu de proporţii. Surse locale au postat imagini care arată maşini şi clădiri în flăcări şi un fum gros care se ridică spre cer. Apoi, în cursul nopţii, forţele armate ruse au efectuat un atac masiv cu drone asupra oraşului Odesa şi a suburbiilor sale, omorând o persoană şi rănind alte 13. Doi copii, de 4 şi 16 ani, se numără printre răniţi, potrivit Ukrainskaia Pravda. Au fost avariate clădiri din două complexe rezidenţiale, case particulare, depozite ale unei întreprinderi şi maşini, dintre care cel puţin 10 au fost complet distruse de foc.
  • Dronele doborâte - Forţele aeriene ucrainene au raportat sâmbătă dimineaţa că au doborât 32 din cele 51 de drone trimise de inamic în cursul nopţii. Alte 18 au dispărut de pe radare. Sistemul de apărare aeriană a funcţionat în regiunile Odesa, Nikolaiev, Dnipro, Zaporojie, Doneţk, Sumî, Harkov, Poltava, Vinniţia, Cerkasi şi Ternopil.
  • A murit generalul nr 8 - Generalul rus Pavel Klimenko, care a comandat trupe în regiunea Doneţk ocupată şi ar fi condus lagăre în care îşi tortura propriii soldaţi, a murit în Ucraina pe 7 noiembrie. Klimenko este al optulea general rus ucis în războiul împotriva Ucrainei, a cărui moarte a fost confirmată independent de jurnaliști și cercetători. Detalii AICI
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Fabrică de muniţii lovită de drone - Drone ucrainene au lovit o fabrică de muniţii din centrul Rusiei, într-un atac nocturn, a declarat sâmbătă pentru Reuters o sursă din cadrul Serviciului de Securitate Ucrainean (SBU), în timp ce Rusia afirmă că a fost vizată peste noapte de un atac ucrainean masiv în urma căruia a doborât 50 de drone în şapte regiuni. Atacul asupra uzinei chimice Aleksinski, care produce praf de puşcă, muniţie şi arme în regiunea Tula, la aproximativ 200 km sud de Moscova, face parte dintr-o strategie de a viza fabricile care susţin războiul Moscovei împotriva Ucrainei, a declarat sursa din SBU.
  • Soldaţi condamnaţi pentru crime de război - Avem parte de un caz rar, în care autoritățile ruse își trag la răspundere propriile trupe pentru crimele de război comise în Ucraina. Mai exact, o instanță militară rusă a condamnat doi soldați la închisoare pe viață, pentru uciderea unei familii de 9 persoane din regiunea ocupată Donețk, după cum relatează publicația de știri rusă Kommersant. Detalii AICI
  • Deţinuţi morţi sau ucişi - Cel puțin 15 deținuți politici au murit în închisorile rusești în acest an. Printre aceștia se numără liderul Opoziției, Alexei Navalnîi, jurnalistul ucrainean Viktoria Roșchina, pianistul Pavel Kușnir, voluntarul Alexander Demidenko, care a ajutat refugiații ucraineni, dar și prizonierul de război ucrainean Alexander Ișcenko, transmite proiectul „OVD-Info”. Alte cinci persoane, inclusiv cetățeanul belarus Nikolai Alekseev, au fost ucise în timpul reținerii de către forțele ruse.
  • Putin a ratificat tratatul cu Coreea de Nord - Preşedintele rus Vladimir Putin a ratificat tratatul privind un parteneriat strategic al Moscovei cu Coreea de Nord, care include o prevedere de apărare reciprocă, informează Reuters. Acordul, semnat de Putin şi liderul nord-coreean Kim Jong Un în iunie, după un summit la Phenian, cere fiecărei părţi să vină în ajutorul celeilalte în cazul unui atac armat. Tratatul întăreşte legăturile dintre Moscova şi Phenian, deja strânse de când Rusia şi-a lansat invazia pe scară largă din Ucraina în februarie 2022.
ADVERTISING

Alte informaţii relevante

  • Londra a supărat Kievul - Relația Ucrainei cu Marea Britanie s-a „înrăutățit” substanţial de când guvernul laburist a preluat puterea în iulie. Sau cel puţin asta spun câţiva oficiali de la Kiev, care au discutat cu The Guardian. Prim-ministrul Keir Starmer nu a vizitat încă Ucraina, la patru luni de la preluarea mandatului, iar Kievul spune că o călătorie "turistică" ar fi inutilă, dacă Londra nu se angajează să reînnoiască stocurile de rachete Storm Shadow. Regatul Unit nu a mai furnizat rachete nici măcar pentru a fi utilizate împotriva țintelor din Crimeea și alte teritorii ucrainene ocupate. Iată ce spune un oficial: „Starmer nu ne oferă arme cu rază lungă de acțiune. Situația nu este aceeași ca atunci când Rishi Sunak era prim-ministru. Relația s-a înrăutățit.” Sunak a vizitat Kievul în noiembrie 2022, la o lună după ce a devenit prim-ministru. Boris Johnson, predecesorul său, a avut o relație strânsă cu Zelenski și a fost considerat de Ucraina o sursă esenţială de sprijin la scurt timp după ce Rusia și-a lansat invazia.
  • Josep Borrell, la Kiev - Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, a ajuns la Kiev în ultima sa vizită oficială. Borrell, primul oficial al UE de rang înalt care vizitează Kievul de la victoria lui Trump, a declarat că scopul deplasării sale este de a sublinia sprijinul UE pentru Ucraina, în contextul în care războiul acesteia cu Rusia se apropie de 1.000 de zile. „Acest sprijin rămâne de neclintit. Acest sprijin este absolut necesar pentru a continua să vă apăraţi împotriva agresiunii Rusiei", a declarat Borrell în timpul unei conferinţe de presă comune cu ministrul ucrainean de externe Andrii Sîbiga la Kiev.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇