Ziua 989 Explozii în Harkov. Bilanț negru în Zaporojie și Odesa (Video) Primii nord-coreeni morți în Kursk. Orban spune că Trump va renunța la Ucraina

<span style="color:#990000;">Ziua 989</span> Explozii în Harkov. Bilanț negru în Zaporojie și Odesa (Video) Primii nord-coreeni morți în Kursk. Orban spune că Trump va renunța la Ucraina
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 989 de război Rusia a lansat un atac aerian nocturn asupra orașului Harkov. Cel puțin 25 de oameni au fost răniți.

Ulterior, un atac masiv cu drone a vizat regiunea Odesa. O persoană a fost ucisă, iar cel puțin nouă au fost rănite, mai multe clădiri din oraș fiind avariate.

Atacul a venit după ce joi forțele ruse au lansat în cinci rânduri bombe ghidate în altă regiune din sudul Ucrainei, Zaporojie. Nouă oameni au murit și sunt peste 40 de răniți, însă autoritățile locale au anunțat că numărul victimelor e în creștere.

În schimb, Kievul a fost atacat nu doar cu drone, ci și cu o rachetă. Este primul atac cu rachetă asupra capitalei de la începutul lunii octombrie.

Trupele nord-coreene care luptă în regiunea rusă Kursk împotriva forțelor ucrainene înregistrează primele pierderi. Volodimir Zelenski a declarat că soldații Phenianului iau parte la operațiuni de luptă și există deja primele victime în rândul acestora.

O dronă ucraineană a vizat în cursul nopții orașul rus Saratov, din sud-vestul Rusiei. Autoritățile susțin că drona a fost doborâtă într-o zonă industrială, însă localnicii au relatat că aceasta ar fi lovit rafinăria.

Vladimir Putin a spus joi că Ucraina ar trebui să rămână neutră pentru a exista o şansă pentru pace. El a adăugat că frontierele Ucrainei ar trebui să fie în conformitate cu dorinţele oamenilor care trăiesc pe teritoriul revendicat de Rusia. Adică Moscova să păstreze teritoriul ocupat.

De altfel, analiștii de la Institutul pentru Studiul Răzbiului notează că Putin încearcă să remodeleze politica externă a președintelui ales Donald Trump și să obțină o nouă resetare a relațiilor dintre Rusia și SUA în termenii Moscovei.

ADVERTISING

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că Trump va renunța la războiul din Ucraina, iar Europa trebuie să regândească sprijinul acordat Kievului.

În replică, Zelenski a declarat că încetarea focului este imposibilă fără garanţii de securitate "clare, reale, de încredere", pentru Ucraina.

Cele mai noi informații de pe front

  • Explozii în Harkov - Cel puțin 25 de persoane, inclusiv un copil, au fost rănite noaptea trecută într-un atac aerian asupra orașului Harkov. Un bloc cu 12 etaje a fost parțial distrus, iar mai multe clădiri din apropiere au fost avariate, relatează Ukrainska Pravda.
  • Atac cu drone în Odesa - Forțele ruse au lansat noaptea trecută un atac masiv cu drone asupra regiunii Odesa. O persoană a murit, iar cel puțin nouă au fost rănite, au anunțat autoritățile locale. Atacul a avariat mai multe clădiri de locuințe. Șocul unei explozii a spart ferestrele unei școli din orașul Odesa, iar bucăți de șrapnel au avariat două conducte de gaze din raionul Odesa, a spus guvernatorul Oleh Kiper.
  • Crește bilanțul negru în Zaporojie - Atacul asupra Odesei survine după ce ieri Rusia a lovit de cinci ori cu bombe ghidate o altă regiune sudică, Zaporojie. Nouă persoane au fost ucise, inclusiv un copil de un an, iar alte 42 au fost rănite, iar bilanțul victimelor e în creștere, a spus guvernatorul Ivan Fedorov. Un bloc de apartamente a fost parțial distrus, iar mai multe case și un centru de tratare a cancerului au fost avariate.
  • Atac cu rachetă la Kiev - Rusia a lansat noaptea trecută un atac cu drone, dar și cu o rachetă asupra Kievului. Alerta de raid aerian a fost declanșată în jurul orei locale 21:30 și a fost ridicată abia la 7:30 dimineața, iar racheta a fost detectată în jurul orei 5:30. O explozie s-a auzit la scurt timp după aceea. Este primul atac cu rachetă asupra capitalei Ucrainei de la începutul lunii octombrie, notează Kyiv Independent. Niciuna dintre drone și nici racheta nu și-au atins țintele, însă resturile țintelor aeriene doborâte au rănit patru civili și au avariat șase clădiri, precum și patru mașini, în regiunea Kiev, potrivit autorităților locale.
  • Locuința ambasadorului estonian, lovită de dronă - O dronă rusească a avariat apartamentul din Kiev în care locuiește ambasadoarea Estoniei, Annely Kolk. Din fericire, aceasta a scăpat nevătămată, a anunțat vineri ministrul estonian de Externe, Margus Tsahkna. Șeful diplomației estoniene a postat și o imagine cu apartamentul lovit de dronă.

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Atac cu dronă în Saratov - O dronă ucraineană a vizat în cursul nopții orașul rus Saratov, din sud-vestul Rusiei, a anunțat guvernatorul local Ruslan Busargin. Potrivit acestuia, apărarea aeriană a doborât ținta, iar resturile au căzut într-o zonă industrială, fără a provoca victime sau daune. În Saratov se află o rafinărie a companiei petroliere de stat Rosneft. Potrivit relatărilor localnicilor citate de canalul de Telegram Astra, drona ar fi lovit, însă, rafinăria. Ministerul rus al Apărării a transmis că 17 drone ucrainene au fost "distruse și interceptate", șase fiind doborâte în regiunea Saratov. O sursă din serviciile secrete citată de Ukrainska Pravda a spus că aceasta a fost o operațiune a spionajului militar ucrainean.
  • Kremlinul evită subiectul nord-coreenilor - Întrebat vineri despre afirmaţiile lui Zelenski asupra prezenței trupelor nord-coreene în Rusia, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reorientat întrebarea către Ministerul Apărării, care din principiu nu răspunde întrebărilor jurnaliştilor occidentali. "Este vorba de o problemă legată direct de desfăşurarea operaţiunii militare speciale (în Ucraina), prin urmare ea trebuie pusă Ministerului Apărării", a declarat Peskov, fără însă a dezminţi desfăşurarea acestor militari nor-coreeni care ar constitui o escaladare internaţională a conflictului.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Primii nord-coreeni uciși - Trupele nord-coreene care luptă împotriva forțelor ucrainene în Kursk au înregistrat primele pierderi, a spus joi Volodimir Zelenski, citat de Kyiv Independent. "În prezent, 11.000 de soldați nord-coreeni sunt prezenți în apropierea graniței ucrainene, în special în regiunea Kursk. Unele din aceste trupe au luat deja parte la operațiuni de luptă împotriva forțelor ucrainene și deja există victime", a spus liderul de la Kiev la Budapesta, fără a preciza numărul acestor pierderi.
  • Ce vrea Putin ca să fie pace - Vladimir Putin a declarat joi că Ucraina ar trebui să rămână neutră pentru a exista o şansă pentru pace, adăugând că frontierele Ucrainei ar trebui să fie în conformitate cu dorinţele oamenilor care trăiesc pe teritoriul revendicat de Rusia. "Dacă nu există neutralitate, este greu de imaginat existenţa unor relaţii de bună vecinătate între Rusia şi Ucraina", a spus Putin la reuniunea Clubului Valdai, găzduită de staţiunea Soci de la Marea Neagră. El a arătat că Rusia a recunoscut graniţele post-sovietice ale Ucrainei pe baza înţelegerii că aceasta va fi neutră. Or, NATO a declarat în repetate rânduri că Ucraina va adera într-o zi la alianţa militară condusă de SUA. Dacă Ucraina nu va fi neutră, va fi "folosită în mod constant ca un instrument în mâini greşite şi în detrimentul intereselor Federaţiei Ruse", a spus Putin. Întrebat despre viitoarele frontiere ale Ucrainei, Putin a spus: "Frontierele Ucrainei ar trebui să fie în conformitate cu deciziile suverane ale oamenilor care trăiesc în anumite teritorii şi pe care le numim teritoriile noastre istorice".
  • Putin urmărește resetarea relațiilor cu SUA - Putin încearcă să remodeleze politica externă a președintelui ales Donald Trump și să obțină o nouă resetare a relațiilor dintre Rusia și SUA în termenii Moscovei, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). "Putin a dat vina pe Statele Unite pentru subminarea acestor relații prin impunerea sancțiunilor economice și a restricțiilor la importurile și exporturile Rusiei, uitând să menționeze că aceste decizii au venit ca urmare a invaziei ilegale și neprovocate a Rusiei în Ucraina. Declarația lui Putin implică faptul că Rusia ar accepta orice resetare a relațiilor dintre SUA și Rusia, dar numai dacă SUA ar renunța la sancțiuni și ar înceta să mai susțină Ucraina. Aceste condiții sunt benefice doar Rusiei și sunt în detrimentul intereselor SUA", arată ISW.
  • Orban spune că Trump va renunța la războiul din Ucraina - Uniunea Europeană trebuie să regândească sprijinul pentru Ucraina după victoria lui Donald Trump în alegerile americane, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban. "Americanii vor renunța la acest război, în primul rând nu vor încuraja războiul", a declarat vineri Orban, un aliat apropiat al lui Trump, la un post de radio național, chiar înainte de summitul informal al UE pe care îl găzduiește în capitala Ungariei. "Europa nu poate finanța singură acest război. (…) Unii încă vor să continue să trimită sume enorme de bani pentru acest război pierdut, dar numărul celor care tac (…) și al celor care susțin cu precauție că ar trebui să ne adaptăm la noua situație este în creștere", a mai spus el.
  • Zelenski cere garanții - Încetarea focului este imposibilă fără garanţii clare de securitate pentru Ucraina, a afirmat Volodimir Zelenski. "Astăzi este iresponsabil să propui un armistiţiu în Ucraina fără a oferi ţării noastre garanţii reale şi eficiente de securitate", a declarat preşedintele, la Budapesta. "Discuţiile despre un armistiţiu sunt periculoase atunci când nu există garanţii de securitate pentru Ucraina – clare, reale, în care putem avea încredere, nu doar asigurări retorice. Un astfel de armistiţiu pregăteşte terenul pentru continuarea ocupaţiei Ucrainei şi distrugerea independenţei şi suveranităţii noastre", a subliniat el. Zelenski a menţionat că astfel de propuneri vin din partea celor care nu au experimentat războiul și nu îi înţeleg consecinţele şi riscurile, precum şi din partea celor care discută cu Vladimir Putin, dar nu au avut vreodată un război cu el.
  • SUA îl vor susține pe Zelenski dacă va negocia cu Rusia - Statele Unite îl vor sprijini pe Volodimir Zelenski dacă va decide să înceapă negocierile cu Moscova, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller. "Nu este ceva în care ar fi potrivit pentru noi sau pentru orice altă țară să-l împingă. Și l-am sprijini în orice proces pentru a încerca să asigure o pace justă și de durată, dar aceasta este în cele din urmă decizia lui, nu a noastră", a precizat Miller. Acesta a subliniat că, potrivit Cartei ONU, Ucraina are dreptul de a-și menține frontierele, integritatea teritorială și suveranitatea. Miller a adăugat că SUA nu au văzut niciun indiciu că Putin are de gând să renunțe la cererea lui de a continua să acapareze teritoriu ucrainean.
  • Confirmare de la Pentagon - SUA vor trimite Ucrainei tot ajutorul militar de 6 miliarde de dolari înainte de începerea mandatului președintelui ales Donald Trump, a confirmat joi Sabrina Singh, secretar de presă adjunct al Pentagonului. Politico a relatat că administrația Biden va urgenta restul de ajutor rămas pentru Ucraina, înainte ca Donald Trump să preia mandatul de președinte în ianuarie 2025.
  • Ajutorul german e asigurat - Guvernul german a promis vineri că ajutorul bilateral oferit Ucrainei în războiul cu Rusia e "asigurat", în pofida destrămării coaliţiei cancelarului Olaf Scholz care alimentează incertitudinea asupra bugetului, transmite AFP. "Este important de spus că ajutorul pentru Ucraina - ajutorul militar şi financiar - este asigurat şi că noi furnizăm un ajutor semnificativ atât la nivel naţional cât şi în cadrul G7", o declarat la o conferinţă de presă o purtătoare de cuvânt a guvernului de la Berlin, Christiane Hoffmann.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇