Ziua 988 Blocuri lovite de drone la Kiev și Odesa (Video) Femeie din Rusia trimisă la război pentru că a furat unt. Moscova transmite Occidentului să negocieze sfârșitul războiului

<span style="color:#990000;">Ziua 988</span> Blocuri lovite de drone la Kiev și Odesa (Video) Femeie din Rusia trimisă la război pentru că a furat unt. Moscova transmite Occidentului să negocieze sfârșitul războiului
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 988 de război Rusia a atacat Kievul cu drone. Un bloc de locuințe a fost lovit noaptea trecută, iar un apartament a fost puternic avariat. De asemenea, o clădire turn în care se afla un restaurant a fost lovită, iar etajele superioare au fost cuprinse de flăcări.

Resturi de drone au provocat incendii și daune în cinci cartiere ale capitalei ucrainene. Cel puțin două persoane au fost rănite după atacul din cursul nopții.

Peste 30 de drone rusești au fost distruse deasupra Kievului de apărarea aeriană.

Și Odesa a fost vizată de un atac nocturn cu drone. Mai multe blocuri, mașini și o conductă de gaze au fost avariate, iar o persoană a suferit răni ușoare.

Rusia a lansat 106 drone în cursul nopții, iar apărarea aeriană ucraineană a anihilat cea mai mare parte a acestora în 11 regiuni.

Cele mai fierbinți puncte ale frontului sunt în continuare Pokrovsk și Kurahove, unde trupele rusești și-au concentrat atacurile și în ultimele 24 de ore. La rândul lor, forțele ucrainene au lovit două posturi de comandă ale inamicului și un sistem de artilerie. Analiștii militari ucraineni semnalează și o înaintare a rușilor înspre Torețk și câteva localități din regiunea Donețk.

Untul a devenit un produs de lux în Rusia, din cauza scumpirii și a stocurilor limitate, pe fondul sancțiunilor occidentale. O femeie care a furat mai multe pachete a fost presată de autorități să semneze un contract cu ministerul Apărării.

Peste Ocean, victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale americane determină administrația Biden să grăbească ajutorul militar promis Ucrainei. Casa Albă va urgenta restul de ajutor în valoare de 6 miliarde de dolari astfel încât armele de care are nevoie Kievul să ajungă în Ucraina înainte ca Donald Trump să preia mandatul de președinte, în ianuarie 2025.

ADVERTISING

Profitând de alegerea lui Trump, Moscova transmite Occidentului, prin vocea fostului ministru al Apărării Serghei Șoigu, să nu mai apere Ucraina și să negocieze sfârșitul războiului.

Iar în timp ce șansele Kievului de a primi ajutor din America se reduc după alegerea lui Trump, un sprijin important ar putea veni de pe alt continent. Coreea de Sud nu exclude livrarea directă de arme Ucrainei, Seulul anunțând o posibilă ajustare a poziției sale în această privință, ca urmare a informaţiilor potrivit cărora soldaţi nord-coreeni sunt pregătiţi să lupte în Ucraina.

Cele mai noi informații de pe front

  • Bloc lovit de dronă la Kiev - O dronă rusească a lovit noaptea trecută un bloc din Kiev, iar un apartament a suferit daune importante, a anunțat administrația militară a capitalei. Cel puțin două persoane au fost rănite, au anunțat autoritățile. Resturi de dronă au căzut peste o unitate medicală, un service auto și un garaj, provocând un incendiu de amploare. În cartierul Pecherskîi, un restaurant de la etajul 32 al unei clădiri rezidențiale a luat foc. Un incendiu a izbucnit și la sediul unei firme. Mai multe explozii s-au auzit în Kiev, în jurul orei locale 1:00, după ce Forțele Aeriene ale Ucrainei au avertizat despre apropierea dronelor rusești, iar în cinci cartiere au fost semnalate incendii, relatează Kyiv Independent. Peste 30 de drone rusești au fost distruse în cursul nopții deasupra Kievului de apărarea aeriană.
  • Odesa, atacată cu drone - Mai multe blocuri, mașini și o conductă de gaze au fost avariate, noaptea trecută, într-un atac cu drone rusești. Resturile dronelor au avariat fațada și ferestrele unui bloc de 11 etaje și 14 mașini parcate în apropiere, a anunțat Oleh Kiper, șeful administrației militare regionale. De asemenea, fațadele a două blocuri de cinci etaje din apropiere au fost avariate. Conducta de gaz care a fost lovită nu a explodat, a precizat oficialul pe Telegram.
  • Drone distruse - Apărarea aeriană a distrus 74 din cele 106 drone lansate de Rusia. 11 regiuni ucrainene au fost vizate de atacul cu drone din cursul nopții. 25 de drone au dispărut de pe radare în diferite zone ale Ucrainei, au comunicat Forțele Aeriene ale Ucrainei.
  • Lupte pe front - Pokrovsk și Kurahove rămân cele mai fierbinți puncte ale frontului. În ultimele 24 de ore s-au dat 148 de lupte, iar trupele ruse au atacat îndeosebi în cele două sectoare. În intervalul menționat rușii au atacat localități și pozițiile ucrainene cu trei rachete și au lansat 146 de bombe ghidate. În schimb, forțele ucrainene au atacat zone în care se aflau trupe și echipamente ale inamicului, lovind două posturi de comandă și un sistem de artilerie, a comunicat Statul Major ucrainean.
  • Rușii avansează - Grupul de analiză militară DeepState a actualizat harta frontului și anunță o înaintare a rușilor înspre Torețk și câteva localități din regiunea Donețk - Novooleksiivka, Kreminna Balka, Maksîmivka și Bohoiavlenka. Potrivit analiștilor ucraineni citați de Ukrainska Pravda, forțele inamice au ocupat aproximativ 490 kmp de teritoriu ucrainean în octombrie, cel mai mare avans din 2024.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Ucraina rămâne pe poziții în Kursk - Ucraina controlează cel puţin 620 de kilometri pătraţi de teritoriu în regiunea Kursk din Federaţia Rusă, la trei luni de la începutul ofensivei sale surpriză în această regiune de graniţă, în pofida presiunii constante a Rusiei şi a sosirii în zonă a soldaţilor nord-coreeni pentru a suplimenta trupele Kremlinului, relatează EFE. Rusia a concentrat un efectiv de 45.000 de soldaţi în Kursk pentru a respinge trupele ucrainene din regiune, a indicat comandantul şef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski. Cu toate acestea, Ucraina „continuă să distrugă inamicul", spune Sîrski, potrivit căruia Rusia a pierdut peste 20.000 de soldaţi - aproximativ 8.000 ucişi şi 12.200 răniţi - şi peste 1.000 de echipamente militare în luptele de la Kursk, de când trupele ucrainene au trecut graniţa, pe 6 august.
  • Femeie trimisă la război pentru că a furat unt - Ekaterina, o femeie în vârstă de 33 de ani, a fost pusă sub acuzare pentru furt după ce a sustras 29 de pachete de unt dintr-un magazin din Piaterocika, o localitate din regiunea Nijni Novgorod. Pentru a renunța la acuzații, autoritățile locale au încercat să o convingă să semneze un contract cu Ministerul Apărării, dar ea a refuzat, susțin propagandiștii pro-ruși citați de Nexta. În Rusia untul s-a scumpit cu 25,7% din decembrie anul trecut, pe fondul sancțiunilor occidentale. Stocurile sunt limitate, iar furturile de unt din magazine s-au înmulțit, potrivit Reuters. Ministrul Agriculturii, Oksana Lut, a pus această scumpire pe seama creșterii veniturilor rușilor.
  • Cine critică Rusia plătește - Rusia intenţionează să înăsprească în mod semnificativ regulile privind veniturile încasate de cei consideraţi "agenţi străini" şi de cei care vorbesc critic despre Rusia după părăsirea ţării, a declarat joi Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat. Legislaţia rusă impune oricărei persoane sau organizaţii care primeşte sprijin din afara Rusiei sau care se află sub influenţe străine să se înregistreze ca "agent străin", o etichetă care presupune obligaţii administrative dure, a căror nerespectare este sancţionată penal. Volodin a menţionat că Duma lucrează la înăsprirea regulilor privind plata drepturilor de autor şi drepturilor intelectuale către agenţii străini, forţându-i să utilizeze conturi speciale în ruble pentru astfel de plăţi. Regulile ar acoperi toate veniturile din activitatea intelectuală şi mărci, inclusiv lucrări de ştiinţă, literatură şi artă, spectacole, radiodifuziune, invenţii şi mărci comerciale. Volodin a mai spus că Rusia lucrează la măsuri pentru înăsprirea regulilor privind veniturile persoanelor care nu sunt clasificate drept agenţi străini, dar care au părăsit ţara şi vorbesc negativ despre ea. 881 de persoane şi organizaţii sunt clasificate ca agenţi străini de către Ministerul justiţiei rus.
  • Rusia e dispusă la dialog cu administrația Trump - Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că ţara sa este deschisă dialogului cu viitoarea administraţie americană după victoria republicanului Donald Trump în alegerile prezidenţiale. "Vom vedea dacă vor exista propuneri. Insist, nu noi am îngheţat relaţiile şi nu noi ar trebui să propunem restabilirea lor", a afirmat Serghei Lavrov în timpul unei vizite în Kazahstan. "Dar dacă există o iniţiativă sinceră de a ne aşeza la masă fără cereri unilaterale şi de a discuta despre situaţia în care ne aflăm şi despre cum să mergem mai departe, nu vom fi noi cei care vor crea probleme", a adăugat ministrul rus de externe. Cât priveşte viitoarele contacte cu echipa lui Donald Trump, şeful diplomaţiei ruse susţine Moscova nu s-a opus "niciodată" dialogului şi că preşedintele Vladimir Putin a afirmat în numeroase ocazii că "discuţiile sunt întotdeauna mai bune decât izolarea".
  • Putin, primul mesaj pentru Trump - Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că este „gata să reia contactul” cu Donald Trump după victoria republicanului în alegerile prezidenţiale din SUA, pentru care l-a felicitat. Detalii AICI.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Rusia spune că Occidentul ar trebui să negocieze sfârșitul războiului - Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Șoigu, a declarat joi, la o zi după ce Donald Trump a devenit președintele ales al SUA, că Occidentul ar trebui să accepte că Rusia câștigă războiul din Ucraina și să negocieze încheierea acestuia. Șoigu, un aliat al președintelui Vladimir Putin, care a fost ministru al apărării din 2012 până în mai, a declarat că Occidentul a încercat să folosească Ucraina pentru a provoca o înfrângere strategică a Rusiei, dar a eșuat. „Acum, când situația din teatrul de operațiuni militare nu este în favoarea regimului de la Kiev, Occidentul se confruntă cu o alegere - să continue să îl finanțeze și să distrugă populația ucraineană sau să recunoască realitățile actuale și să înceapă să negocieze”, a spus Șoigu.
  • Biden se grăbește cu ajutorul înainte să vină Trump - Administrația Biden va grăbi restul de ajutor rămas de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina, înainte ca Donald Trump să preia mandatul de președinte în ianuarie 2025, scrie Politico. Doi oficiali de la Casa Albă au declarat că Biden intenționează să accelereze livrarea armelor pe fondul îngrijorărilor că o viitoare administrație Trump va opri transporturile înainte ca acestea să ajungă la Kiev. În iunie, doi consilieri de top ai lui Trump au propus un plan prin care ar înceta ajutorul militar Ucrainei, dacă Kievul nu este de acord să poarte negocieri de pace cu Rusia, a informat Reuters, citându-i pe generalul în retragere Keith Kellogg și Fred Fleit. Potrivit Politico, din pachetul de ajutoare de 61 de miliarde de dolari adoptat de Congres în aprilie au mai rămas doar 4,3 miliarde de dolari pentru stocurile de arme existente și mai sunt disponibile încă 2,1 miliarde de dolari pentru contracte cu companiile de apărare din SUA. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, lt-col Charlie Dietz, a declarat că livrările către Ucraina vor continua în viitorul apropiat. "Ne așteptăm să avem asistență suplimentară în următoarele săptămâni", a spus el.
  • Coreea de Sud ar putea trimite arme Kievului - Coreea de Sud nu exclude livrarea directă de arme Ucrainei, a anunţat joi preşedintele Yoon Suk Yeol, făcând aluzie la o posibilă ajustare a politicii Seulului în acest domeniu, ca urmare a informaţiilor potrivit cărora soldaţi nord-coreeni sunt pregătiţi să lupte în Ucraina. "Acum, în funcţie de nivelul de implicare a Coreei de Nord, ne vom ajusta treptat strategia de sprijin în mai multe etape. Aceasta înseamnă că nu excludem posibilitatea furnizării de arme", a declarat şeful statului. Ministerul Apărării din Coreea de Sud a declarat marţi că peste 10.000 de soldaţi nord-coreeni au sosit în Rusia, cu un ”număr semnificativ” în zonele de pe linia frontului, inclusiv în regiunea Kursk.
  • Zelenski a vorbit cu Trump - Volodimir Zelenski a declarat miercuri că, după victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA, a avut o conversaţie telefonică "excelentă" cu candidatul republican. "Am convenit să menţinem un dialog strâns şi să avansăm cooperarea noastră", a declarat preşedintele ucrainean pe X. "O conducere puternică şi neclintită a Statelor Unite este esenţială pentru lumea noastră şi pentru o pace justă", a asigurat el. Președintele Ucrainei a ajuns astăzi la Budapesta, unde va participa la summitul Comunităţii Politice Europene.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇