Ziua 977 Musk și Putin se jură că nu vorbesc. Banca centrală a Rusiei, decizie neașteptată. Prima fabrică Rheinmetall în Ucraina

<span style="color:#990000;">Ziua 977</span> Musk și Putin se jură că nu vorbesc. Banca centrală a Rusiei, decizie neașteptată. Prima fabrică Rheinmetall în Ucraina
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Atacuri masive cu drone de ambele părți au avut loc în ziua 977 de război. În timp ce Rusia a atacat Kievul, pentru a doua noapte consecutiv, forțele ruse au doborât 51 de drone ucrainene deasupra teritoriului său, cele mai multe fiind interceptate în regiunea Tambov, un oraş aflat la aproximativ 400 de kilometri de graniţa cu Ucraina, şi 16 în zona oraşului de frontieră Belgorod.

În acest weekend am aflat și că a fost pusă în funcțiune prima fabrică germană de armament Rheinmetall în Ucraina. Pentru început, fabrica se ocupă cu producţia şi întreţinerea tancurilor de luptă, iar până la finele anului va începe și producția de vehiculele blindate de luptă Lynx. Ulterior, va fi construită o fabrică Rheinmetall de praf de pușcă și o alta de muniții, urmând a fi fabricate și sisteme de apărare aeriană.

Agitație au creat și dezvăluirile din The Wall Street Journal, potrivit cărora preşedintele rus Vladimir Putin şi miliardarul Elon Musk se află în contact - în secret şi în mod regulat din 2022. Atât Musk, cât și purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, au dezmințit viguros. Potrivit WSJ, cei doi ar discuta probleme personale, geopolitice şi comerciale.

ADVERTISING

Iar Banca centrală a Rusiei a majorat rata dobânzii de referinţă cu 2 puncte procentuale, peste așteptările analiștilor, aceasta ajungând la 21%. Banca Rusiaie a invocat creşteri ale preţurilor de consum considerabil peste prognoza sa şi a avertizat asupra riscurilor ridicate de inflaţie pe termen mediu. Creşterile ratei dobânzii în Rusia au loc într-un moment în care BCE şi FED iau măsuri de relaxare a politicii monetare, ceea ce indică o posibilă încetinire a creşterii economice a ţării.

Ce se întâmplă pe front

  • Atacuri cu drone la Kiev - Rusia a lansat o serie de atacuri cu drone asupra Kievului pentru a doua noapte consecutiv, a declarat duminică administrația militară a capitalei ucrainene, citată de Reuters.„Se pare că în fiecare noapte, fără pauză, forțele armate ruse atacă orașul pașnic Kiev”, a declarat șeful administrației militare, Serhiy Popko, pe platforma de mesagerie Telegram. El a spus că Rusia a lansat aproximativ 10 drone, din direcții diferite și la înălțimi diferite, însă unitățile ucrainene de apărare antiaeriană au distrus toate armele la apropierea lor de oraș. Nu au fost raportate răniri sau pagube majore. În schimb, atacul de sâmbătă a ucis o persoană și a avariat o clădire rezidențială.
  • Zeci de drone ucrainene în Rusia - Ministerul rus al Apărării a anunţat duminică dimineaţă doborârea a 51 de drone ucrainene în cursul nopţii deasupra teritoriului său, informează AFP. 18 drone au fost interceptate în regiunea Tambov, un oraş aflat la aproximativ 400 de kilometri de graniţa cu Ucraina, şi 16 în zona oraşului de frontieră Belgorod. Restul au fost doborâte în regiunile Oriol, Briansk, Lipeţk şi Voronej. Una a fost interceptată în regiunea Kursk. Kievul desfăşoară aceste lovituri, care vizează adesea complexuri energetice, ca răspuns la bombardamentele ruseşti de pe teritoriul său.
  • Rusia revendică un sat - Ministerul rus al Apărării a revendicat duminică ocuparea unui sat din estul Ucrainei, relatează AFP. Soldaţii ruşi au cucerit satul Izmailivka, o localitate deja foarte slab populată înainte de conflict, situată la aproximativ opt kilometri nord de Kurahove. Acest oraş industrial pare aproape de a fi cucerit de trupele Moscovei, care s-au apropiat de el în ultimele săptămâni, forţându-i pe mulţi dintre locuitorii săi să fugă. De asemenea, la aproximativ zece kilometri nord de Izmailivka se află Selidove, un alt oraş pe care soldaţii ruşi par aproape să-l cucerească. Şi mai la nord, marele oraş Pokrovsk, un important centru logistic pentru trupele ucrainene, este, de asemenea, ameninţat, trupele ruse aflându-se acum la aproximativ opt km distanţă.
  • Bilanțul terorii rusești - „Rusia nu se oprește în teroarea sa împotriva Ucrainei”, a spus președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în discursul său zilnic. El a făcut un bilanț săptămânal al „agresiunii zilnice” împotriva poporului ucrainean: „Am fost loviți cu diferite tipuri de arme: peste 1.100 de bombe aeriene controlate, peste 560 de drone ghidate și aproximativ 20 de rachete de diferite tipuri”. El a mulțumit „oamenilor noștri care lucrează în fiecare zi și în fiecare noapte pentru a-i proteja pe ucraineni de bombele rusești”.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • G7 avertizează Rusia - Miniștrii de finanțe din țările membre ale G7 au promis sâmbătă să își intensifice eforturile pentru a împiedica Rusia să se sustragă sancțiunilor impuse după invazia sa în Ucraina, relatează The Guardian. „Ne menținem angajamentul de a lua noi inițiative ca răspuns la încălcările plafonului prețului petrolului”, a afirmat grupul într-o declarație după o reuniune de la Washington, fără a detalia. Oficialii spun că Rusia și-a folosit flota „fantomă” de petroliere, multe dintre ele vechi, nemarcate și prost întreținute, pentru a eluda sancțiunile prin transportarea petrolului fără a declara încărcătura sau traseul.
  • Musk și Putin se jură că nu vorbesc - Elon Musk, dar și purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, dezmint dezvăluirile The Wall Street Journal, potrivit cărora preşedintele rus Vladimir Putin şi miliardarul Elon Musk se află în contact - în secret şi în mod regulat din 2022, relatează RFI. Musk şi Peskov recunosc un singur apel telefonic, în aprilie 2021, „o convorbire telefonică de o durată medie”, în care „au vorbit despre tehnologii vizionare, tehnologii ale viitorului”. WSJ a dezvăluit, citând oficiali occidentali și ruși, că Putin şi Musk discută la telefon probleme personale, geopolitice şi comerciale. Dezvăluirile WSJ ridică probleme cu privire la securitatea americană.
  • Banca Rusiei a majorat dobânda - Banca centrală a Rusiei a majorat dobânda de referinţă cu 2 puncte procentuale, la 21%, invocând creşteri ale preţurilor de consum considerabil peste prognoza sa şi avertizând asupra riscurilor ridicate de inflaţie pe termen mediu, transmite Reuters. Dobânda cheie a fost ridicată cu 100 de puncte de bază, la 19%, în septembrie. Decizia depăşeşte aşteptările analiştilor, care anticipau o creştere de 100 de puncte de bază, şi aduce dobânda de referinţă a instituţiei la cel mai înalt nivel din februarie 2003. Banca a adoptat un ton dur în ceea ce priveşte măsurile viitoare de politică monetară.
  • Georgia o ia spre Rusia - Partidul de guvernământ din Georgia, Visul Georgian, orientat către Rusia, a câştigat alegerile parlamentare împotriva unei coaliţii de opoziţie pro-europene, a anunţat duminică dimineaţă Comisia Electorală Centrală. Visul Georgian a obţinut 54,08% din voturi, faţă de 37,58% pentru coaliţia pro-europeană, potrivit numărătorii efectuate în peste 99% din circumscripţii, a declarat preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Giorgi Kalandarişvili. Detalii AICI.
  • Calul troian al Rusiei - În dezbaterea electorală din Republica Moldova dintre cei doi candidați ajunși în finala prezidențială, Maia Sandu l-a numit pe Alexandr Stoianoglo un „cal troian" al Rusiei, „un om prin care alţii vor să conducă ţara". „(...) Pe această scenă avem un cal troian, un om prin care alţii vor să conducă ţara. Eu sunt sigură că niciun moldovean nu vrea să fie condus de cei care stau în spatele acestui om. (...) Aceşti oameni sunt folosiţi. Setea lor de bani, setea lor de răzbunare este folosită de forţe, de interese regionale şi mai mari. Banii alocaţi în această campanie nu sunt ai lui Şor, ai lui Platon, ai lui Dodon, sunt bani veniţi din altă parte, bani trimişi în ţara noastră pentru a destabiliza ţara, pentru a aduce dezbinare şi conflict aici, acasă", a spus Maia Sandu. Detalii AICI.
  • Prima fabrică germană de armament în Ucraina - Directorul general al companiei germane de armament Rheinmetall, Armin Papperger, a anunţat în acest weekend că a fost dată în funcţiune prima sa fabrică de armament din Ucraina, potrivit unui interviu acordat site-ului de ştiri ucrainean TSN, transmite EFE. Fabrica se ocupă cu producţia şi întreţinerea tancurilor de luptă şi este de aşteptat ca vehiculele blindate de luptă Lynx să înceapă să fie produse de către aceasta înainte de sfârşitul anului, a declarat Papperger. „Avem multe planuri bune. Prima fabrică este deja în funcţiune", a spus şeful Rheinmetall. Fabrica este rezultatul unei afaceri în comun foarte „rentabile", conform declaraţiilor lui Papperger, o afacere în care Rheinmetall deţine 51% din acţiuni. În plus, compania germană mai construieşte în Ucraina o fabrică de praf de puşcă şi o alta de muniţii. „Al treilea punct este că vrem să stabilim producţia de sisteme de apărare aeriană, astfel încât să vă puteţi apăra", a adăugat Papperger.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇