Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo, candidaţii din turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, au participat duminică, la o dezbatere electorală fără moderator.
Dezbaterea, care a început la ora 10:00 şi a avut loc la Palatul Republicii, a fost transmisă în direct de postul public Moldova 1, dar şi de alte instituţii media. În România, dezbaterea a fost difuzată de TVR Info.
Aici puteți urmări dezbaterea - de la min 00:16:07.
Calul troian al Rusiei
În dezbatere, Maia Sandu l-a numit pe Alexandr Stoianoglo un „cal troian", „un om prin care alţii vor să conducă ţara", în timp ce fostul procuror general s-a declarat un „susţinător ferm al integrării europene".
„(...) Pe această scenă avem un cal troian, un om prin care alţii vor să conducă ţara. Eu sunt sigură că niciun moldovean nu vrea să fie condus de cei care stau în spatele acestui om. (...)
Aceşti oameni sunt folosiţi. Setea lor de bani, setea lor de răzbunare este folosită de forţe, de interese regionale şi mai mari.
Banii alocaţi în această campanie nu sunt ai lui Şor, ai lui Platon, ai lui Dodon, sunt bani veniţi din altă parte, bani trimişi în ţara noastră pentru a destabiliza ţara, pentru a aduce dezbinare şi conflict aici, acasă", a spus Maia Sandu, citată de Agerpres.
Ea a atras atenția că „Această dezbatere este despre două alternative diferite de dezvoltare pentru ţara noastră. Este alegere între dezvoltare şi stagnare, alegere între deschidere şi izolare, este alegere între stabilitate şi destabilizare.
Alegerea este importantă pentru viitorul nostru. Ce ţară ne dorim? Cine vrem să ia decizii importante pentru ţara noastră? Aceste lucru trebuie să le clarificăm în această dezbatere", a fost mesajul către alegători al Maiei Sandu, exprimat în debutul dezbaterii.
De cealaltă parte, Stoianoglo, care este susţinut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), a subliniat că este un „susţinător ferm al integrării europene" a ţării.
„(...) Garantez că graniţele, hotarele vor rămâne deschise. Ca om al legii, şi doar al legii, promit că în Moldova nu vor exista presiuni împotriva oponenţilor, monopol politic de partid şi nici uzurparea justiţiei prin tot felul de consilii şi comisii excepţionale", a adăugat el.
Stoianoglo i-a propus contracandidatei sale să semneze „o declaraţie comună privind garantarea ireversibilităţii cursului de integrare europeană a Republicii Moldova”.
„Indiferent de cine va câştiga, acest parcurs dificil al modernizării, al libertăţii, al dreptăţii trebuie să continue", a conchis candidatul PSRM.
România, în dezbaterea prezidențială din Republica Moldova
În dezbaterea dintre Maia Sandu și Akesandr Stoianoglo a fost discutat și subiectul privind relațiile Republicii Moldova cu România.
Maia Sandu l-a întrebat pe Stoianoglo dacă crede că poate construi o relaţie cu România, în condiţiile în care discursul său este de natură a-i „speria” pe cetăţenii moldoveni în ceea ce priveşte relaţia cu România.
„Dumneavoastră sunteţi cetăţean român, dar sunteţi susţinut de un partid care sperie moldovenii cu România. Cum credeţi dvs. că puteţi să construiţi o relaţie bună cu vecinul nostru cel mai important România?”, l-a întrebat Maia Sandu pe contracandidatul său, relatează News.ro.
„Aveţi dreptate că România este cel mai important partener al Republicii Moldova şi din punct de vedere relaţiile bilaterale, şi din punct de vedere promovare pentru speranţa noastră pro-europeană şi vă garantez că relaţiile cu România nu numai că se vor îmbunătăţi, dar se vor întări în toate domeniile de activitate.
Aţi făcut atâtea declaraţii despre relaţiile noastre cu România. Într-adevăr, statul românesc a acordat un sprijin în cele mai complicate situaţii pentru ţara noastră.
În acelaşi timp, practic cu România nu am realizat niciun proiect investiţional regional care ar putea apropia Republica Moldova la Uniunea Europeană.
Eu deja am adus aşa, un exemplu, că 30 de ani, sau mai mult de 20 de ani, vorbim despre relaţiile bune cu România şi până acum nu am construit un drum direct, un tren de la Chişinău până la Bucureşti.
De aceea, haideţi să lăsăm declaraţiile aparte şi să trecem la realizări concrete!”, a afirmat candidatul socialist Aleksandr Stoianoglo.
Maia Sandu a replicat că afirmația lui Stoianoglo este „o ofensă” adusă românilor.
„Eu cred că este o ofensă adusă la adresa oamenilor din România, la adresa României, să spuneţi că nu avem proiecte importante.
Dumneavoastră nu vreţi să cunoaşteţi despre toate proiectele importante pe care le avem: construcţia de poduri, reparaţia de grădiniţe, finanţarea unor proiecte din programul Satul European, obiective culturale, cumpărare de autobuze şi multe, multe alte lucruri pe care le face România.
Nu mai zic deja de ajutorul pe care l-am primit în momentul în care Rusia ne-a şantajat cu livrarea de gaze.
Dar aşa, ca între doi români: dumneavoastră chiar credeţi că România o să sprijine omul Moscovei şi o să continue să facă asemenea investiţii, aşa cum a făcut până acum?
Eu zic să fiţi sinceri cu cetăţenii şi să nu le spuneţi poveşti cu zmei!”, a fost replica preşedintei Maia Sandu.
Aleksandr Stoianoglo a făcut o pauză de câteva secunde, după care a adresat, la rândul său, o întrebare candidatei Maia Sandu, fără a răspunde la întrebare.
Condițiile în care s-a desfășurat dezbaterea, prezentate de NewsMaker:
- Fără un moderator care să intervină în discuţii.
- Candidaţii vor avea libertatea de a-şi adresa întrebări direct.
- Discuţiile vor avea loc fie în limba română, fie în limba rusă, în funcţie de preferinţele participanților.
- Fiecare candidat va fi însoţit de cinci membri ai echipei sale, precum şi de un cameraman şi un fotograf.
- Reprezentanţii echipelor vor fi responsabili de monitorizarea timpului alocat fiecărei etape a dezbaterii.
- Dezbaterea va fi structurată pe trei segmente: un mesaj de salut către alegători, formularea a câte 10 întrebări reciproce şi o adresare finală către cetăţeni.
- Întrebările vor avea o durată maximă de un minut, iar răspunsurile vor fi limitate la două minute, urmate de o replică de un minut.
- Timpul va fi atent gestionat, iar la expirarea acestuia, microfoanele vor fi deconectate automat.
- Sunt interzise mesajele de ură, violenţă sau discriminare.
- Candidaţii sunt obligaţi să respecte normele legale, iar intervenţiile care încalcă această regulă vor fi semnalate printr-un sunet distinctiv.
- Ordinea intervenţiilor este stabilită prin tragere la sorţi, înainte de începerea dezbaterilor.
De ce a fost ales acest format
Ideea unei dezbateri fără moderator a venit de la Maia Sandu, după ce moderatorul propus de Stoianoglo, Gheorghe Gonţa, a fost contestat de profesionişti din domeniul jurnalismului din Republica Moldova, precum şi de Consiliul de Presă, care au subliniat că nu este garantată imparţialitatea acestuia.
Mai mult, două posturi de televiziune private au anunţat că nu vor difuza şi nici nu vor reflecta în ştiri dezbaterea, dacă Gonţa nu va fi înlocuit.
Anterior, jurnalistul încălcase nomele deontologice exprimându-se public împotriva referendumului pro-UE şi favorabil lui Stoianoglo.
Cursă strânsă pentru președinția Republicii Moldova
În 20 octombrie în Republica Moldova au avut loc alegeri prezidenţiale. În urma scrutinului, niciunul dintre cei 11 candidaţi înscrişi în cursa electorală nu au obţinut majoritate de voturi, astfel că urmează să aibă loc turul II al alegerilor, la care vor concura doi candidaţi care au acumulat cele mai multe voturi: Maia Sandu de la PAS (42,49 la sută) şi Alexandr Stoianoglo de la PSRM (25,95 la sută).
Autorităţile, în frunte cu şefa statului, au denunţat o intenţie de fraudă masivă la vot din partea oligarhului fugar Ilan Şor sprijint de Rusia.
Turul al doilea al alegerilor prezidenţiale se va desfăşura la 3 noiembrie.