Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a generat reacții puternice prin mesajul de pe un tricou pe care scria „Make Russia small again” (Să facem Rusia mică din nou). Textul era însoțit de o hartă a cnezatului Moscovei din 1462, înainte de extinderea teritorială majoră sub Ivan al Treilea.
Gestul lui Zelenski a fost bine primit în mediile pro-ucrainene și pro-occidentale, mulți văzându-l ca pe o declarație de sprijin pentru independența Ucrainei, arată Business Insider.
Pe de altă parte, Rusia a reacționat vehement. Oficialii Ministerului rus de Externe l-au numit pe Zelenski „mizerabil,” într-o postare pe rețeaua socială X, interpretând mesajul ca o insultă la adresa identității și istoriei rusești.
Media pro-Kremlin a catalogat tricoul ca o manifestare a rusofobiei și a intensificat acuzațiile că Ucraina dorește să destabilizeze regiunea.
În declarația sa, Zelenski a mulțumit celor care sprijină Ucraina: „Mulțumesc tuturor celor care ajută. Trăiască toți cei care luptă pentru Ucraina! Slavă Ucrainei!”.
Mesajul de pe tricou, însă, a sugerat mai mult decât simple mulțumiri – el transmite ideea că Rusia ar trebui să renunțe la pretențiile sale teritoriale.
Sub text, era și o hartă a cnezatului Moscovei din 1462, adică înainte de marea extindere din timpul lui Ivan al Treilea, primul lider moscovit care și-a luat titlul de țar. Sugestia lui Zelenski: tot ce a ocupat Moscova în ultimii 560 de ani nu aparține Rusiei.
Ideea este împărtășită și de activistul și fostul campion la șah Garry Kasparov, care a declarat că „Rusia trebuie să renunțe la teritorii, să plătească reparații și să extrădeze criminalii de război” pentru a deveni un stat civilizat.
Simbolul brutalității colonialismului rusesc este chiar orașul Kazan, unde Putin a organizat summitul BRICS. Cândva capitala unui stat tătăresc puternic, Kazan a fost asediat, cucerit și vandalizat de armatele lui Ivan cel Groaznic. Catedrala Sfântul Vasile din Moscova comemorează cucerirea Kazanului.
La rândul său, Rachel Bauman, expert guvernamental american, a subliniat că „decolonizarea și democratizarea sunt interconectate” și că Rusia ar trebui să se confrunte cu moștenirea sa imperială, pentru a opri opresiunea minorităților și amenințările la adresa vecinilor.
CUM VA REACȚIONA TRUMP?
Rămâne de văzut cum va fi primită adaptarea sloganului „Make America Great Again” sub forma „Make Russia Small Again” din partea lui Donald Trump și a susținătorilor săi.
În timp ce unii americani ar putea vedea mesajul ca o adaptare inventivă, istoria lui Trump de admirație față de președintele rus Vladimir Putin și critica sa la adresa sprijinului SUA pentru Ucraina ar putea influența percepția sa asupra acestui gest.
Trump a lăudat adesea conducerea lui Putin și și-a exprimat scepticismul în privința ajutorului american pentru Ucraina. Recent, el și-a intensificat criticile la adresa lui Zelenski, acuzându-l că ar fi exploatat situația pentru a obține un sprijin extins din partea SUA, numindu-l ironic „cel mai bun om de vânzări din lume.”
Amintim că planul propus de Trump pentru pace, în cazul în care va câștiga un nou mandat la Casa Albă, ar tinde spre termeni mai favorabili Rusiei.