În ziua 975 de război Rusia a trimis două valuri de drone spre capitala Ucrainei peste noapte, în cel de-al 15-lea atac aerian asupra Kievului din octombrie.
De partea cealaltă, grănicerii ucraineni au anunțat că au folosit o dronă de atac Vampire pentru a respinge avansul trupelor ruse, provocând daune mașinilor militare și adăposturilor inamice.
Iar Kremlinul are o problemă: membri ai mișcării de partizani Atesh s-au infiltrat în armata rusă, astfel că vor putea culege informații și vor lansa operațiuni direct în unitățile militare inamice, a transmis gruparea.
Vladimir Putin a declarat vineri că este treaba Rusiei dacă decide să utilizeze sau nu trupe nord-coreene şi a subliniat că, în condiţiile în care Ucraina vrea să adere la NATO, Moscova poate să facă tot ce doreşte pentru a-şi asigura propria securitate.
În ultima zi a summit-ului BRICS liderul de la Kremlin a spus că prin intermediul Turciei a primit luna trecută o propunere secretă de la Kiev. Putin nu a dat detalii, dar a spus că o acceptase, însă Zelenski a anulat imediat posibilitatea unor discuții.
Iar Elon Musk a fost în contact regulat cu Vladimir Putin de la sfârşitul anului 2022. Discuţiile confirmate de mai mulţi actuali şi foşti oficiali americani, europeni şi ruşi ridică o dilemă pentru guvernul american.
Între timp, apar tot mai multe bariere în calea speranțelor Ucrainei de a intra în NATO. Cancelarul german Olaf Scholz a spus că o țară aflată în război, precum Ucraina, nu poate deveni membru NATO și că această poziție este unanim acceptată de aliați.
Cele mai noi informaţii de pe front
- Valuri de drone la Kiev - Rusia a trimis două valuri de drone spre capitala Ucrainei peste noapte, în cel de-al 15-lea atac aerian asupra Kievului din această lună, au declarat vineri oficialii oraşului. Mai mult de o duzină de drone au fost doborâte deasupra oraşului în timpul atacului, care a durat patru ore, a declarat administratorul militar al oraşului, Serhii Popko. Autorităţile nu au primit rapoarte privind răniţi, dar resturile de drone au aprins un incendiu care a fost stins. Mai multe explozii s-au auzit dimineaţă în oraș. În total, apărarea aeriană ucraineană a distrus 36 din cele 63 de drone lansate peste noapte de Rusia deasupra diferitelor regiuni ale Ucrainei, au declarat forţele aeriene de la Kiev. Majoritatea au fost doborâte deasupra regiunilor Kiev şi Odesa, din sud, în timp ce alte 16 au fost „pierdute din punct de vedere locaţional”.
- Atacuri în Harkov și Herson - Forțele ruse au atacat dimineață satul Borova din regiunea Harkov cu un sistem de lansare multiplă a rachetelor (MLRS). O femeie de 61 de ani a fost ucisă, iar mai multe case au fost avariate. Dimineață rușii au bombardat și centrul orașului Herson, rănind două persoane.
- O dronă Vampire a făcut prăpăd în Vovceansk - Grănicerii ucraineni, desfășurați pe linia frontului din zona Vovceansk, au folosit o dronă de atac Vampire pentru a respinge avansul trupelor ruse, cauzând daune mașinilor militare și adăposturilor inamice, potrivit unui raport al Serviciului de Grăniceri din Ucraina, citat de Ukrinform. Membri ai unității "Fury" au observat o grupare de soldați ruși îndreptându-se spre pozițiile lor. La coordonatele specificate, a fost activată drona Vampire. În urma atacului, mai multe mașini militare, adăposturi pentru soldați și materiale de construcții aduse de trupele ruse pentru întărirea pozițiilor au fost avariate semnificativ.
- Partizani infiltrați în armata rusă - Membri ai mișcării de partizani Atesh s-au infiltrat în armata rusă, ceea ce va oferi grupării acces la informații și lansarea unor operațiuni direct în unitățile militare inamice, a transmis organizația pe Telegram. Pentru prima oară de la declanșarea războiului, Rusia a început să recruteze în armată ucraineni din teritoriile ocupate, a menționat sursa citată de Kyiv Post. "Agenții din mișcarea noastră au profitat și s-au dus ca voluntari la centrele de înrolare. Acest lucru ne va permite să realizăm operațiuni în unitățile militare și să culegem mai multe informații importante", au transmis partizanii.
- Ucrainenii au distrus un sistem radar - Forțele ucrainene au distrus noaptea trecută sistemul de ghidare radar al unui sistem de apărare aeriană Buk-M2 și au lovit și un sistem de apărare Buk-M3 în regiunea Lugansk, a anunțat vineri Statul Major de la Kiev. Țintele rusești se aflau la câteva zeci de kilometri distanță în spatele liniei frontului, a transmis sursa citată de Kyiv Independent. Buk este o familie de sisteme de apărare aeriană autopropulsate și cu rază medie de acțiune dezvoltate în anii '70 de Uniunea Sovietică. Buk-M2 și M3 sunt variante modernizate, capabile să lovească ținte aeriene aflate la 50 și 65 km distanță. Ucraina a mai distrus luni noaptea un sistem Buk-M3.
- Lupte în Pokrovsk - Forțele ucrainene și cele ruse s-au confruntat de 187 de ori pe front în ultimele 24 de ore, cele mai multe lupte (55) fiind înregistrate în sectorul Pokrovsk. Rușii și-au concentrat cea mai mare parte a atacurilor în apropierea localităților Selîdove și Promin. "Situația rămâne provocatoare. Dușmanul, folosindu-și superioritatea în materie de efective și echipament, atacă necontenit pozițiile noastre" a transmis dimineață Statul Major al armatei ucrainene. Potrivit sursei citate, ucrainenii ripostează și resping atacurile, provocând pierderi grele inamicului.
- Pierderile Rusiei - 1.630 de soldați ruși au fost uciși și răniți doar în ultima zi de război, bilanțul total al pierderilor ridicându-se la 685.000 de militari de la începutul invaziei, a transmis Statul Major ucrainean.
- Dronă maritimă, atacată de un elicopter rusesc - O înregistrare video postată pe un canal rusesc de Telegram arată momentul în care un elicopter multirol Ka-29 al armatei ruse a atacat o dronă maritimă ucraineană MAGURA. Incidentul se pare că a avut loc în apropierea Crimeii, iar echipajul rusesc a folosit toate mitralierele de la bord pentru a distruge ținta, dar din imagini nu rezultă că ar fi nimerit-o. Drona a fost modificată și echipată cu o rachetă aeriană R-73, însă nu poate lovi ținte situate mai aproape de 300 de metri, astfel că operatorul nu a putut ataca elicopterul, relatează Kyiv Post. Imaginile pot fi văzute AICI.
- Atac asupra unei clădiri din Kiev - O dronă a lovit un turn rezidenţial din Kiev, provocând un incendiu şi distrugând apartamente pe trei etaje, a anunţat vineri seară primarul capitalei Ucrainei, Vitali Kliciko. "În cartierul Solomianskîi, etajele superioare ale unui turn rezidenţial lovit de o dronă inamică sunt în flăcări. Serviciile de urgenţă sunt la faţa locului", a scris Vitali Kliciko pe Telegram.
Ce se întâmplă în Rusia
- Putin a primit o propunere secretă de la Kiev - Vladimir Putin a susținut la summit-ul BRICS că un reprezentant al Turciei a primit o propunere din Ucraina adresată Rusiei în timpul sesiunii din septembrie a Adunării Generale a ONU de la New York și că informația a fost transmisă Kremlinului, relatează agenția rusă de presă RIA Novosti, citată de Ukrainska Pravda. Putin nu a dat detalii, dar spune că a fost de acord cu propunerea, însă la scurt timp după aceea Volodimir Zelenski a prezentat planul pentru pace, ceea ce a anulat posibilitatea unor discuții.
- Nord-coreenii sunt în Kursk - Ucraina a anunţat joi că militari nord-coreeni au fost desfăşuraţi în regiunea rusă Kursk, unde trupe ucrainene controlează sute de kilometri pătraţi, iar Occidentul se teme că participarea acestora la lupte poate antrena o escaladare majoră în război. ”La 23 octombrie 2024”, adică miercuri, ”apariţia lor a fost înregistrată în regiunea (rusă) Kursk”, a anunțat serviciul de informații al armatei ucrainene, GUR. Detalii AICI
- Olanda confirmă - Serviciile de informaţii ale Ţărilor de Jos confirmă că Rusia a desfăşurat cel puţin 1.500 de soldaţi din Coreea de Nord pentru a lupta de partea armatei ruse împotriva Ucrainei, a anunţat vineri ministrul olandez al Apărării Ruben Brekelmans.
- Putin: E treaba Rusiei dacă folosește nord-coreeni - Vladimir Putin a declarat vineri că este treaba Rusiei dacă decide să utilizeze sau nu trupe nord-coreene şi a subliniat că, în condiţiile în care Ucraina vrea să adere la NATO, Moscova poate să facă tot ce doreşte pentru a-şi asigura propria securitate. "Dacă trebuie să decidem ceva, atunci vom decide… însă este decizia noastră suverană dacă să o aplicăm sau nu, dacă avem nevoie de asta. Aceasta este treaba noastră", a spus Putin, la televiziunea de stat rusă. Vladimir Putin a subliniat că Occidentul a declarat în repetate rânduri că este treaba Ucrainei modul în care îşi asigură securitatea, "cu sau fără NATO". "Cu cât mai repede ei vor realiza eşecul unei asemenea abordări în relaţiile cu Rusia, cu atât va fi mai bine pentru toţi şi poate că în primul rând pentru ei", a afirmat Putin.
Alte informații relevante
- Musk ţine legătura cu Putin din 2022 - Elon Musk a fost în contact regulat cu Vladimir Putin de la sfârşitul anului 2022. Discuţiile, confirmate de mai mulţi actuali şi foşti oficiali americani, europeni şi ruşi, abordează subiecte personale, afaceri şi tensiuni geopolitice, scrie Wall Street Journal. La un moment dat, Putin i-a cerut miliardarului să evite activarea serviciului său de Internet prin satelit Starlink deasupra Taiwanului, ca o favoare pentru liderul chinez Xi Jinping, au declarat două persoane informate cu privire la această solicitare. O persoană la curent cu discuţiile a declarat că guvernul american se confruntă cu o dilemă, deoarece este foarte dependent de tehnologiile miliardarului. SpaceX lansează pe orbită sateliţi esenţiali pentru securitatea naţională şi este compania pe care NASA se bazează pentru a transporta astronauţii la şi de la Staţia Spaţială Internaţională. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că singura comunicare pe care Kremlinul a avut-o cu Musk a fost o convorbire telefonică în care el şi Putin au discutat despre „spaţiu, precum şi despre tehnologiile actuale şi viitoare”. În afară de aceasta, el a spus că nici Putin, nici oficialii Kremlinului nu au purtat conversaţii regulate cu Musk.
- Ucraina nu poate adera la NATO în timpul războiului - Cancelarul german Olaf Scholz este de părere că o țară aflată în război, precum Ucraina, nu poate deveni membru NATO, și a adăugat că această poziție este unanim acceptată între aliați, într-un interviu la ZDF. El a precizat că aliații NATO au „oferit o perspectivă” privind viitoarea integrare a Ucrainei, dar a considerat că „nu este nevoie de o decizie nouă în acest moment”. Împreună cu președintele slovac Peter Pellegrini, Scholz a susținut că o aderare imediată nu este „realistă”, o poziție susținută și de alți lideri europeni. Detalii AICI
- Reacție MAE - Ministerul Afacerilor Externe (MAE) consideră că mandatul de arestare emis de o instanță rusă pe numele jurnalistului Mircea Barbu și a altor jurnaliști străini este "un atac flagrant asupra libertății presei". "Incriminarea presei independente este o încercare de a reduce la tăcere adevărul. Suntem solidari cu toți jurnaliștii care se confruntă cu persecuția", a transmis MAE, într-un mesaj postat vineri pe X.