În ziua 972 de război, Vladimir Putin găzduieşte summit-ul BRICS.
Rusia ar vrea ca evenimentul să arate puterea în creştere a lumii non-occidentale, dar partenerii Moscovei din China, India, Brazilia şi lumea arabă îl îndeamnă pe Putin să găsească o modalitate de a pune capăt războiului din Ucraina. În plus, președinții Cubei, Serbiei și Braziliei nu vor putea participa.
Legat de război, se tot vorbeşte despre soldaţii nord-coreeni trimişi să se antreneze în Rusia pentru a ajunge pe front. Acum au apărut informaţii cum că unii au vrut deja să dezerteze.
Rusia nu a confirmat că va folosi nord-coreeni pe front, ba mai mult, ambasadorul la ONU, Vasili Nebenzia, a acuzat ţările occidentale că sunt „distrase de vehicularea unor sperietori cu bau-bau iranieni, chinezi şi coreeni, fiecare dintre acestea fiind mai absurdă decât cea precedentă”.
În zona de război, ruşii continuă execuţiile. Soldaţi ucraineni prinşi sunt împuşcaţi fără proces, deşi ar trebui consideraţi prizonieri de război şi trataţi ca atare.
Rușii au reușit să spargă linia defensivă ucraineană de la Ceasiv Iar, în regiunea Donețk, dar nu există informații potrivit cărora aceștia ar fi ocupat orașul. Un reprezentant al forțelor ucrainene a spus că situația în zona de acțiune a brigăzii rămâne critică.
Cel puţin trei persoane, inclusiv un copil, au fost ucise în oraşul Sumî în atacuri cu drone ale armatei ruse din cursul nopţii trecute. Forţele aeriene ucrainene au anunţat marţi dimineaţă că au distrus 42 dintre cele 60 de drone lansate de Rusia în cursul nopţii.
În schimb, atacurile dronelor ucrainene au provocat o explozie şi un incendiu la o uzină de etanol şi au avariat alte două întreprinderi producătoare de alcool din Rusia.
Moscova continuă să caute oameni pentru război. Guvernul rus a invadat cu sute de mii de reclame pentru recrutarea în armată una dintre cele mai importante rețele de socializare din țară, ceea ce atestă că Rusia se confruntă cu probleme de efective pe front.
Cu toate acestea, Kremlinul își menține retorica belicoasă la adresa Occidentului și a Ucrainei. Ambasadorul rus la Londra, Andrei Kelin, a acuzat Marea Britanie că participă la război furnizând Kievului arme care ucid soldați și civili ruși și a prezis că refuzul lui Zelenski de a negocia cu Rusia va însemna sfârșitul Ucrainei.
Un semnal important pentru Ucraina vine de la Varșovia, nemulțumită de modul în care Zelenski a prezentat planul de pace. Polonia dorește să vadă anexele clasificate din planul de victorie, destinate doar unor parteneri strategici ai Kievului, întrucât consideră că a avut o contribuție majoră la sprijinirea Ucrainei.
Pe plan financiar, Volodimir Zelenski a precizat că SUA vor oferi Ucrainei încă 800 de milioane de dolari, pentru a-şi finanța producția de drone.
Cele mai noi informaţii de pe front
- Rușii au spart linia frontului - Trupele ruse au reușit să spargă linia defensivă ucraineană de la Ceasiv Iar, în regiunea Donețk, dar nu există informații potrivit cărora acestea ar fi ocupat orașul, a spus într-o conferință de presă Ivan Petrîceak, reprezentant al Brigăzii Mecanizate 24, citat de Interfax-Ucraina. Potrivit acestuia, se dau în continuare lupte intense în zonă, iar situația în zona de acțiune a brigăzii rămâne critică. Trupele ruse îi depășesc numeric pe militarii ucraineni și încearcă să străpungă linia defensivă. Rușii atacă Ceasiv Iar cu artilerie, rachete și lovituri aeriene, însă forțele ucrainene continuă să opună rezistență.
- Atac fatal cu drone în Sumî - Cel puţin trei persoane, între care un copil, au fost ucise în oraşul Sumî din nord-estul Ucrainei în atacuri cu drone ale armatei ruse din cursul nopţii trecute. "În cursul dimineţii, duşmanul a lovit un imobil rezidenţial cu mai multe etaje şi infrastructura critică", a postat administraţia militară pe Telegram, precizând că evaluează pagubele. Forţele aeriene ucrainene au distrus 42 dintre cele 60 de drone lansate de Rusia în cursul nopţii.
- Stație de autobuz lovită de drone - O dronă rusească a lovit dimineață o stație de autobuz în Herson, rănind o femeie de 54 de ani care a fost spitalizată, a anunțat șeful administrației militare regionale, Oleh Sîniehubov, citat de Ukrainska Pravda. De asemenea, un bărbat de 31 de ani a fost rănit într-un atac nocturn cu dronă asupra satului Senkove, din raionul Kupiansk (Harkov). Iar o clădire din satul Novoplatonivka, raionul Izium, a fost avariată de o dronă în cursul nopții.
- Soldaţi executaţi - Soldații ruși au executat doi militari ucraineni capturați în apropiere de Selîdove, în regiunea Donețk, a informat procuratura regională. Pe 18 octombrie, în timpul unui atac asupra pozițiilor ucrainene, forțele ruse i-au capturat pe cei doi soldați neînarmați, i-au forțat cu fața în jos, iar ulterior i-au împușcat de la mică distanță. Această execuție reprezintă o încălcare a convențiilor de la Geneva. Oamenii legii au deschis o anchetă penală în temeiul legilor războiului. Avocatul poporului Dmîtro Lubineţ a informat ONU și Crucea Roșie despre incident. Forțele ruse au executat cel puțin 102 prizonieri de război ucraineni din 2022, a declarat Lubineţ, dar numărul real de astfel de cazuri este probabil mult mai mare, deoarece e dificil să documentezi crimele de război rusești fără dovezi, cum ar fi videoclipurile execuțiilor.
- Nord-coreenii deja dezertează? - Soldaţii nord-coreeni nici nu au terminat bine pregătirea pentru război, că au început deja să dezerteze. Nexta a aflat că 18 militari nord-coreeni au fost reţinuţi în regiunea rusă Briansk, după încercarea lor de a-și părăsi pozițiile din regiunea Kursk. Nord-coreenii erau în pregătire, unde au lucrat cu militari ruși pentru a învăța tactici de luptă și utilizarea baloanelor în scopuri militare.
Ce se întâmplă în Rusia
- Dronele ţintesc fabricile ruseşti de alcool - Atacurile dronelor ucrainene din timpul nopţii au provocat o explozie şi un incendiu la o uzină de etanol şi au avariat alte două întreprinderi producătoare de alcool din Rusia, au declarat oficiali ruşi. O explozie a zguduit uzina biochimică Biohim din regiunea Tambov din Rusia, provocând un incendiu de scurtă durată. Ministerul rus al Apărării a declarat că unităţile sale de apărare aeriană au distrus 18 drone ucrainene. Pe de altă parte, guvernatorul regiunii Tula, care se învecinează la nord cu Moscova, a declarat că un atac cu drone ucrainene a avariat două distilerii, în oraşul Efremov şi în satul Lujkovski. Un alt atac a avariat o cazangerie şi o clădire nerezidenţială în regiunea Briansk.
- Publicitate pentru război - Din martie 2022 până în septembrie 2024, pe una dintre principalele rețele sociale din Rusia, VKontakte (VK), au fost postate cel puțin 363.438 de reclame pentru atragerea de voluntari pe bază de contract în armată. Întrucât mobilizarea este o temă sensibilă, statul rus se concentrează pe recrutarea de voluntari prin contracte, practică denumită adesea "mobilizare ascunsă", arată o analiză realizată de Open Minds . Între august și septembrie 2024 a existat o creștere semnificativă a reclamelor care îi încurajau pe ruși să se înroleze în armată. Numai în august reclamele au crescut cu 224% față de iulie. Această creștere poate fi atribuită incursiunii armatei ucrainene în Kursk și planului Ministerului rus al Apărării de a mări efectivele militare. Există șase teme principale folosite pentru a atrage oameni în armata rusă, cele mai populare fiind salariile mari (prezentate în 74% din reclame), beneficiile sociale pentru soldați și veterani (64%) și sentimentul patriotic (35%). Înmulțirea reclamelor pentru recrutare sugerează că Rusia are probleme în susținerea eforturilor militare în Ucraina, notează analiștii citați de Kyiv Post. Din iulie 2023 până în iunie 2024, salariile și alte plăți pentru militari au consumat 1,5% din PIB-ul Rusiei. Acest procent ar putea crește, deoarece plățile pentru noii recruți au fost majorate de mai multe ori în vară.
- Rusia acuză Londra și prezice sfârșitul Ucrainei - Ambasadorul rus la Londra, Andrei Kelin, a acuzat Marea Britanie că participă la război furnizând Kievului arme care ucid soldați și civili ruși. Într-un interviu pentru BBC, Kelin a spus că Regatul Unit că poartă "un război proxy" împotriva Rusiei și a prezis sfârșitul Ucrainei întrucât trupele ruse avansează pe front, iar rezistența Kievului slăbește. "Sfârșitul acestei faze va însemna sfârșitul Ucrainei. Dacă Zelenski nu negociază cu noi, foarte bine. Va pierde și mai mult teren", a spus el. În ciuda invaziei ilegale a Rusiei și a impasului actual al războiului, Kelin l-a acuzat pe Zelenski că respinge eforturile de pace: "Nu vrea pace… el continuă să ceară mai mult: NATO, asistență UE, pachete de apărare — orice, dar nimic despre negocieri." Întrebat dacă suferința umană cauzată de conflict l-a tulburat, Kelin a răspuns că "nimănui nu-i place războiul", adăugând că acesta s-ar putea termina dacă țările occidentale ar înceta să furnizeze arme Ucrainei. "Nu vom spune 'OK, de mâine nu ne mai împușcăm unii pe alții. Nu vom face asta", a mai spus el.
- Cine lipseşte de la BRICS - Rusia găzduieşte de marţi până joi summit-ul BRICS, la care vrea să arate puterea în creştere a lumii non-occidentale, dar partenerii Moscovei din China, India, Brazilia şi lumea arabă îl îndeamnă pe preşedintele Vladimir Putin să găsească o modalitate de a pune capăt războiului din Ucraina. Grupul BRICS reprezintă acum 45% din populaţia lumii şi 35% din economia sa, pe baza parităţii puterii de cumpărare, deşi China reprezintă peste jumătate din puterea sa economică. Președinții Cubei, Serbiei și Braziliei nu vor putea participa la summit. Președintele cubanez se confruntă cu problemele energetice din țară, președintele sârb are „evenimente planificate demult în program”, iar președintele brazilian a fost rănit într-o cădere în cadă.
Alte informații relevante
- Polonia vrea acces la anexele secrete din planul de pace - Varșovia dorește să vadă anexele clasificate din planul de victorie al Ucrainei prezentate recent de Volodimir Zelenski, a declarat adjunctul ministrului polonez de externe, Wladyslaw Teofil Bartoszewsk. Planul pentru victorie al Kievului include cinci puncte principale și trei anexe confidențiale. Zelenski a menționat că textul complet al planului va rămâne secret și că numai partenerii vitali selecționați pentru executarea acestuia vor primi acces la anexele clasificate ale secțiunilor specifice. Bartoszewsk a remarcat că Polonia nu se numără printre țările care au primit detalii complete despre plan și a subliniat sprijinul militar semnificativ al Poloniei pentru Ucraina. "Am oferit Ucrainei ajutor militar în cel mai important mod, pentru că atunci când Germania vorbea despre trimiterea de căști, noi am trimis 320 de tancuri. Așadar, contribuția noastră a fost evident semnificativă, mai ales la început, când era cea mai mare nevoie", a spus el într-un interviu. Polonia a fost unul dintre cei mai puternici susținători ai Ucrainei de la începutul invaziei ruse, oferind miliarde de dolari în ajutor militar, economic și umanitar și găzduind milioane de refugiați ucraineni.
- Ucraina cere ajutor în Turcia - Ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sîbiha, a discutat cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan despre siguranţa navigaţiei pentru transportul maritim în Marea Neagră. Sîbiha a făcut, luni, o vizită în Turcia, în timpul căreia a cerut sprijin pentru a opri intensificarea loviturilor ruseşti asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Marea Neagră. El a declarat că astfel de lovituri au avariat în ultimele săptămâni patru nave civile.
- Rusia vorbeşte de bau-bau - Ar fi o „evoluţie periculoasă şi extrem de îngrijorătoare” dacă Coreea de Nord ar trimite trupe pentru a ajuta în Ucraina, au declarat luni Statele Unite, în timp ce Rusia nu a admis încă această nouă evoluţie a conflictului. „Ne consultăm cu aliaţii şi partenerii noştri cu privire la implicaţiile unei astfel de mişcări dramatice”, a declarat ambasadorul adjunct al SUA la ONU, Robert Wood, în faţa celor 15 membri ai Consiliului de Securitate. În schimb, ambasadorul Rusiei, Vasili Nebenzia, a acuzat ţările occidentale că sunt „distrase de vehicularea unor sperietori cu bau-bau iranieni, chinezi şi coreeni, fiecare dintre acestea fiind mai absurdă decât cea precedentă”.
- Coreea de Nord neagă trimiterea de soldați în Ucraina - Coreea de Nord susține că informațiile potrivit cărora a trimis soldați să lupte pentru Rusia împotriva Ucrainei sunt "zvonuri fără temei", relatează marți agenția de presă sud-coreeană Yonhap, citând un reprezentant nord-coreean la ONU. Declarația acestuia este prima reacție publică a Phenianului la mai multe relatări despre acest subiect. Volodimir Zelenski a declarat că Moscova plănuiește să implice Phenianul în războiul din Ucrain în următoarele luni, aproximativ 10.000 de soldați nord-coreeni fiind pregătiți să se alăture armatei ruse. O înregistrare video care se presupune că arată soldați nord-coreeni într-o tabără de pregătire militară din Rusia a apărut și pe internet. Reprezentantul nord-coreean a descris la întrunirea ONU relațiile dintre Phenian și Moscova drept "legitime, prietenoase și de cooperare". "În ceea ce privește așa-numita cooperare militară cu Rusia, delegația mea nu simte nevoia să comenteze astfel de zvonuri stereotipe fără temei, care vizează calomnia imaginii RPDC", a spus el.
- Miliardele americane - Guvernul SUA a oferit Ucrainei ajutor militar în valoare de peste 64 de miliarde de dolari de la începutul invaziei, a declarat ministrul Apărării, Rustem Umerov, la o conferință de presă comună cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. Șeful Pentagonului a sosit la Kiev ieri, pentru a discuta despre sprijinul suplimentar pentru Ucraina. În timpul vizitei sale, Austin a anunțat, de asemenea, un nou pachet de asistență militară de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina, care include sisteme de apărare aeriană HIMARS și muniție de artilerie de 155 mm. În plus, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că SUA vor oferi Ucrainei un ajutor militar de 800 de milioane de dolari, menit să finanțeze producția de drone.