În ziua 937 de război Ucraina semnalează organizațiilor internaționale o nouă crimă de război comisă de trupele ruse. Un prizonier ucrainean a fost legat la mâini și executat cu o sabie pe care erau inscripționate cuvintele „Pentru Kursk”.
În schimb, serviciul de informații al armatei ucrainene (GUR) a anunțat azi lichidarea unui propagandist rus în orașul Belgorod. Kievul susține că ținta a fost implicată în crime de război și acționa în teritoriile ocupate, sub directa îndrumare a Moscovei.
Iar serviciul rus de securitate (FSB) a anunţat că a ucis un presupus agent al spionajului militar ucrainean (GUR) care voia să comită un atentat cu bombă.
Tot azi aflăm că numărul rușilor și ucrainenilor uciși sau răniți în război a ajuns la un milion. Potrivit estimărilor, Rusia a pierdut 600.000 de soldați, 200.000 fiind uciși și 400.000 răniți.
Aproape toate dronele lansate de Rusia în cursul nopții au fost doborâte. Apărarea aeriană a fost activată în regiunile Nikolaiev, Herson, Sumî, Poltava și Harkov.
Pe front se dau în continuare lupte intense. Cele mai multe confruntări au avut loc în sectoarele Pokrovsk și Kurahove, a anunțat marți Statul Major al armatei ucrainene.
Kremlinul a explicat azi de ce a ordonat Vladimir Putin ca efectivele armatei ruse să fie mărite din nou.
Marea Britanie nu va acorda Ucrainei permisiunea de a folosi arme cu rază lungă de acțiune în Rusia fără aprobarea Statelor Unite, scrie The Times. În schimb, Italia va livra Ucrainei o a doua baterie de apărare antiaeriană SAMP/T până la sfârșitul lunii septembrie. SAMP/T e singurul sistem de apărare aeriană de fabricație europeană care poate intercepta rachete balistice.
Între timp, ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a avertizat de la Chişinău că Republica Moldova este următoarea țară vizată de ruși, dacă Ucraina cade.
Situația pe front
- Prizonier ucrainean executat cu sabia - Comisarul pentru Drepturile Omului din Parlamentul Ucrainei, Dmitro Lubineț, a semnalat o altă crimă de război comisă de trupele ruse. Potrivit acestuia, rușii au executat cu o sabie un prizonier ucrainean care avea mâinile legate. O fotografie cu trupul însângerat al soldatului ucrainean ucis a fost postată pe rețelele de socializare marți dimineață. Sabia cu care a fost străpuns avea inscripția "Pentru Kursk", relatează Ukrainska Pravda. Locul în care a avut loc execuția nu este cunoscut. Lubineț a trimis scrisori organizațiilor internaționale, Comitetului Internațional al Crucii Roșii la Națiunilor Unite, semnalând încă o încălcare a drepturilor omului de către Rusia. Nu este prima execuție de acest gen a trupelor ruse: potrivit procurorului general al Ucrainei, rușii au decapitat în iunie un soldat ucrainean în regiunea Donețk.
- Atac cu drone - Apărarea aeriană ucraineană a doborât 34 din cele 51 de drone Shahed lansate de Rusia în timpul nopții. 12 drone au dispărut de pe radare în mai multe regiuni ucrainene, iar două s-au întors în Rusia, dar nu au existat date despre victime sau daune. Apărarea aeriană a acționat în regiunile Nikolaiev, Herson, Sumî, Poltava și Harkov.
- Rușii atacă susținut în Pokrovsk - În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 157 de lupte pe linia frontului. Cele mai multe confruntări au fost semnalate în sectoarele Pokrovsk și Kurahove, unde trupele ruse au atacat de peste 80 de ori pozițiile forțelor ucrainene, a anunțat marți Statul Major al Kievului.
- Peste 100 de lupte în 24 de ore - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că peste 100 de lupte au avut loc de la începutul zilei de luni, cele mai intense lupte fiind în direcţiile Kurakhove şi Pokrovsk. Zelenski spune că a revizuit în detaliu operaţiunea Kursk şi în fiecare zi acţionează exact aşa cum au planificat. "Astăzi, aproape întreaga zi a fost axată în principal pe chestiuni militare. A existat un raport din partea comandantului suprem Sîrskîi - o lungă conversaţie la începutul zilei şi chiar acum am vorbit din nou pentru a trece în revistă rezultatele zilei. Ne apărăm poziţiile", a scris Zelenski, pe Facebook.
- Depozit de muniţie distrus - Marina ucraineană a efectuat recent o lovitură cu rachete asupra depozitelor de muniții din apropierea orașului ucrainean Mariupol, ocupat de ruși. Atacul a distrus atât infrastructura de depozitare, cât și tone de muniție pe care trupele ruse le depozitau pentru a fi folosite împotriva Ucrainei, transmite Marina.
Ce se întâmplă în Rusia
- Propagandist atacat - Un propagandist al Kremlinului a fost ținta unui atac organizat în orașul Belgorod de serviciul de informații al armatei ucrainene (GUR). Potrivit spionajului militar ucrainean, Aleksandr Korobov a murit duminică în urma rănilor suferite, relatează Kyiv Independent. Korobov era corespondent de război al canalului postului TV Russsia 1 și coordona redacția din Belgorod. "Propagandistul nu doar că redacta materiale false despre război, dar participa și la comiterea unor crime de război grave împotriva Ucrainei", a transmis GUR, adăugând că acesta acționa periodic în regiunile ucrainene ocupate de ruși, dar călătorea frecvent și la Moscova, unde primea instrucțiuni. "Serviciul de informații al Ministerului Apărării din Ucraina reamintește că va exista o răsplată pe măsură pentru fiecare crimă de război", arată GUR într-un mesaj pe Telegram. În schimb, șefa televiziunii și a radioului de stat din Belgorod, Nadejda Vlasova, a spus că Aleksandr Korobov a fost rănit și se află în spital, însă nu a fost ucis.
- FSB a ucis un sabotor rus - Serviciul rus de securitate (FSB) a anunţat marţi că a ucis, în Rusia, un presupus agent al spionajului militar ucrainean (GUR). FSB susține că acesta voia să comită un atentat cu bombă. ”La arestarea sa, în momentul în care plasa un dispozitiv exploziv improvizat într-o ascunzătoare, a opus o rezistenţă armată şi a fost neutralizat de tiruri de ripostă”, anunţă FSB. Potrivit serviciului, suspectul era un cetăţean rus, născut în 1984, recrutat de GUR şi a fabricat o bombă pentru a arunca în aer un vehicul aparţinând unui cadru al unei fabrici de armament în regiunea Sverdlovsk, în Ural. FSB anunţă că a găsit, la locul schimbului de focuri, un pistol, un dispozitiv exploziv improvizat ”de mare putere” şi ”mijloace de comunicare implicând schimburi” cu GUR.
- De ce își mărește Putin armata - Kremlinul a declarat marţi că un ordin al preşedintelui Vladimir Putin, care va transforma armata rusă în a doua cea mai mare din lume, era necesar pentru a aborda atât ameninţările tot mai mari cu care Rusia se confruntă la graniţele sale. "Aceasta se datorează ameninţărilor care există la adresa ţării noastre de-a lungul perimetrului graniţelor noastre", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Aceasta este cauzată de mediul extrem de ostil de la graniţele noastre de vest şi de instabilitatea de la graniţele noastre de est" şi "necesită adoptarea de măsuri adecvate", a adăugat Peskov. Putin a ordonat ca efectivele armatei ruse să fie majorate cu 180.000 de soldaţi pentru a ajunge la 1,5 milioane de militari activi, faţă de 1,32 milioane cât sunt în prezent. Prin această creştere, armata rusă ar deveni a doua ca mărime din lume după cea a Chinei.
- Elicopter prăbușit - Un elicopter Robinson R66 cu trei persoane la bord s-a prăbușit în districtul Zeia din regiunea Amur, în estul Rusiei, potrivit Ministerului pentru Situații de Urgență, citat de agenția TASS. Aparatul efectua un zbor neînregistrat și se efectuează o operațiune de căutare.
- Atacuri respinse în Kursk - Rusia susţine că a respins cinci noi tentative ale forţelor ucrainene de a trece frontiera şi a intra în regiunea Kursk, ceea ce face ca numărul atacurilor ucrainene să ajungă la 26 în ultimele şase zile.
Alte informații relevante
- Un milion de victime - Numărul rușilor și ucrainenilor uciși sau răniți în război a atins un milion, estimează Wall Street Journal, citând surse ucrainene și din serviciile occidentale de informații. Rusia a pierdut 600.000 de soldați - 200.000 au fost uciși, iar 400.000 - răniți.
- Dacă Ucraina cade, Moldova cade - Ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a declarat că Republica Moldova este următoarea țară vizată de ruși dacă Ucraina cade. Declarația a fost făcută marți, la Chișinău, acolo unde a avut loc o conferință a diplomaților. Dacă „Ucraina cade”, atunci Moldova este „următoarea ţară la rând”, a avertizat Annalena Baerbock. La întâlnirea de la Chişinău au mai participat miniștrii de Externe din Moldova, România, Franța, Țările de Jos, Polonia și Lituania.
- Londra nu va ridica restricțiile fără acordul SUA - Marea Britanie nu va acorda Ucrainei permisiunea de a folosi arme cu rază lungă de acțiune în Rusia fără aprobarea Statelor Unite, scrie The Times. Premierul britanic Keir Starmer a spus că o decizie finală asupra folosirii rachetelor Storm Shadow pentru lovituri la mare distanță pe teritoriul Rusiei nu a fost încă luată, dar a adăugat că sunt posibile viitoare schimbări. Autoritățile britanice cred că SUA vor da undă verde în timpul Adunării Generale a Națiunilor Unite de la New York, deși există în administrația Biden neînțelegeri interne pe această temă.
- Bani şi antrenament cu UE - Uniunea Europeană şi statele sale membre au oferit până în prezent Ucrainei de când a început războiul cu Rusia o asistenţă de 118 miliarde de euro, iar până la sfârşitul anului statele membre vor instrui încă aproximativ 15.000 de soldaţi ucraineni, după ce au instruit deja circa 60.000, a declarat marţi un vicepreşedinte al Comisiei Europene, comisarul Valdis Dombrovskis.
- Veşti bune din Italia - Italia va livra Ucrainei o a doua baterie de apărare antiaeriană SAMP/T până la sfârșitul lunii septembrie, a declarat ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto. SAMP/T e singurul sistem de apărare aeriană de fabricație europeană care poate intercepta rachete balistice.