Ziua 933 - Piloții ucraineni au început antrenamentul în România. Un nou schimb de prizonieri. Rușii fac drone cu motoare chinezești

<span style="color:#990000;">Ziua 933</span> - Piloții ucraineni au început antrenamentul în România. Un nou schimb de prizonieri. Rușii fac drone cu motoare chinezești

Ziua 933 de război începe sub ameninţarea lui Vladimir Putin care a avertizat cu un război direct dacă Ucraina lovește Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune livrate de Occident.

Ucraina cere cu insistenţă permisiunea de a lovi ţinte în profunzimea teritoriului rus cu rachetele primite de la NATO. Joe Biden şi premierul britanic Keir Starmer vor aborda problema la întâlnirea lor de vineri.

În acest context, FSB a retras acreditarea a șase diplomați britanici la Moscova, acuzându-i de spionaj și sabotaj.

La noi, MAE s-a trezit de dimineaţă, dar oricum târziu, să condamne "ferm" acţiunile Moscovei, după ce ieri ruşii au atacat o navă care transporta cereale în zona economică exclusivă a României. Iar ministrul Luminiţa Odobescu şi secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, au avut o discuţie telefonică pe subiect.

De asemenea, ministrul Apărării din Ucraina a anunţat că piloţii ucraineni şi-au început antrenamentul pe F-16 în România, iar el se pregăteşte să vină în vizită la noi.

Între timp, la Kiev, Serviciul de Securitate a arestat cinci persoane acuzate că au comis atacuri incendiare asupra vehiculelor militare ucrainene, în numele serviciului rus de informații (FSB). Pe de altă parte, Ucraina a recuperat 49 de cetățeni ținuți captivi de ruși, inclusiv 23 de femei, într-un schimb de prizonieri.

Iar peste graniţă, Rusia spune că forțele sale au recucerit 10 localităţi în regiunea Kursk, însă purtătorul de cuvânt al Pentagonului spune că recenta contraofensivă a Moscovei e „marginală”. În plus, potrivit unor surse și documente citate de Reuters, Rusia ar fi produs mai bine de 2.500 de drone kamikaze folosind motoare și alte componente chinezești.

ADVERTISING

Mult mai departe, Japonia a ridicat avioane de vânătoare după ce două aeronave de patrulare ruseşti au fost detectate zburând în cerc în jurul ţării.

Implicarea României

  • Piloţii ucraineni au început antrenamentul pe F-16 - Ministrul Apărării din Ucraina, Rustem Umerov, a anunţat că piloţii ucraineni şi-au început antrenamentul pe F-16 în România. "În curând, Ucraina va primi un nou sistem de apărare antiaeriană Patriot de la partenerii români. Vor fi, de asemenea, mai multe avioane F-16 pe cerul ucrainean: un grup de piloţi de-ai noştri se află deja în curs de pregătire în România”, a spus el. De asemenea, ministrul a anunţat că pregăteşte o vizită în România. „Am avut o convorbire telefonică fructuoasă cu ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr. (...) I-am mulţumit colegului meu român, poporului şi guvernului ţării sale pentru sprijinul şi consolidarea apărării noastre aeriene. (...) Îmi planific vizita în România”, a scris ministrul ucrainean pe Facebook.
  • Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti condamnă "ferm" atacul ruşilor împotriva unei nave comerciale, care transporta cereale în zona economică exclusivă a României din Marea Neagră. "Acest eveniment reprezintă o escaladare fără precedent a acţiunilor  Federaţiei Ruse în cadrul războiului ilegal şi nejustificat pe care aceasta l-a lansat împotriva Ucrainei”, transmite MAE, a doua zi după incident. Atacarea deliberată a unei nave comerciale reprezintă o încălcare gravă a normelor dreptului internaţional umanitar care reglementează purtarea războiului pe mare, aşa că MAE "solicită ferm Federaţiei Ruse să înceteze orice atac asupra unor nave comerciale şi să respecte libertatea de navigaţie de care beneficiază statele în Marea Neagră".
  • Odobescu a vorbit cu Blinken - Ministrul Luminiţa Odobescu şi secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, au avut o discuţie telefonică privind situaţia de securitate regionalǎ, inclusiv încălcarea spaţiului aerian al României. A fost abordată şi atacarea de către Rusia în Marea Neagră a unei nave comerciale care transporta cereale. Oficialul american a reiterat angajamentului SUA de a apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat, precizează MAE.
ADVERTISING

Evoluţii în Ucraina

  • Atac nocturn în Nikopol - Apărarea aeriană ucraineană a doborât 24 din cele 26 de drone de tip Shahed lansate de Rusia în cursul nopții, au raportat Forțele aeriene. Rușii au atacat cu tiruri de artilerie districtul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, a declarat guvernatorul Serhii Lîsak. Un localnic în vârstă de 73 de ani din Nikopol a fost rănit și spitalizat cu răni provocate de șrapnel în urma atacurilor de noapte. Nu au fost raportate victime, iar pompierii au reușit să stingă incendiul izbucnit în timpul nopții.
  • Victime la Harkov - Trei oameni au murit şi alţi nouă au fost răniţi în urma bombardamentelor de joi ale ruşilor asupra unui sat din regiunea Harkov, afirmă procurorii regionali. Harkov e al doilea cel mai mare oraş din Ucraina şi o ţintă frecventă a atacurilor ruseşti.
  • Tineri plătiţi să dea foc la maşinile armatei - Serviciul de Securitate de Stat al Ucrainei (SBU) împreună cu Poliția Națională a arestat 5 persoane acuzate că au comis atacuri incendiare asupra vehiculelor militare ucrainene în numele serviciului rus de informații (FSB). Potrivit anchetatorilor, indivizii au incendiat cinci vehicule deținute de armata ucraineană, inclusiv SUV-uri și autoutilitare de transport militar, în trei cartiere din Kiev. SBU mai spune că acuzaţii au lăsat la locul faptei pliante „în scopul discreditării Forțelor de Apărare”. Suspecții au între 21 și 29 de ani şi căutau de lucru la Kiev, în timp ce au fost ademeniţi să comită atacurile incendiare de către agenții SBU, în schimbul unor sume de bani.

Ce mai face Rusia

  • Putin ameninţă - Preşedintele Vladimir Putin a avertizat că, în cazul în care Occidentul ar permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune, aceasta ar însemna că "ţările NATO sunt în război cu Rusia". "Dacă se va lua o astfel de decizie, aceasta nu va însemna altceva decât implicarea directă a ţărilor NATO, a SUA şi a ţărilor europene în războiul din Ucraina. Acest lucru ar schimba însăşi natura conflictului", a declarat Putin, la televiziunea de stat. Ucraina cere cu insistenţă permisiunea de a lovi ţinte în profunzimea teritoriului rus cu rachetele care i-au fost livrate de către Occident. Secretarul de Stat american Antony Blinken a promis la Kiev examinarea de "urgenţă" a cererilor militare ale Ucrainei. Joe Biden şi premierul britanic Keir Starmer vor aborda problema la întâlnirea lor de vineri.
  • Rusia ar produce drone kamikaze cu motoare chinezești - Rusia ar fi început producția dronelor kamikaze Garpiya-A1 în 2023, folosind motoare și alte componente chinezești, conform unor surse dintr-o agenție europeană de informații. Conform unor documente obținute de Reuters, Rusia ar fi produs mai bine de 2.500 de drone Garpiya între iulie 2023 și iulie 2024. Dronele, similare cu Shahed-136 de origine iraniană, ar fi fost fost echipate cu motoare Limbach L-550 E, produse de o companie chineză. Rusia ar fi apelat la tehnologia chineză pentru a reduce dependența de dronele iraniene, iar acest lucru ar putea sugera o creștere a capacității de producție internă, conform analistului Samuel Bendett.
  • Ruşii îşi iau Kursk-ul înapoi? - Rusia spune că forțele sale au recucerit 10 localităţi după ce au lansat contraofensiva în regiunea Kursk. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a recunoscut că a început o contraofensivă rusă, dar că forțele sale au anticipat asaltul și că operațiunea este încă în grafic. Iar purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder, spune că recenta contraofensivă e „marginală”. "Ceea ce am văzut este că unitățile rusești au început să încerce să efectueze un tip de contraofensivă în regiunea Kursk. În acest stadiu, aș spune că este marginal, dar este ceva evident pe care îl urmărim", a spus Ryder.
  • Navă rusească cu rachete iraniene - O navă cargo rusească suspectată că transportă rachete balistice iraniene a fost văzută într-un port rusesc de la Marea Caspică. Nava Port Olya 3 a fost identificată de Maxar Technologies în imagini satelitare în 4 septembrie, în Portul Olya din Astrahan. Nava s-a aflat înainte în portul iranian Amirabad, în 29 august, potrivit datelor de monitorizare a vaselor. Ulterior, şi-a oprit la un moment dat emiţătorul.
  • Diplomați britanici expulzaţi - Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a retras acreditarea a șase diplomați britanici la Moscova, acuzându-i de implicare în activități de spionaj și sabotaj. Potrivit FSB, aceștia ar fi desfășurat acțiuni ce amenință securitatea Federației Ruse.
  • Japonia a ridicat avioane de vânătoare după ce două aeronave Tu-142 de patrulare ruseşti au fost detectate zburând în cerc în jurul ţării, dar fără să intre în spaţiul aerian japonez, a anunţat Ministerul Apărării. Avioanele ruseşti au survolat, de asemenea, Insulele Kurile, cunoscute în Japonia sub numele de „Teritoriile Nordului”, care fac obiectul unei dispute teritoriale între cele două ţări.
  • Putin l-a trimis pe Şoigu la Kim Jong Un - Fostul ministru rus al Apărării Serghei Şoigu, un apropiat al lui Vladimir Putin care în prezent deţine funcţia de secretar al Consiliului de Securitate, se află la Phenian şi a purtat vineri discuţii cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, în condiţiile în care Occidentul suspectează Coreea de Nord că furnizează rachete Moscovei pentru războiul din Ucraina. Între timp, Coreea de Nord a publicat în premieră imagini cu Kim, într-un centru interzis de îmbogățire a uraniului.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Schimb de prizonieri - Ucraina a recuperat 49 de cetățeni ținuți captivi de ruși, inclusiv 23 de femei, într-un schimb de prizonieri. Vineri, Ucraina a primit înapoi 49 de cetățeni ținuți prizonieri de ruși, a anunțat Volodimir Zelenski. Printre cei eliberați se numără 15 soldați ai Brigăzii Azov, 13 marinari, opt membri ai Forțelor Armate, doi polițiști și patru grăniceri, precum și civili. 23 dintre persoanele eliberate sunt femei, inclusiv civile arestate înainte de invazia de proporții. Acesta este al 56-lea schimb de prizonieri, de la începutul războiului, ceea ce duce numărul total de ucraineni eliberați la 3.569, conform oficialului ucrainean Dmîtro Lubineț.
  • Viziunea Germaniei despre atacarea Rusiei - Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat vineri că fiecare ţară care furnizează arme cu rază lungă de acţiune Ucrainei este liberă să decidă modul în care le va utiliza Kievul, potrivit EFE. "Ceea ce partenerii convin la nivel bilateral cu privire la ce se întâmplă cu armele lor este treaba lor", a afirmat el, respingând ameninţările preşedintelui rus Vladimir Putin, care spune că ar fi o escaladare dacă s-ar permite utilizarea acestora pentru a viza ţinte militare de pe teritoriul rus. Ministrul german al apărării a afirmat că, în legătură cu "ameninţările lui Putin, nu sunt multe de spus, el ameninţă când vrea şi când are chef". Cu toate acestea, Germania nu a livrat rachete de croazieră Taurus pe care Ucraina le-a cerut în mod repetat, remarcă în acest context agenţia de presă ucraineană Unian.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇