Ziua 932 Avion rusesc doborât în Marea Neagră, navă cu cereale ucrainene lovită de o rachetă (Foto&Video) Rusia ar putea lansa un atac nuclear limitat asupra unui stat NATO

<span style="color:#990000;">Ziua 932</span> Avion rusesc doborât în Marea Neagră, navă cu cereale ucrainene lovită de o rachetă (Foto&Video) Rusia ar putea lansa un atac nuclear limitat asupra unui stat NATO

În ziua 932 de război serviciul de informații al armatei ucrainene a anunțat că o unitate de operațiuni speciale a doborât un avion rusesc Su-30 care survola Marea Neagră. Costul unei astfel de aeronave este de aproximativ 50 de milioane de dolari.

Răspunsul Moscovei a venit după amiază, când o rachetă rusească a lovit o navă în Marea Neagră ce transporta cereale către Egipt. Volodimir Zelenski a publicat imagini ale vasului avariat și a scris că așteaptă reacții ale comunității internaționale la acest atac.

Și tot azi bombardamentele ruseşti au ucis trei ucraineni care lucrau pentru Comitetul Internaţional al Crucii Roşii şi au rănit alţi doi într-un sat din regiunea Doneţk, aflat pe linia frontului. Atacul s-a produs în timp ce aceștia aduceau locuitorilor brichete de combustibil pentru încălzirea de la iarnă.

Forțele ruse au bombardat seara trecută și dimineața raionul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk. Orașul Nikopol, precum și localitățile Mîrove și Marhaneț au fost vizate de tiruri de artilerie.

Situația se înrăutățește în Pokrovsk, orașul din regiunea Donețk atacat zilnic de trupele ruse. Ieri a fost distrusă o stație de alimentare cu gaze, iar dimineață guvernatorul regional a anunțat că orașul a rămas și fără apă, după ce o stație de filtrare a fost oprită din cauza atacurilor.

La Moscova, un politolog care vrea o linie dură în politica externă susține că Rusia ar putea lansa o lovitură nucleară limitată asupra unui stat membru al NATO, fără a declanşa astfel un război atomic total. El a mai spus că Statele Unite mint atunci când garantează protecţie nucleară a aliaţilor.

ADVERTISING

În timp ce Kievul așteaptă permisiunea Statelor Unite pentru a putea lansa lovituri la mare distanță în Rusia cu armament american, ar fi primit acordul de principiu al Londrei pentru a folosi rachete britanice Storm Shadow în astfel de atacuri.

Deocamdată, cei doi oaspeți importanți care au sosit la Kiev, secretarul de Stat american Antony Blinken și ministrul britanic de Externe David Lammy, au anunțat importante ajutoare umanitare pentru Ucraina, în valoare totală de aproape 1,5 miliarde de dolari.

Situația pe front

  • Avion rusesc doborât deasupra Mării Negre - O unitate de operațiuni speciale din cadrul serviciului de informații al armatei ucrainene (GUR) a doborât un avion rusesc Su-30SM care survola Marea Neagră, a anunțat joi spionajul militar ucrainean. Aeronava a fost distrusă de un sistem portabil de apărare antiaeriană și aparținea unui regiment rus de aviație de la baza aeriană Saki, din Crimeea, relatează The Kyiv Independent. Rusii au pierdut contactul cu avionul miercuri, în jurul orei 5 dimineaţa. Trei ore mai târziu, au lansat o operaţiune de căutare şi salvare care a implicat o aeronavă An-26, precum şi elicoptere Mi-8 şi Ka-27. După-amiază, forţele trimise pe teren au raportat comandamentului că au observat o pată distinctivă de combustibil de aviaţie în mare, la 70 km nord-vest de Capul Tarhankut şi au reperat curând epava avionului Su-30SM doborât, precizează comunicatul serviciului de informaţii ucrainean. Costul unei astfel de aeronave este de aproximativ 50 de milioane de dolari. GUR a difuzat și o înregistrare video a operațiunii.
Піке на глибину ― розвідники у Чорному морі знищили російський Су-30СМ
  • Navă cu cereale pentru Egipt, lovită de o rachetă rusească - Volodimir Zelenski a anunțat că o navă ce transporta cereale ucrainene spre Egipt a fost atacată astăzi cu o rachetă rusească imediat după ce a părăsit apele teritoriale ucrainene. El a publicat pe Facebook mai multe imagini cu nava avariată. Nava avea destinația Egipt și a fost lovită imediat ce a ieșit din apele teritoriale ucrainene, fără a fi înregistrate victime, a anunțat președintele Ucrainei, adăugând că așteaptă o reacție internațională în urma acestui atac. După ce Moscova s-a retras din acordul cerealelor, Ucraina a continuat exportul de cereale pe Marea Neagră, în pofida amenințărilor unor atacuri ale Rusiei asupra navelor de marfă. Detalii AICI.

Російська ракета проти вантажу пшениці для Єгипту. Сьогоднішній удар у Чорному морі – по звичайному цивільному судну...

Publicată de Володимир Зеленський pe Joi, 12 septembrie 2024
  • Angajaţi ai Crucii Roşii, ucişi în Doneţk - Bombardamentele ruseşti au ucis joi trei ucraineni care lucrau pentru Comitetul Internaţional al Crucii Roşii şi au rănit alţi doi într-un sat din regiunea Doneţk, aflat pe linia frontului, au declarat oficiali ucraineni citați de Reuters. Biroul Procurorului General a declarat pe Telegram că angajaţii aduceau brichete de combustibil locuitorilor pentru încălzirea de la iarnă când a avut loc atacul, a spus acesta. Doi angajaţi au fost spitalizaţi, iar unul este în stare gravă, au precizat procurorii. „O altă crimă de război rusă. Astăzi, ocupantul a atacat vehiculele misiunii umanitare a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii în regiunea Doneţk”, a declarat Volodimir Zelenski pe X. Satul Viroliubivka a fost bombardat, a anunţat guvernatorul regional Vadim Filaşkin, care a spus că sunt victime.
  • Drone distruse - Rusia a lansat noaptea trecută 69 de rachete și drone asupra Ucrainei. Apărarea aeriană a distrus 44 de drone. Alte trei au zburat înapoi spre Rusia, iar patru au dispărut de pe radare. Apărarea aeriană a fost activată în regiunile Kiev, Herson, Hmelnîțkîi, Cerkasî, Sumî, a anunțat sursa citată de Ukrainska Pravda,
  • Atac în Nikopol - Forțele ruse au atacat seara trecută și dimineața raionul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk folosind sisteme Grad de lansare multiplă a rachetelor, artilerie și drone kamikaze, a anunțat pe Telegram guvernatorul regiunii, Serhii Lîsak. Orașul Nikopol, precum și localitățile Mîrove și Marhaneț, au fost vizate de tiruri de artilerie. Patru case din centrul orașului Nikopol au fost avariate, iar una dintre acestea a luat foc, incendiul fiind stins ulterior. De asemenea, au mai fost distruse două clădiri, două linii de tensiune și două conducte de gaze.
  • Sat bombardat - Trupele ruse au bombardat noaptea trecută satul Borova din regiunea Harkov. O clădire rezidențială cu două etaje a fost avariată, iar echipele de intervenție au scos de sub dărâmături o femeie în vârstă, a anunțat guvernatorul regional Oleh Sîniehubov. Tot în timpul nopții, un depozit de mobilă din regiunea Hmelnîțkîi a luat foc, după un atac cu drone.

Publicată de ДСНС України pe Miercuri, 11 septembrie 2024
  • Pokrovsk a rămas fără gaze și apă - Atacurile rușilor au tăiat alimentarea cu gaze și apă în orașul Pokrovsk, a anunțat joi guvernatorul regiunii Donețk, Vadîm Filațșkin. Important centru logistic pentru forțele ucrainene, orașul Pokrovsk a devenit scena celor mai intense lupte de pe frontul de est în ultimele luni. Autoritățile locale au început evacuarea locuitorilor pe 15 august, după ce trupele ruse s-au apropiat la 10 km de suburbii. O stație modulară de filtrare a apei care alimenta orașul a fost oprită din cauza luptelor din zonă, iar Filașkin a spus că în prezent este imposibilă repunerea sa în funcțiune. Locuitorilor li se distribuie apă potabilă, iar în zonă au fost forate peste 300 de puțuri, a adăugat el, la o zi după ce a anunțat că trupele ruse au distrus o stație de gaze care aproviziona orașul. Aproximativ 26.000 de persoane au rămas în Pokrovsk. Orașul avea o populație de 60.000 de locuitori în ianuarie 2022.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Rusia poate lansa un atac nuclear limitat asupra unui stat NATO - Politologul Serghei Karaganov, susținător al unei linii dure în politica externă a Rusiei, a declarat într-un interviu publicat de ziarul Kommersant că Moscova ar putea lansa o lovitură nucleară limitată asupra unui stat NATO, fără a declanşa astfel un război atomic total. El a mai spus că Statele Unite mint când garantează protecţie nucleară a aliaţilor, relatează Reuters. Potrivit acestuia, principalul obiectiv al doctrinei trebuie să fie "să ne asigurăm că toţi inamicii actuali şi viitori ai Rusiei sunt convinşi că Rusia este gata să folosească armele nucleare". Karaganov a fost timp de un an cel mai important susţinător al modificării doctrinei nucleare a Rusiei, până când Moscova a anunţat că o va revizui. Doctrina actuală prevede că Rusia trebuie să fie pregătită să recurgă la armamentul nuclear ca reacţie la un atac atomic sau chiar la unul convenţional, dacă acesta ameninţă existenţa statului. Politologul susţine că această poziţie e iresponsabilă şi chiar sinucigaşă, fiindcă nu-i descurajează în mod adecvat pe inamicii Rusiei şi îi face să creadă că Moscova nu va folosi armele nucleare aproape în nicio situaţie. În opinia sa, Rusia se îndreaptă spre un dezastru dacă nu schimbă ceva şi nu restabileşte descurajarea. Declaraţiile lui Karaganov sunt urmărite cu atenţie de experţii occidentali în securitate ca un indicator al gândirii Moscovei în politica externă, de apărare şi nucleară. Opiniile sale nu reprezintă politica oficială a Kremlinului, care i-a acordat însă mai multe ocazii de a le exprima în forumuri influente şi de a le prezenta lui Vladimir Putin.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Zelenski confirmă contraofensiva rusă în Kursk - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că armata rusă a lansat o contraofensivă în regiunea de frontieră rusă Kursk, unde forţele Kievului au cucerit mai mult de 1.000 de kilometri pătraţi de la începutul asaltului lor, în august, relatează AFP. „Ruşii au lansat acţiuni de contraofensivă”, a declarat Zelenski, care a adăugat că acest răspuns al forţelor Moscovei „este în conformitate cu planul ucrainean”, fără a oferi alte detalii. Potrivit unei analize publicate miercuri seară de Institutul pentru Studiul Războiului, contraofensiva rusă, care a început la 10 septembrie, „a preluat controlul asupra mai multor aşezări la nord-est şi la sud de Korenevo”, în vestul Rusiei. Acțiunea are loc la mai bine de o lună după ce armata ucraineană a pătruns, la 6 august, în sudul Rusiei. Moscova susţine că a recucerit deja zece sate „în două zile”.
  • Londra va permite lovituri cu Storm Shadow - UK a decis să permită Ucrainei lovituri de lungă distanță în Rusia cu rachete britanice Storm Shadow, potrivit unor oficiali citați de The Guardian. Sursele susțin că nu este așteptat un anunț oficial pe această temă în timpul vizitei pe care secretarul de Stat american Antony Blinken și ministrul de Externe britanic David Lammy o efectuează la Kiev. Ucraina a folosit rachete Storm Shadow, cu o rază medie de acțiune de 250 km, pentru a lovi ținte militare ruse din Crimeea. The Telegraph a scris în august, citând surse anonime, că Marea Britanie era de acord să ofere Ucrainei permisiunea de a folosi rachete Storm Shadow în lovituri pe teritoriul Rusiei, dar nu dorea să anunțe public acest lucru, de teama unei reacții negative a Washingtonului.
  • Aprobarea nu va veni înainte de Adunarea Generală a ONU - Decizia de ridicare a restricțiilor occidentale asupra loviturilor de lungă distanță asupra țintelor militare de pe teritoriul Rusiei nu va fi luată înainte de întrunirea liderilor mondiali la Adunarea Generală a Națiunilor Unite din SUA, pe 24 septembrie, relatează Bloomberg. Vizita comună pe care Blinken și Lammy au făcut-o la Kiev a avut scopul de a asculta planul lui Zelenski despre atacurile în profunzimea teritoriului Rusiei și de a discuta strategia de război pe termen lung, din dorința de a înțelege mai bine ce anume vrea Kievul să lovească și unde. Potrivit unei surse, întrevederea dintre Blinken, Lammy și Zelenski a durat mai mult decât era prevăzut, iar președintele ucrainean a explicat în detaliu unde vrea Ucraina să atace în Rusia. Zelenski le-a spus celor doi că Ucraina e interesată doar de ținte militare de pe teritoriul rus. Sunt șanse mici ca decizia asupra unor atacuri la mare distanță să fie luată înainte de reuniunea ONU, iar premierul britanic a confirmat acest luccru, a mai spus sursa citată.
  • Ajutor din SUA și Marea Britanie - Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor umanitar de 700 de milioane de dolari pentru sprijinirea cetățenilor strămutați, refacerea rețelei energetice și pentru eforturile de deminare, a anunțat de la Kiev Antony Blinken. La rândul său, David Lammy a spus în capitala Ucrianei că Marea Britanie oferă un ajutor umanitar de 781 de milioane de dolari, relatează Kyiv Independent.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇