Ziua 931 Rușii au început contraofensiva în Kursk. Blinken e la Kiev. Ucraina are creștere economică și în război

<span style="color:#990000;">Ziua 931</span> Rușii au început contraofensiva în Kursk. Blinken e la Kiev. Ucraina are creștere economică și în război

În ziua 931 de război Rusia a atacat Ucraina cu rachete și drone Shahed. Apărarea aeriană a fost activată în mai multe regiuni, reușind să doboare cea mai mare parte a dronelor inamice.

Bloggerii militari ruși susțin că forţele ruse au declanșat o contraofensivă semnificativă în Kursk și au recucerit mai multe sate din vestul fâşiei de teren controlate de Ucraina. Grupul ucrainean de monitorizare a luptelor DeepState a confirmat că „situația de pe flacul stâng (vestic) al forțelor ucrainene din regiunea Kursk s-a înrăutățit”. Sursa citată a relatat că rușii au început operațiuni de atac, dar nu a precizat dacă aceștia au cucerit localitatea.

Între timp, în Rusia au avut loc două incidente grave. Doi adolescenți au incendiat, noaptea trecută, un elicopter Mi-8 aflat pe un aerodrom din Siberia, după ce li s-a promis că vor primi o sumă mare de bani. Ei au spus că în ziua anterioară au incendiat și un releu de telefonie mobilă. Iar un tren de marfă a deraiat în regiunea Belgorod, autoritățile punând accidentul pe seama "interferenţelor cu funcţionarea transportului feroviar".

Pe de altă parte, secretarul de stat american Antony Blinken şi omologul său britanic David Lammy au sosit miercuri la Kiev. Vizita vine într-un moment crucial al războiului, după ce Blinken a declarat că preşedintele Biden „nu exclude” ideea de a permite Kievului să folosească armamentul american cu rază lungă de acţiune pentru atacuri pe teritoriul Rusiei.

Iar Kievul vine cu o veste neașteptată: în plin război, economia Ucrainei a înregistrat o creștere, iar nivelul inflației a rămas modest, a anunțat premierul Denis Şmîhal.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Drone doborâte - Rusia a lansat noaptea trecută 25 de drone Shahed și nouă rachete. Apărarea aeriană ucraineană a doborât 20 de drone în regiunile Kiev, Herson, Cerkasî, Sumî, Dnipropetrovsk și Poltava, au transmis Forțele Aeriene ale Ucrainei.
  • Atacuri respinse pe front - În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 131 de confruntări în 11 sectoare ale frontului. Forțele ucrainene au respins peste 60 de atacuri ale trupelor ruse în Pokrovsk și Kurahove, a anunțat miercuri Statul Major al armatei ucrainene.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Bloggerii ruși anunță o contraofensivă în Kursk - Forţele ruse au început să atace trupele ucrainene şi au recuperat deja unele teritorii ocupate în Kursk, susțin bloggerii militari pro-Moscova, relatează Reuters. Iuri Podoliaka, un blogger militar pro-rus de origine ucraineană, şi alţi doi bloggeri influenţi, Rybar şi The Two Majors, relatează că forţele ruse au început o contraofensivă semnificativă. „În regiunea Kursk, armata rusă a lansat acţiuni contraofensive pe flancul vestic al inamicului, reducând zona de control ucraineană din apropierea frontierei de stat”, a anunțat The Two Majors. Podoliaka spune că forţele ruse au recucerit mai multe sate din vestul fâşiei de teren pe care Kievul o controla, împingând forţele ucrainene la est de râul Malaia Loknia, la sud de Snagost. Grupul ucrainean de monitorizare a luptelor DeepState a confirmat că "situația de pe flacul stâng (vestic) al forțelor ucrainene din regiunea Kursk s-a înrăutățit". Rușii au început operațiuni active de atac și au trecut vehicule blindate peste râul Seim și alte cursuri mai mici de apă. Totodată, DeepState a anunțat că trupele ruse au avansat înspre Snagost, însă nu a precizat dacă au cucerit localitatea.
  • Prejudiciul provocat de Ucraina în Kursk - Pierderile economice cauzate de atacul Ucrainei asupra regiunii ruse Kursk sunt estimate la aproape un miliard de dolari, cu peste 150.000 de persoane evacuate de la declanşarea invaziei, a declarat miercuri guvernatorul regiunii. Regiunea Kursk este cel mai mare producător de cereale al Rusiei, contribuind anul trecut cu 4% la recolta totală de cereale. Rusia este cel mai mare exportator de cereale din lume. În cadrul unei reuniuni difuzate public cu oficiali de rang înalt la Ministerul Agriculturii rus, Smirnov a spus că "pagubele sunt estimate la zeci de miliarde de ruble şi continuă să crească". El a avansat o estimare de 85 de miliarde de ruble (circa 934.000 de milioane de dolari). Guvernatorul a subliniat că recoltarea cerealelor nu va fi completă pe 160.000 de hectare, în condiţiile în care culturi oleaginoase evaluate la 500.000 de tone şi de sfeclă de zahăr evaluate la 700.000 de tone au fost distruse sau transportate în afara Rusiei. Potrivit cifrelor prezentate de guvernator, mai mult de 300.000 de tone de cereale se află în depozite pe teritoriul ocupat recent de forţele ucrainene. Smironov a mai raportat pierderi semnificative de animale, cu peste 350.000 de porci şi vite moarte.
  • Doi puști au dat foc unui elicopter - Doi adolescenți au incendiat un elicopter Mi-8 aflat pe un aerodrom din orașul Noiabrsk, din vestul Siberiei, după ce li s-a promis că vor primi aproximativ 50.000 de dolari. Doar coada aeronavei a scăpat neatinsă de flăcări, relatează Nexta. Potrivit bloggerilor ruși, incidentul a avut loc noaptea trecută. Făptașii, în vârstă de 13 și 14 ani, au spus că au incendiat și un releu de telefonie, cu o zi înainte, acțiune pentru care au fost plătiți cu 300 de dolari. Tatăl unuia dintre băieţi se află pe front și luptă contra Ucrainei, scrie presa locală.
  • Tren de marfă deraiat de "interferențe" - Un tren de marfă a deraiat în regiunea Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, a informat miercuri o filială locală a Căilor Ferate Ruse. ”Noaptea trecută, la ora 23:17… din cauza interferenţelor cu funcţionarea transportului feroviar, o locomotivă şi vagoane ale unui tren de marfă au deraiat”, a declarat South-Eastern Railway pe aplicaţia de mesagerie Telegram. ”Potrivit informaţiilor preliminare, nu există victime”, a precizat compania.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • De ce s-a dus Blinken la Kiev - Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, şi ministrul de externe al Regatului Unit, David Lammy, se află miercuri în Ucraina pentru a se întâlni cu oficiali ucraineni, în parte pentru a discuta despre cea mai bună modalitate de a defini o victorie ucraineană şi despre ajutorul de care va avea nevoie pentru a o obţine. Însă Ucraina este presată să se gândească la un plan B pentru războiul cu Rusia, iar occidentalii doresc ca Kievul să-şi definească obiective de război mai realiste, scrie The Wall Street Journal. Discuţiile indică o sursă recurentă de tensiune între Kiev şi Occident: reconcilierea dorinţei de a evacua forţele ruse din Ucraina cu realitatea militară de pe teren. Oficiali europeni de rang înalt susţin că Kievului i s-a spus că o victorie deplină a Ucrainei ar necesita ca Occidentul să ofere sprijin în valoare de sute de miliarde de dolari, ceea ce nici Washingtonul, nici Europa nu pot face în mod realist. Blinken a declarat marţi că face deplasarea la Kiev în parte pentru a vedea „exact cum îşi văd ucrainenii nevoile în acest moment, spre ce obiective (se îndreaptă) şi ce putem face noi pentru a sprijini aceste nevoi”. Blinken a mai declarat că el şi Lammy vor prezenta un raport preşedintelui Biden şi premierului britanic Keir Starmer, care vor discuta apoi această chestiune la întâlnirea de vineri. Acest rapoort ar putea fi preludiul semnării de către SUA şi Regatul Unit a unui acord privind utilizarea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acţiune pentru a lovi ţinte din Rusia, însă oficialii avertizează că nu a fost luată încă nicio decizie finală.
  • Creștere economică în plin război - Economia Ucrainei a crescut cu 3,7% în trimestrul doi din 2024, în timp ce nivelul inflaţiei a rămas modest, a anunţat premierul Denis Şmîhal. Exporturile înregistrează o creştere solidă şi au atins deja nivelul de dinaintea războiului, a declarat oficialul. De asemenea, Şmîhal a anunţat că Ucraina se află în stadiul final al negocierilor cu partenerii europeni pentru a-şi majora importurile de energie la 2,2 gigawaţi (GW), de la 1,7 GW.
  • Instruirea soldaţilor ucraineni creează probleme Londrei - O anchetă a NAO (autoritate parlamentară independentă care monitorizează cheltuielile publice din Regatul Unit) asupra sprijinului armatei britanice pentru Ucraina a constatat că un sfert din terenurile de antrenament ale armatei sunt alocate Operaţiunii Interflex, programul britanic de pregătire de bază pentru infanterie consacrat recruţilor ucraineni. Utilizarea facilităţilor pentru Operaţiunea Interflex a făcut ca solicitările unităţilor armatei britanice de timp în spaţiile de antrenament să fie respinse de opt ori mai frecvent în 2023 decât în 2019, a constatat NAO. "MoD (Ministerul Apărării britanic) a recunoscut că Interflex va limita capacitatea armatei britanice de a-şi antrena propriii soldaţi", a notat NAO într-un raport publicat miercuri. Un alt program de instruire pentru forţele navale ucrainene, Operaţiunea Interforge, a trebuit să fie mutat în Olanda la începutul acestui an, deoarece "folosirea facilităţilor de antrenament din Marea Britanie ameninţa să compromită propriile necesităţi de instruire ale Marinei regale", a menţionat NAO. Peste 45.000 de ucraineni au fost instruiţi în Marea Britanie de la începerea războiului.
  • Trump și Kamala Harris, despre războiul din Ucraina - Un subiect important al dezbaterii televizate dintre candidații la Casa Albă, Donald Trump și Kamala Harris, a fost conflictul din Ucraina. Candidatul republican a spus că vrea ca războiul să se termine, dar a evitat să ofere amănunte despre ce înseamnă încheierea războiului. În schimb, Harris a spus că Donald Trump va ceda în fața lui Putin. Totodată, ea a amintit că a fost în România și Polonia și s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski. Detalii AICI.
  • Oaspeți la Kiev - Președintele lituanian Gitanas Nausėda și premierul leton Evika Siliņa au sosit la Kiev miercuri dimineață, anunță Ukrainska Pravda. Nausėda a declarat că se va întâlni cu Volodimir Zelenski pentru a discuta despre sprijinul militar și economic pentru Ucraina. La rândul său, Siliņa a spus că va rămâne alături de poporul ucrainean până când va obține victoria și va sprijini Ucraina în calea către Uniunea Europeană și NATO.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇