Ziua 930 Atac cu 144 de drone asupra Rusiei. Pod distrus din trei lovituri, în Kursk. Avertisment de la șeful spionilor norvegieni

<span style="color:#990000;">Ziua 930</span> Atac cu 144 de drone asupra Rusiei. Pod distrus din trei lovituri, în Kursk. Avertisment de la șeful spionilor norvegieni

În ziua 930 de război a plouat cu drone ucrainene asupra Rusiei. Moscova a numărat 144.

Trei blocuri de locuințe din apropierea Moscovei au fost lovite, dar și un aeroport. Loviturile au provocat incendii la clădiri și au forțat suspendarea a zeci de zboruri şi închiderea celor patru aeroporturi din capitala rusă. De asemenea, câteva zeci de persoane au fost evacuate în centre de cazare temporară. Regiunile Briansk, Tula, Kaluga, Belgorod, Kursk, Oriol, Voronej și Krasnodar Krai s-au aflat, de asemenea, sub atac.

Şi Rusia a lansat un nou atac cu drone asupra Ucrainei. Cele mai multe au fost doborâte de apărarea aeriană și au provocat pagube minore, doar în regiunea Cerkasî fiind înregistrați răniți.

Luptele continuă pe front, confruntări intense fiind semnalate îndeosebi în sectoarele Pokrovsk și Kurahove, unde forțele ucrainene au respins zeci de atacuri ale rușilor.

O dronă a armatei ucrainene a filmat bombardarea unui pod din regiunea rusă Kursk. Potrivit Kyiv Post, operațiunea ar fi putut fi executată cu un sistem HIMARS.

Pe plan diplomatic, Kremlinul caută să influențeze eforturile internaționale de mediere a păcii în războiul din Ucraina, ceea ce demonstrează refuzul Rusiei de a se angaja în negocieri de bună-credință cu Kievul, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

ADVERTISING

Rusia ar putea sabota instalațiile de petrol și gaze ale Norvegiei, avertizează șeful spionilor norvegieni. ţara nordică e cel mai mare furnizor de gaze și un important exportator de petrol din Europa.

Iar seria de demisii continuă la Kiev. Cel puţin şase responsabili politici ucraineni, între care miniştri, şi-au depus marţi demisiile şi un consilier prezidenţial a fost demis înainte de anunţul așteptat al unei remanieri majore a guvernului.

Situația pe front

  • Drone doborâte - Rusia a lansat noaptea trecută 46 de drone și două rachete asupra Ucrainei. Apărarea aeriană a distrus 38 de drone. Trei drone au dispărut de pe radare, două s-au îndreptat spre regiunea Lugansk și una s-a întors spre Rusia, au anunțat Forțele Aeriene ale Ucrainei. Apărarea aeriană a acționat în 13 regiuni.
  • Răniți în Cerkasî - Două persoane au fost rănite în regiunea Cerkasî în urma unui atac cu drone. Mai multe case și o unitate de infrastructură din orașul Uman au fost avariate, a anunțat guvernatorul regional Ihor Tabureț.
  • Atacuri respinse în Pokrovsk - În ultimele 24 de ore s-au dat 167 de lupte în 11 sectoare ale frontului. Cele mai intense atacuri ale rușilor au fost înregistrate în Pokrovsk și Kurahove, unde forțele ucrainene au respins 87 de atacuri, a anunțat marți dimineață Statul Major al armatei ucrainene.
  • Podul lui Putin, sortit distrugerii - Podul Kerci din Crimeea, de care Vladimir Putin este foarte mândru, are nevoie urgentă de reparații majore fără de care nu va putea supraviețui mult timp, susțin partizanii tătari din peninsulă. Aceștia spun că podul este deja condamnat, fiindcă Ucraina e decisă să-l atace, iar autoritățile ruse nu se mai obosesc să-l repare. Detalii AICI.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Ploaie de drone la Moscova - Ucraina a lansat noaptea trecută un atac masiv cu zeci de drone asupra mai multor regiuni ale Rusiei. Trei blocuri de locuințe au fost lovite, dar și un aeroport. Loviturile au provocat incendii la clădiri și au forțat suspendarea a zeci de zboruri şi închiderea celor 4 aeroporturi din capitala rusă. De asemenea, câteva zeci de persoane au fost evacuate în centre de cazare temporară. Au fost atacate şi regiunile Briansk, Tula, Kaluga, Belgorod, Kursk, Oriol, Voronej și Krasnodar Krai. Detalii AICI.
  • Momentul distrugerii unui pod din Kursk - O dronă a armatei ucrainene a filmat bombardarea unui pod din regiunea Kursk. Structura de beton a podului de lângă Karij, o localitate situată în apropierea râului Seim, a fost lovită de două ori cu muniție cu dispersie, iar o a treia lovitură, mai precisă, a lovit în plin ținta. Potrivit Kyiv Post, loviturile ar fi putut fi executate cu un sistem HIMARS. Unitatea de operațiuni speciale Khorne din cadrul armatei ucrainene a difuzat înregistrarea atacului, iar pe rețelele de socializare au apărut și imagini surprinse de camera de bord a unei mașini care se apropia de pod în momentul bombardamentului.

Alte informații relevante

  • Rusia caută intermediari pentru negocieri cu Ucraina - Oficialii de la Kremlin încearcă să influențeze eforturile internaționale de mediere a păcii în războiul din Ucraina, ceea ce demonstrează refuzul Rusiei de a se angaja în negocieri de bună-credință cu Kievul, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a întâlnit luni cu omologul său brazilian, Mauro Vieira, și cu cel indian, Subrahmanyam Jaishankar, la summit-ul Consiliului de Cooperare al Golfului din Arabia Saudită. Potrivit diplomației ruse, Lavrov a discutat cu cei doi despre războiul din Ucraina. Brazilia și China și-au arătat susținerea pentru planul de pace din mai 2024 care favorizează poziția Rusiei. Lavrov a repetat, însă, retorica obișnuită a Kremlinului care subliniază reținerea Rusiei de a purta negocieri sincere cu Ucraina, menționează ISW. El a caracterizat formula de pace avansată de Volodimir Zelenski, bazată pe dreptul internațional, drept "un ultimatum" pe care Rusia nu l-a luat niciodată în serios. Cu toate acestea, oficialii ucraineni au acceptat invitarea unui reprezentant al Rusiei la al doilea summit de pace, programat spre sfârșitul acestui an.
  • Avertisment al spionajului norvegian - Rusia ar putea sabota instalațiile de petrol și gaze ale Norvegiei, avertizează șeful spionilor norvegieni, viceamiralul Nils Andreas Stensoenes. Acesta consideră că riscul privind realizarea de sabotaje asupra infrastructurii norvegiene a crescut mult în ultimul an. Norvegia este cel mai mare furnizor de gaze din Europa și un important exportator de petrol. După sabotarea conductelor Nord Stream în septembrie 2022, Norvegia a trimis nave militare pentru a proteja platformele de petrol și gaze din Marea Nordului. Operațiunea se desfășoară cu sprijinul aliaților NATO. Totuși, infrastructura subacvatică norvegiană e atât de vastă, constând din conducte de gaz care se întind pe aproximativ 9.000 km, încât este dificil de protejat. De asemenea, Norvegia are peste 90 de zăcăminte de petrol și gaze.
  • Raport clasificat al Casei Albe despre strategia din Ucraina - Administraţia preşedintelui american Joe Biden a trimis Congresului un raport clasificat cu privire la strategia sa pentru războiul din Ucraina, la câteva luni după termenul limită din iunie impus de legea de cheltuieli bugetare, în valoare de zeci de miliarde de dolari, adoptată de Congres în aprilie, au declarat luni trei surse citate de Reuters. După luni de întârziere, Camera Reprezentanţilor, condusă de republicani, a adoptat în aprilie un proiect de lege privind cheltuieli suplimentare în valoare de 95 de miliarde de dolari, cerute de Casa Albă, care a inclus 61 de miliarde de dolari pentru finanţarea Ucrainei. Congresul a cerut însă administraţiei Biden să prezinte o strategie detaliată pentru Ucraina până la începutul lunii iunie. La câteva săptămâni după expirarea termenului pentru prezentarea raportului, unii membri ai Congresului s-au declarat frustraţi şi au spus că vor lua în considerare blocarea finanţării suplimentare.
  • Kievul şi-a dublat producţia de arme - Ucraina şi-a dublat producţia de arme de la începutul lui 2024, a afirmat marţi premierul ucrainean Denis Şmîhal. "În cursul primelor opt luni ale lui 2024, ne-am dublat producţia de arme în raport cu 2023", a spus el, în timpul unei conferinţe de presă la Kiev. Ucraina vrea să producă "peste un milion de drone" anul acesta.
  • Demisii în serie la Kiev - Cel puţin şase responsabili politici ucraineni, între care miniştri, şi-au depus marţi demisiile şi un consilier prezidenţial a fost demis înainte de anunţul unei remanieri majore a guvernului, după doi ani şi jumătate de război. "Aşa cum am promis, poate avea loc o resetare majoră a guvernului în această săptămână. Peste 50% dintre membrii guvernului vor fi înlocuiţi", a scris pe Telegram David Arakhamia, liderul grupului parlamentar al partidului de guvernământ.
  • Budapesta e mulțumită - Ungaria a salutat marţi soluţia găsită de compania petrolieră naţională MOL pentru a continua să primească ţiţei transportat de Lukoil, aflat sub sancţiunile Kievului, prin Ucraina, relatează AFP. MOL a anunţat în urmă cu o zi că a ajuns la acorduri cu furnizorii şi operatorii de petrol ai conductei Drujba pentru a asigura transportul către Ungaria şi Slovacia. Grupul maghiar a explicat într-un comunicat că preia controlul volumelor de ţiţei de la graniţa dintre Belarus şi Ucraina, dând asigurări că acţionează în deplină conformitate cu sancţiunile şi prevederile introduse în special de UE şi Ucraina". "Salutăm soluţia MOL. Este o soluţie tehnică, dar mesajul politic transmis în acest caz de Comisie şi Ucraina rămâne problematic", a reacţionat purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, denunţând faptul că "securitatea energetică este folosită ca o armă, un mijloc de şantaj".
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇