Ziua 922 Atac cu rachete la Kiev. Rusia, cel mai mare avans de la începutul războiului. Polonia vrea să doboare rachete rusești deasupra Ucrainei

<span style="color:#990000;">Ziua 922</span> Atac cu rachete la Kiev. Rusia, cel mai mare avans de la începutul războiului. Polonia vrea să doboare rachete rusești deasupra Ucrainei

În dimineața zilei 922 de război Rusia a lovit cu rachete capitala Ucrainei. Resturile mai multor rachete doborâte au rănit cel puţin două persoane, au declanşat incendii şi au avariat case şi infrastructură.

O rachetă rusească a avariat în timpul nopții o clădire educațională și cel puțin cinci blocuri din orașul Sumî. 18 persoane, între care șase copii, au fost rănite. O altă rachetă a căzut în cursul nopții în zona industrială a orașului Harkov, provocând o explozie puternică, urmată de un incendiu. Iar după-amiază trupele ruse au început să bombardeze orașul Herson.

Unităţile de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus 22 de rachete balistice și de croazieră şi 20 de drone în timpul nopții. Polonia, ţară vecină membră NATO, a activat avioanele proprii şi aliate pentru a-şi menţine spaţiul aerian în siguranţă în timpul atacurilor.

Situația de pe front rămâne dificilă, a anunțat dimineață Statul Major al armatei ucrainene. Rușii aruncă forțe copleșitoare în operațiuni ofensive, iar în ultimele 24 de ore au atacat în 12 sectoare ale frontului, îndeosebi în Pokrovsk.

Datele ISW arată că forţele ruse au avansat, în august, 477 kmp în Ucraina, ceea ce reprezintă cel mai important avans din octombrie 2022. Trupele ruse au avansat în Ucraina într-un ritm de peste 15 kmp pe zi în august, în mare majoritate în regiunea Doneţk. Cea mai mare parte a acestor avansuri s-a realizat în direcţia importantului nod logistic Pokrovsk.

Tot astăzi, ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski a declarat că Varşovia ar trebui să aibă dreptul de a doborî rachetele ruseşti care îi ameninţă teritoriul în timp ce acestea se află încă în spaţiul aerian al Ucrainei.

ADVERTISING

Iar Guvernul României a aprobat în ședința de luni și a trimis la Parlament, în regim de urgență, proiectul de lege care prevede donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. A fost deja aprobat de Senat și merge la vot în Camera Deputaților, decizională.

Situația pe front

  • Kievul, sub atac - Rusia a atacat capitala ucraineană Kiev cu rachete noaptea trecută, iar resturile căzute de la rachetele doborâte au rănit cel puţin două persoane, au provocat incendii şi au deteriorat case şi infrastructura, au declarat oficialii. Sala cazanelor de la o uzină de apă din Kiev a fost parţial avariată, la fel şi intrarea într-o staţie de metrou care serveşte drept adăpost în districtul Svîatoșînksîi, a transmis primarul Kievului, Vitali Kliciko, pe Telegram, adăugând că staţia funcţionează în continuare. În cartier se află universităţi şi şcoli. Cel puţin două persoane au fost rănite în urma atacului, a declarat edilul. Mai multe maşini au fost incendiate în tot oraşul, precum şi o clădire nerezidenţială din Svîatoșînksîi, a adăugat el. Serviciile de urgenţă s-au deplasat, de asemenea, în districtele Svîatoșînksîi, Holosiivskîi şi Solomîanskîi, unde au căzut resturi din rachetele distruse.
  • 42 de ținte doborâte - Unităţile de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus 22 de rachete balistice și de croazieră şi 20 de drone în timpul nopții, au anunțat Forțele Aeriene ale Ucrainei. Alerte de raid aerian au fost emise în întreaga țară timp de aproape două ore înainte ca forţele aeriene să declare cerul liber la ora 03:30 GMT. Polonia, ţară vecină membră NATO, a activat avioane proprii şi aliate pentru a-şi menţine spaţiul aerian în siguranţă în timpul atacurilor.
  • Copii răniți în Sumî, explozie în Harkov - O rachetă rusească a avariat noaptea trecută o clădire educațională și cel puțin cinci blocuri din orașul Sumî (video). 18 persoane, între care șase copii, au fost rănite, au anunțat dimineață autoritățile locale citate de Ukrainska Pravda. O altă rachetă a căzut în cursul nopții în zona industrială a orașului Harkov, provocând o explozie puternică, a anunțat primarul Ihor Terehov. Deflagrația a fost urmată de un incendiu. Autoritățile nu au comunicat dacă există victime.
  • Bombardament în Herson - Forțele ruse au atacat orașul Herson luni după-amiază. "Se aud explozii în cartierul Dniprovskîi din Herson. Inamicul atacă de pe malul estic temporar ocupat", a anunțat Roman Mrociko, șeful administrației militare regionale. Acesta a făcut apel la locuitorii orașului să se adăpostească în locuri sigure.
  • Forțe copleșitoare aruncate spre pozițiile ucrainene - În ultimele 24 de ore trupele ruse au atacat în 12 sectoare ale frontului. 182 de lupte s-au dat în intervalul menționat, din care 63 numai în sectorul Pokrovsk. "Situația de pe front rămâne dificilă. Inamicul, folosindu-și avantajul în personal și echipament, atacă continuu pozițiile noastre. Apărătorii ucraineni rezistă cu fermitate presiunii ocupanților, provocându-le pierderi semnificative", a transmis luni dimineață Statul Major al armatei ucrainene.
  • Forțele ruse, cel mai mare avans - Forţele ruse au avansat, în august, 477 kmp în Ucraina, ceea ce reprezintă avansul lor lunar cel mai important din octombrie 2022, potrivit datelor care compilează deplasări revendicate şi confirmate furnizate de Institutul pentru studiul războiului (ISW) şi analizate de AFP. Trupele ruse au avansat în Ucraina într-un ritm de peste 15 kmp pe zi în august, în mare majoritate în regiunea Doneţk. Cea mai mare parte a acestor avansuri s-a realizat în direcţia importantului nod logistic Pokrovsk, de care armata rusă s-a apropiat duminică seară la mai puţin de 7 km. Ultima dată când Moscova a cucerit atât teritoriu într-o lună, în octombrie 2022, a fost în replică la o importantă contraofensivă ucraineană în jurul Harkov, într-o fază a conflictului în care linia frontului era mult mai mobilă decât astăzi.
  • Rusia are 18% din Ucraina - La 1 septembrie, Rusia ocupa 66.266 kmp din teritoriul ucrainean. Cu Crimeea, anexată în 2014, şi zonele din est deja sub controlul separatiştilor proruşi înainte de invazie, avansurile confirmate sau revendicate de Rusia reprezintă 18% din teritoriul Ucrainei din 2013.
  • Mici vieți distruse de război - 57 de copii au fost răniţi, iar alţi doi au fost ucişi în urma atacurilor lansate de ruşi în luna august, a anunțat Centrul Ştiinţific şi Practic Ucrainean de Asistenţă Medicală de Urgenţă şi Medicină a Dezastrelor din cadrul Ministerului Sănătăţii din Ucraina, citat de Ukrinform. Potrivit datelor centrului, 1.609 persoane au fost rănite în atacuri mortale în august, inclusiv 57 de copii. 58 de persoane au fost ucise, inclusiv doi copii. "Aceste vieţi mici, nevinovate, distruse de război, lasă răni nevindecate în conştiinţa noastră colectivă şi sunt o amintire a unei tragedii incomensurabile pe care nu o vom uita niciodată", se arată în mesajul agenţiei. Centrul a subliniat că echipele de asistenţă medicală de urgenţă fac tot posibilul pentru a salva vieţile oamenilor. „Este dificil să găsim cuvinte pentru a descrie sacrificiul incredibil şi neînfricarea echipelor medicale de urgenţă. Ei îşi dau viaţa pentru a-i salva pe alţii, chiar şi atunci când moartea şi distrugerea îi înconjoară din toate părţile”, a precizat Centrul. Potrivit Biroului Procurorului General al Ucrainei, peste 1 528 de copii au fost răniţi ca urmare a războiului ruso-ucrainean.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Incendiul din Rostov, stins după aproape trei săptămâni - Pompierii au reușit să stingă flăcările de la depozitul petrolier Kavkaz de lângă Proletarsk, din regiunea Rostov, la peste două săptămâni de la izbucnirea incendiului. Focul a izbucnit pe 18 august după ce apărarea aeriană a doborât o dronă ucraineană, însă resturile acesteia au căzut peste depozit și au aprins motorina stocată. Ulterior au apărut informații neconfirmate despre o a doua lovitură cu drone asupra unității, pe 23 august, relatează The Kyiv Independent. Autoritățile locale au anunțat la sfârșitul lunii aufust că 49 de pompieri au fost răniți în timpul intervenției. Proletarsk se află la aproximativ 230 km sud-vest de capitala regională Rostov-pe-Don și la 340 km de granița cu regiunea ucraineană Donețk.
  • Putin acuză Occidentul că persecută jurnaliştii ruşi - Occidentul persecută în mod deschis jurnaliştii ruşi, a declarat Vladimir Putin. „Pentru a se ascunde de faptele incomode, de informaţiile veridice, Occidentul, care se consideră etalonul libertăţii, a lansat o persecuţie deschisă împotriva corespondenţilor ruşi”, a declarat acesta ziarului mongol Onoodor. Detalii AICI.

Alte informații relevante

  • Polonia vrea să doboare rachete rusești în Ucraina - Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski a declarat că Varşovia ar trebui să aibă dreptul de a doborî rachetele ruseşti care îi ameninţă teritoriul în timp ce acestea se află încă în spaţiul aerian al Ucrainei, relatează AFP. "A fi membru NATO nu înlocuieşte responsabilitatea fiecărei ţări de a-şi proteja propriul spaţiu aerian - este datoria noastră constituţională. Sunt de părere că, atunci când rachete ostile sunt pe punctul să intre în spaţiul nostru aerian, ar fi legitim să ne apărăm, deoarece odată ce au intrat în spaţiul nostru aerian, riscul ca resturile să rănească pe cineva creşte", a declarat Sikorski pentru FT. Radoslaw Sikorski a discutat în martie acest subiect cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, însă, potrivit unui important oficial al organizaţiei, acesta din urma "i-a reamintit că NATO şi-a sporit considerabil vigilenţa şi şi-a întărit poziţiile pe flancul estic al Alianţa, în special în Polonia". NATO se teme că o astfel de măsură ar putea conduce la o mai mare implicare a Alianţei în războiul ruso-ucrainean.
  • Delfinul Hvaldimir, suspect de spionaj, a murit - Un delfin alb, numit Hvaldimir, despre care se crede că ar fi fost antrenat pentru a spiona pentru Rusia, a fost găsit sâmbătă fără viață pe țărmul Norvegeiei. Hvaldimir, al cărui nume este format din cuvântul norvegian pentru balenă, "hval", și numele lui Vladimir Putin, a fost descoperit în apele norvegiene în 2019 purtând o cameră video cu cuvintele "echipament din Sankt Petersburg", relatează The Guardian. Rusia nu a recunoscut niciodată că delfinul, care a devenit o celebritate locală, ar fi fost folosit pentru spionarea Norvegiei sau a altor țări din zonă. Delfinul avea aproximativ 15 ani, cu mult sub limita maximă de 60 de ani pe care o poate atinge această specie. Corpul lui Hvaldimir a fost dus într-un port apropiat unde va fi investigată cauza morții.
  • România grăbește donarea Patriot către Ucraina - Executivul a aprobat în ședința de luni și va trimite la Parlament, în regim de urgență, proiectul de lege care prevede donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot Ucrainei. După adoptarea legii de către Parlament, Guvernul va putea emite hotărârea care va face operativ actul de donație. Tot Executivul este împuternicit să reconstituie capabilitatea de apărare sol-aer a țării din bugetul alocat Ministerului Apărării Naționale, a comunicat purtătorul de cuvânt al Guvernului. Până în prezent, Ucraina a primit cel puțin trei sisteme Patriot din Germania și unul din SUA. Alte țări, precum Olanda și Spania, au livrat lansatoare sau rachete. În iunie, Statele Unite, România și Olanda au promis să livreze fiecare câte un sistem, dar încă nu se știe când se va întâmpla acest lucru. Detalii AICI.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇