Ziua 907: Încă un pod distrus la Kursk. Rusia răspunde cu atacuri la Kiev. Câștigurile politice ale Kievului, uriașe. Putin a ajuns în Azerbaidjan

<span style="color:#990000;">Ziua 907</span>: Încă un pod distrus la Kursk. Rusia răspunde cu atacuri la Kiev. Câștigurile politice ale Kievului, uriașe. Putin a ajuns în Azerbaidjan

În ziua 907 de război, trupele ucrainene continuă să obțină rezultate în incursiunea pe teritoriul Rusiei începută în urmă cu peste 10 zile.

Armata ucraineană a anunțat că a distrus încă un pod în regiunea Kursk. Este același râu peste care trecea un alt pod distrus la începutul săptămânii. Distrugerea de către Ucraina a infrastructurii din zonă este în scopul de a întrerupe liniile de aprovizionare și a împiedica accesul trupelor și echipamentelor ruse trimise în zonă.

De asemenea, resturile dintr-o dronă ucraineană distrusă au declanşat un incendiu masiv la un depozit de petrol din regiunea Rostov din Rusia, au informat autoritățile ruse.

Și Volodimir Zelenski a confirmat sâmbătă că armata ucraineană îşi întăreşte poziţiile în regiunea rusă Kursk, la peste zece zile de la lansarea unei ofensive de amploare în teritoriul rus, unde Kievul susţine că a cucerit 82 de localităţi şi 1.150 de kilometri pătraţi din teritoriu.

Iar ministrul polonez de interne, Tomasz Siemoniak, a sumarizat astfel impactul incursiunii ucrainene: „Cred că pentru ţările occidentale acesta este un eveniment în ceea ce priveşte schimbarea imaginii Ucrainei - câştigurile politice ale Kievului sunt uriaşe după mai puţin de două săptămâni”, dar „această ofensivă nu schimbă atitudinea anti-escaladare a Occidentului”.

De cealaltă parte, Rusia a lansat duminică al treilea atac cu rachete balistice asupra Kievului din luna august. Ucrainenii susțin că rachetele au fost doborâte în apropierea orașului și spun că, probabil, au fost folosite rachete nord-coreene. Nu există informații despre victime și pagube.

Tot Rusia a revendicat, duminică, încă un sat capturat. Este vorba de o localitate situată la circa 15 kilometri de oraşul Pokrovsk, important nod logistic în estul Ucrainei, pe care Rusia îl vizează de mai multe luni.

ADVERTISING

Iar preşedintele rus Vladimir Putin a ajuns în Azerbaidjan pentru o vizită de stat care va dura două zile, în timpul căreia se va întâlni cu omologul său azer, Ilham Aliev.

Evoluții în incursiunea Ucrainei în Rusia

  • Încă un pod distrus - Armata ucraineană a anunțat că a distrus încă un pod în regiunea Kursk, după podul peste râul Seym, aruncat în aer zilele trecute. Imaginile publicate pe canalul Telegram al unui comandant arată un atac asupra unui pod din Zvannoe, Kursk, tot peste râul Seym. „În minus încă un pod! Aviația continuă să priveze inamicul de capacitățile sale logistice cu lovituri aeriene precise, ceea ce afectează în mod semnificativ cursul ostilităților", a transmis Comandantul forțelor aeriene, generalul locotenent Mykola Oleshchuk.
  • Incendiu la un depozit de petrol - Resturile dintr-o dronă ucraineană distrusă au declanşat un incendiu într-un depozit industrial din regiunea Rostov din Rusia, a declarat duminică guvernatorul regiunii din sud-vestul Rusiei, transmite Reuters. ”Unităţile de pompieri au fost chemate pentru a stinge incendiul”, a declarat guvernatorul Vasily Golubev, în aplicaţia de mesagerie Telegram. Baza, un canal pe Telegram apropiat de forţele de ordine ruse, a informat că un depozit de petrol a fost avariat în Rostov, iar canalul SHOT Telegram din Rusia a postat un videoclip care arată fum întunecat care se ridică din ceea ce spunea că este un depozit de petrol. Ucraina nu a comentat.
  • Atac cu drone în Belgorod și Rostov - Apărarea aeriană rusă a distrus în noaptea de sâmbătă spre duminică în total cinci drone de luptă ucrainene în regiunile Belgorod şi Rostov, la frontiera cu Ucraina, a raportat Ministerul rus al Apărării.
  • Câștiguri și limite - Ucraina obţine „câştiguri politice uriaşe” din ofensiva sa militară în vestul Rusiei, însă incursiunea nu modifică „abordarea anti-escaladare” a Occidentului, a declarat ministrul polonez de interne Tomasz Siemoniak. „Cred că pentru ţările occidentale acesta este un eveniment în ceea ce priveşte schimbarea imaginii Ucrainei - câştigurile politice ale Kievului sunt uriaşe după mai puţin de două săptămâni”, dar „această ofensivă nu schimbă atitudinea anti-escaladare a Occidentului”, a declarat Siemoniak, întrebat într-un interviu acordat Reuters dacă victoriile militare ale Kievului ar putea schimba poziţia aliaţilor săi privind utilizarea armelor pe care le furnizează pentru războiul cu Rusia. Guvernele occidentale care furnizează ajutor militar Ucrainei după invazia Rusiei în februarie 2022 au refuzat până acum să permită Ucrainei să utilizeze arme cu rază lungă de acţiune din cauza riscului perceput de escaladare a conflictului. Rusia a calificat incursiunea Ucrainei drept o provocare majoră şi a promis să riposteze cu un „răspuns demn”.
ADVERTISING

Ce se întâmplă pe front

  • Atac cu rachete balistice la Kiev - Rusia a lansat duminică al treilea atac cu rachete balistice asupra Kievului din luna august. Anunțul a fost făcut de ucraineni care susțin că rachetele au fost doborâte în apropierea orașului. Militarii ucrainenii au început o anchetă și spun că, probabil, au fost folosite rachete nord-coreene, potrivit Reuters. „Aceasta este deja a treia lovitură balistică asupra capitalei în august, cu intervale exacte de șase zile între fiecare atac. Conform informațiilor preliminare, rușii din nou, pentru a treia oară consecutiv, au folosit cel mai probabil rachete balistice nord-coreene”, a anunțat Serhiy Popko, șeful administrației militare de la Kiev, pe Telegram. Popko a mai spus că unitățile de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus și mai multe drone lansate de Rusia pe parcursul nopții. Nu există informații despre victime și pagube.
  • Incendiu la centrala de la Zaporojie - Un incendiu a izbucnit în turnul de răcire al centralei nucleare de la Zaporojie, în sudul Ucrainei, a anunţat duminică Evgheni Baliţki, guvernatorul pro-rus al regiunii, ocupată de forţele armate ruse, relatează AFP. „Bombardarea oraşului Enerdogar de către trupele ucrainene a provocat un incendiu în sistemul de răcire" al centralei, a spus Baliţki. Experţii AIEA prezenţi la faţa locului au fost informaţi sâmbătă despre o detonare în apropierea centralei şi s-au deplasat imediat la faţa locului, a indicat într-un comunicat agenţia ONU cu sediul la Viena. Potrivit experţilor, pagubele "par să fi fost cauzate de o dronă dotată cu o încărcătura explozivă" care a lovit drumul dintre cele două porţi principale ale centralei.
  • Securitatea la centrala nucleară se deteriorează - Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a avertizat sâmbătă că securitatea la centrala nucleară de la Zaporojie din Ucraina, cea mai mare din Europa, se "deteriorează", după lovitura cu drona din apropierea centralei, relatează AFP. „Încă o dată, constatăm o escaladare a pericolelor în materie de siguranţă şi securitate nucleare cu care se confruntă centrala nucleară de la Zaporojie", a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi.
  • Armata din Belarus, la graniță - Președintele Alexander Lukașenko a anunțat că o treime din armata statului Belarus a fost trimisă la granița cu Ucraina. Aliatul lui Putin susține că a luat decizia ca urmare a acumulării unor forțe ucrainene în apropierea frontierei dintre cele două țări. Mai exact, ar fi fost staționați la granița cu Belarus peste 120.000 de militari ucraineni. Lukașenko nu a spus câte trupe au fost dislocate din Belarus, dar potrivit unor estimări, armata profesionistă a Belarusului are aproximativ 48.000 de militari. Autoritățile de la Kiev nu au comentat acuzațiile președintelui din Belarus, dar au spus că nu au văzut niciun semn de acumulare de trupe din Belarus la graniță.
  • Rusia revendică încă un sat - Rusia a revendicat, duminică, încă un sat capturat. Este vorba de o localitate situată la circa 15 kilometri de oraşul Pokrovsk, important nod logistic în estul Ucrainei, pe care Rusia îl vizează de mai multe luni, informează AFP. „Datorită unor acţiuni active", forţele ruse "au eliberat satul Svîrîdonivka (Sviridinivka) în Republica Populară Doneţk", a anunţat Ministerul Apărării rus. Oraşul Pokrovsk, care număra înainte de război circa 61.000 de locuitori, se află pe o importantă rută spre alte locuri importante ale Ucrainei, Ceasiv Iar şi Kostiantinivka. În ultimele zile, armata rusă a revendicat capturarea mai multor sate în acest sector, unde trupele sale au avansat rapid după ocuparea satului Ocertine la începutul lui mai. Aceste capturări sunt semnul unei presiuni care nu slăbeşte pe frontul de est, în pofida avansării fără precedent a forţelor ucrainene în regiunea rusă Kursk, începând din 6 august.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Rusia neagă negocierile - Rusia a dezminţit duminică o relatare din Washington Post conform căreia ofensiva surpriză lansată de armata ucraineană în provincia rusă Kursk a zădărnicit negocieri indirecte pe care Moscova şi Kievul ar fi urmat să le desfăşoare. Potrivit articolului, Rusia şi Ucraina urmau să trimită luna aceasta delegaţii în Qatar pentru negocierea unui acord cadru în care fiecare să se angajeze că va opri atacurile asupra acelor infrastructuri. Conform cotidianului american, un astfel de acord ar fi echivalat cu un armistiţiu parţial. "Nimeni nu a rupt nimic, pentru nu era nimic de rupt. Nu au existat negocieri nici directe şi nici indirecte între Rusia şi regimul de la Kiev asupra securităţii infrastructurilor civile critice", a afirmat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.
  • Putin a ajuns în Azerbaidjan - Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit duminică în Azerbaidjan pentru o vizită de stat care va dura două zile, în timpul căreia se va întâlni cu omologul său azer, Ilham Aliev, a anunţat Kremlinul într-un comunicat preluat de AFP. Televiziunea rusă a difuzat imagini cu avionul liderului de la Kremlin la sosirea acestuia duminică seara în capitala azeră Baku. Temele de discuție cu omologul azer sunt legate de „dezvoltarea relaţiilor de parteneriat strategic şi de alianţă între Rusia şi Azerbaidjan, precum şi chestiuni internaţionale şi regionale de actualitate", notează Kremlinul. Pe agenda vizitei se regăseşte şi o declaraţie de presă a celor doi preşedinţi.
Президент России Владимир Путин прибыл с государственным визитом в Азербайджан

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇