Ziua 856 Ucraina primește Patriot din Israel. Și 60 miliarde de dolari pe an. Centru rus de comunicații spațiale, distrus. Slovacia, fără apărare

<span style="color:#990000;">Ziua 856</span> Ucraina primește Patriot din Israel. Și 60 miliarde de dolari pe an. Centru rus de comunicații spațiale, distrus. Slovacia, fără apărare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 856 de război aduce o veste importantă care poate schimba major situația în Ucraina: Kievul ar urma să primească din Israel opt sisteme antiaeriene Patriot, în urma unui acord negociat cu ajutorul Statelor Unite.

Un astfel de transfer ar reprezenta o schimbare radicală în capacitățile defensive ale Ucrainei, care dispune în acest moment de doar patru sisteme Patriot, furnizate de SUA și de Germania. Şi România urmează să mai trimită unul.

Un alt aspect de forță a fost anunțat de premierul Denis Şmîhal: Ucraina va primi anual în următorii patru ani circa 60 de miliarde de dolari ca ajutor militar, în baza celor peste 20 de acorduri de securitate pe care le-a semnat până în prezent cu aliaţii săi. Și vor mai urma.

Pe front, trupele ruse au lansat un atac nocturn asupra asupra comunei Zolota Balka din regiunea Herson. O femeie a fost ucisă. Forțele ruse au atacat dimineață şi orașul Nikopol cu drone kamikaze. O casă a luat foc, iar alta a fost distrusă, dar nu s-au înregistrat victime.

Situația rămâne neclară la Ceasiv Iar, pe frontul de est, unde se dau lupte intense. Armata ucraineană a anunțat că forțele sale au obligat trupele ruse să se retragă dintr-un cartier al oraşului. Comandantul unei brigăzi ruse a afirmat, însă, că trupele sale au distrus un turn de comunicaţii în cel mai înalt punct al oraşului, ceea ce a permis o pătrundere fără pierderi.

Sunt din nou probleme la centrala de la Zaporojie. Bombardamentele și incendiile din apropierea celei mai mari centrale nucleare din Europa, ocupată de trupele ruse, au avariat o stație externă de măsurare a radiațiilor.

Iar Rusia continuă să înregistreze pierderi uriașe pe front. Peste 1.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți, în medie, în fiecare zi din luna mai în Ucraina, relatează New York Times, citând surse NATO și din armatele occidentale.

ADVERTISING

Trecem dincolo de granița Ucrainei, unde o dronă a lovit noaptea trecută un depozit de petrol din regiunea Tambov, provocând un incendiu.

Ministrul Apărării al Rusiei, Andrei Belousov, a ordonat Armatei să prezinte propuneri de "răspuns prompt" la "provocările" din partea dronelor strategice americane care operează deasupra Mării Negre, a comunicat vineri Ministerul Apărării.

Iar primele 50.000 de obuze din cele 180.000 de elemente de muniție finanțate de Germania în cadrul inițiativei cehe au fost livrate recent Ucrainei.

Israelul dă Patriot Ucrainei

  • Acord pentru 8 baterii Patriot - Ucraina ar urma să primească din Israel opt sisteme antiaeriene Patriot, în urma unui acord negociat cu ajutorul SUA. Acordul a fost deja discutat la nivel de miniștri și înalți funcționari din cele trei țări, scrie Financial Times. Un astfel de transfer ar reprezenta o schimbare radicală în capacitățile defensive ale Ucrainei, care dispune în acest moment de doar patru sisteme Patriot, furnizate de SUA și de Germania. Israelul a anunțat în aprilie că dorește să înlocuiască cele opt baterii Patriot, pe care le are de peste 30 de ani, cu sisteme mai avansate. Însă acestea nu au fost încă scoase din uz, fiind utilizate în apărarea împotriva rachetelor lansate de Hamas. Rachetele interceptoare israeliene de generație mai veche au o rază de acțiune și un focos mai mare decât noul model de Patriot. Potrivit analiștilor, acest lucru le-ar putea face foarte potrivite, pentru interceptarea avioanelor de luptă rusești care au lansat bombe asupra orașelor și pozițiilor militare ucrainene de la mare distanță, în spatele liniilor frontului.
  • Schimbare majoră a poziției Israelului față de război - Dacă va fi finalizat, transferul ar marca o schimbare semnificativă a poziției Israelului cu privire la războiul din Ucraina. Israelul a avut grijă să nu critice în mod deschis Rusia, întrucât premierul Benjamin Netanyahu a încercat să urmeze o linie fină care să nu îl supere pe Vladimir Putin, notează CNN. În 2022, Rusia a avertizat că furnizarea de arme israeliene Ucrainei va „distruge toate relațiile interstatale dintre țările noastre”.
ADVERTISING

Situația pe front

  • Atac cu drone în Nikopol - Forțele ruse au atacat dimineață orașul Nikopol cu drone kamikaze. O casă a luat foc, iar alta a fost distrusă, dar nu s-au înregistrat victime, a anunțat pe Telegram Serhii Lîsak, șeful administrației militare regionale.
  • Situație neclară la Ceasiv Iar - Armata ucraineană spune că forţele sale au obligat trupele ruse să se retragă dintr-un cartier al oraşului Ceasiv Iar, de pe frontul de est. Nazar Voloşin, un purtător de cuvânt al grupului de forţe din sudul Ucrainei, a declarat că forţele ruse au ieşit din cartierul ”Kanal” din Ceasiv Iar: ”Armata inamică nu mai este acolo”. Trupele ruse au bombardat forţele Kievului de peste 200 de ori în 24 de ore, în principal în apropiere de zona de sud a oraşului. Pe de altă parte, agenţia de ştiri rusă Tass l-a citat pe comandantul unei brigăzi ruse, Stanislav Orlov, care afirma că forţele sale au distrus un turn de comunicaţii în cel mai înalt punct al oraşului: ”Aceasta a permis o pătrundere fără pierderi”.
  • Din nou probleme la centrala de la Zaporojie - Bombardamentele și incendiile din apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, ocupată din martie 2022 de trupele ruse, au avariat o stație externă de măsurare a radiațiilor, a anunțat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (IAEA). Personalul centralei a anunțat forul internațional că centrala a pierdut legătura cu stația de monitorizare a radiațiilor, aflată la 16 km distanță. Acest lucru limitează capacitatea de a detecta nivelurile de radiații în caz de urgență. Inspectorii IAEA nu au putut vizita stația din cauza luptelor din zonă. "Pierderea stației nu are un impact direct asupra siguranței centralei, dar contribuie la erodarea continuă a unei serii de măsuri de siguranță în timpul războiului, care rămâne o sursă profundă de îngrijorare", arată într-un comunicat directorul IAEA, Rafel Grossi.
  • Rusia are pierderi colosale - Peste 1.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți, în medie, în fiecare zi din luna mai în Ucraina, scrie The New York Times, citând surse NATO și din armatele occidentale. Rusia continuă să recruteze între 25.000 și 35.000 de noi soldați pe lună, potrivit oficialilor americani, ceea ce îi permite să-și completeze efectivele și să desfășoare atacurile în valuri. Folosirea infanteriei în atacuri în valuri reflectă unul dintre avantajele Rusiei în război - populația sa este mult mai mare decât cea a Ucrainei, ceea ce îi dă o bază mai mare de recrutare. Însă pierderile au forțat Rusia să transporte relativ repede noi recruți în Ucraina, ceea ce înseamnă că soldații trimiși pe front sunt slab pregătiți, scrie ziarul citat. Conform estimărilor ucrainene, Rusia a pierdut 540.000 de militari de la începutul războiului. Publicația rusă Mediazona a confirmat, pe baza unor informații verificate din surse deschise, 56.858 de decese în rândurile armatei ruse.
  • Centru rus de comunicații spațiale, distrus - Ministerul Apărării de la Kiev a transmis vineri că Ucraina a distrus într-un atac săptămâna aceasta centrul rus de comunicaţii spaţiale amplasat în peninsula Crimeea ocupată, relatează Reuters. Ministerul ucrainean al Apărării a descris acest centru drept o componentă militară valoroasă în cadrul sistemelor de navigaţie şi comunicaţii prin satelit folosite de trupele ruse. Anterior, mesaje pe reţelele de socializare au semnalat explozii în apropierea satului Vitino din Crimeea, zona unde este localizat respectivul centru. De asemenea, publicaţia britanică The Telegraph a relatat despre incendii puternice observate din satelit în urma unui atac cu rachete americane ATACMS asupra centrului de control spaţial al Rusiei din Crimeea.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Depozit de petrol în flăcări - O dronă a lovit noaptea trecută un depozit de petrol din regiunea Tambov, provocând un incendiu, a anunțat Maxim Egorov, guvernatorul regiunii. Atacul a avut loc la ora locală 04:35, relatează Kyiv Independent. Nu s-au înregistrat victime, iar pompierii au intervenit la fața locului. Cea mai apropiată localitate, situată la 3 km de locul incendiului, va fi evacuată dacă va fi necesar, a mai spus oficialul.
  • Rusia e deranjată de dronele americane - Ministrul Apărării al Rusiei, Andrei Belousov, a ordonat Statului Major general al armatei să prezinte propuneri de "răspuns prompt" la "provocările" din partea dronelor strategice americane care operează deasupra Mării Negre, a comunicat vineri Ministerul Apărării. Moscova a observat o activitate în creştere în Marea Neagră din partea dronelor americane, despre care crede că efectuează recunoaştere şi culegere de informaţii pentru desemnarea ţintelor armelor occidentale de mare precizie folosite de Ucraina pentru a lovi facilităţi ruse. "Aceasta demonstrează implicarea crescândă a Statelor Unite şi a ţărilor NATO în conflictul din Ucraina de partea regimului de la Kiev. Astfel de zboruri cresc considerabil probabilitatea unor incidente în spaţiul aerian cu aparate de zbor ruseşti, ceea ce sporeşte riscul unei confruntări directe între Alianţă (NATO) şi Federaţia Rusă", afirmă Ministerul Apărării, precizând că "statele NATO vor purta responsabilitatea' pentru astfel de incidente".

Alte informații relevante

  • Cehia a trimis 50.000 de obuze - Primele 50.000 de obuze din cele 180.000 de elemente de muniție finanțate de Germania în cadrul inițiativei cehe au fost livrate Ucrainei, a anunțat ministrul Apărării de la Praga, Jana Cernohová. Ucraina a primit primul lot de obuze "cu ceva timp în urmă", a declarat premierul ceh Petr Fiala citat de CTK. Cehia a identificat 500.000 de obuze de 155 mm și 300.000 de obuze de 122 mm în afara Europei, care ar putea fi cumpărate și trimise în Ucraina după alocarea fondurilor necesare. Mai multe țări, inclusiv Germania, Danemarca, Portugalia, Canada și Țările de Jos, participă la inițiativa cehă, ceea ce ar putea duce la livrarea a 1,5 milioane de obuze și cartușe în Ucraina, a declarat ministrul ceh de Externe, Jan Lipavsky. Peste 1,6 miliarde de euro au fost alocate pentru acest efort.
  • Zelenski a obținut 60 de miliarde de dolari anual pentru Ucraina - Ucraina va primi anual în următorii patru ani circa 60 de miliarde de dolari ca ajutor militar în baza celor peste 20 de acorduri de securitate pe care le-a semnat până în prezent cu aliaţii săi care o susţin în războiul cu Rusia, a declarat vineri premierul ucrainean Denis Şmîhal, transmite Reuters. Acordurile bilaterale de până acum au fost încheiate cu state membre ale UE şi NATO, inclusiv cu SUA, alte acorduri fiind în pregătire. Sunt în fază de finalizare acorduri cu Polonia și Cehia. „Conform acestor acorduri, în următorii patru ani, partenerii noştri au în vedere să furnizeze Ucrainei un ajutor militar total în valoare de 60 de miliarde de dolari pe an", a spus premierul Denis Şmîhal în timpul unei şedinţe de guvern, fără a detalia public cât va primi Ucraina din partea fiecărei ţări cu care a încheiat astfel de acorduri. De altfel, acordurile bilaterale nu sunt toate la fel şi cuprind și anexe secrete.
  • Slovacia a rămas fără apărare - Preşedintele Peter Pellegrini a cerut vineri soluţii din partea NATO şi a aliaţilor săi pentru a-şi proteja spaţiul după ce Slovacia a rămas fără sisteme de apărare antirachetă pe teritoriul său deoarece le-a cedat Ucrainei pentru ca aceasta să facă faţă invaziei ruse, informează EFE. „Acum este crucial pentru Slovacia să negocieze cu dumneavoastră şi cu aliaţii NATO cum să ne protejăm spaţiul aerian", a afirmat Pellegrini, cu ocazia unei vizite la sediul NATO. El a spus că este "esenţial în acest moment" pentru ţara sa să găsească "soluţia de a apăra spaţiul aerian, deoarece multe lucruri se pot întâmpla în viitor". În acest moment, spaţiul aerian slovac este protejat de forţele Cehiei, Poloniei şi Ungariei, dar nu există un sistem antirachetă pe teritoriul țării.
  • Planul lui Zelenski - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că lucrează la un nou plan pentru a pune capăt războiului în Ucraina, în timp ce ţara continuă în acelaşi timp să se întărească pe plan militar pentru a putea forţa Rusia să accepte o "pace justă", informează AFP. "Este foarte important pentru noi să prezentăm un plan pentru a pune capăt războiului, (plan) care să fie susţinut de majoritatea (ţărilor) lumii, aceasta este ceea ce se face pe plan diplomatic", a declarat Zelenski în timpul unei conferinţe de presă la Kiev. "Nu vrem să prelungim acest război şi trebuie să ajungem la o pace justă cât mai repede posibil", a adăugat preşedintele Ucrainei. El a insistat de asemenea asupra faptului că ţara sa ar trebui în paralel să îşi întărească industria militară pentru că "Rusia nu înţelege decât de forţă şi nu îi respectă decât pe cei puternici". "Sunt două lucruri în paralel: a fi puternic pe câmpul de luptă şi a dezvolta un plan, un plan clar şi detaliat, care va fi gata anul acesta", a insistat el.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇