Ziua 855 Victime în Donețk, combinat chimic lovit de dronă ucraineană. Zelenski a semnat acordul de securitate cu UE și se bazează pe Franța indiferent de alegeri

<span style="color:#990000;">Ziua 855</span> Victime în Donețk, combinat chimic lovit de dronă ucraineană. Zelenski a semnat acordul de securitate cu UE și se bazează pe Franța indiferent de alegeri

Ziua 855 de război a început în miez de noapte cu un atac combinat al ruşilor cu şase rachete, între care una hipersonică de tipul Kinjal, şi 23 de drone Shahed. Apărarea aeriană ucraineană a doborât toate dronele și cinci rachete. Un civil a murit, iar alți șapte au fost răniți în urma atacurilor de joi ale Rusiei în regiunea Donețk.

De asemenea, serviciul de pază al frontierei a anunțat că a respins ieri un atac al unui grup de sabotaj și recunoaștere rus, într-un sat din regiunea Harkov.

De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării a confirmat că regiunea Tver a fost atacată în cursul nopții cu drone ucrainene, după ce mai multe canale rusești de Telegram au anunțat că fusese atacată o importantă unitate industrială din regiune, uzina chimică Redkinski.

La nivel diplomatic, Ungaria și-a exercitat încă o dată dreptul de veto și a blocat publicarea unei declarații comune care denunța decizia recentă a Kremlinului de a interzice 81 de instituții media europene în Rusia.

Iar Polonia, Estonia, Letonia și Lituania au trimis o scrisoare către UE, în care cer să finanțeze construirea unui sistem defensiv de fortificații terestre de-a lungul graniței cu Rusia și Belarus, pentru a proteja spațiul comunitar de amenințările militare și hibride ale Moscovei. Costul estimat ar fi de 2,5 miliarde de euro.

Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns la Bruxelles, unde a semnat acorduri de securitate cu Uniunea Europeană, Lituania și Estonia, la câteva zile după deschiderea negocierilor oficiale pentru aderarea Ucrainei la UE. El s-a arătat încrezător și că noul guvern care va rezulta în Franța după alegerile legislative anticipate va susține în continuare Ucraina, chiar dacă la putere ar ajunge Partidul Rassemblement national, de extremă dreapta, apropiat de regimul lui Vladimir Putin.

ADVERTISING

Și, în ciuda războiului prelungit, în Kiev, viața revine, cât de cât, la normal. Gigantul suedez de mobilier IKEA a decis să redeschidă magazinul pe care l-a închis după începerea invaziei ruse.

Situația pe front

  • Drone și rachete distruse - Rusia a lansat noaptea trecută un atac combinat cu şase rachete, între care una hipersonică de tipul Kinjal, şi 23 de drone. Apărarea aeriană a interceptat şi doborât toate dronele kamikaze de tipul Shahed, precum şi cinci rachete. A şasea, o rachetă hipersonică Kinjal, nu a putut fi doborâtă, au indicat forţele aeriene în buletinul lor de joi dimineaţă. Kievul nu a raportat, deocamdată, eventuale victime sau pagube provocate de racheta scăpată.
  • Grup de sabotaj respins în Harkov - Trupele de frontieră au respins, miercuri, un atac al unui grup de sabotaj și recunoaștere rus în satul Sotnîtțkîi Kozaciok, din regiunea Harkov, a anunțat joi dimineață purtătorul de cuvânt al Serviciului de pază a frontierei din Ucraina, Andrii Demcenko. După respingerea atacului, în zonă au fost trimise efective suplimentare, a anunțat oficialul citat de Ukrainska Pravda.
  • Victime în Donețk - Un civil a murit, iar alți șapte au fost răniți în urma atacurilor de joi ale Rusiei în regiunea Donețk, a comunicat pe Telegram guvernatorul Vadîm Filașkin. Acesta a anunțat că rușii au lansat la primele ore ale zilei bombe aeriene asupra orașului Selîdove, rănind șase persoane, inclusiv doi adolescenți. Atacul a distrus șapte clădiri înalte, cinci case, trei clădiri administrative și patru mașini. Selîdove se află la 15 km de linia frontului din raionul Pokrovsk.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Tren deraiat în Extremul Orient - 20 de persoane au fost rănite, miercuri, în deraierea mai multor vagoane ale unui tren, la bordul căruia se aflau peste 200 de pasageri, în Marele Nord rus, anunţă autorităţile locale. Trenul făcea legătura între oraşul Vortkuta, situat dincolo de Cercul Arctic, şi portul Novorosiisk, la Marea Neagră, în sud. Garnitura a deraiat în apropierea oraşului Inta, în Republica Komi, un teritoriu puţin populat şi cu o climă aspră. "Erau 215 pasageri în tren. 20 de persoane au fost rănite, dintre care trei sunt în stare gravă", a anunţat pe Telegram liderul Republicii Komi, Vladimir Uiba. Potrivit acestuia, doar "coada" trenului a ieşit de pe şine. Autorităţile nu au anunţat imediat cauza acestui accident feroviar.
  • Combinat lovit de dronă - Ministerul rus al Apărării a confirmat că regiunea Tver a fost atacată în cursul nopții cu drone ucrainene, relatează The Kyiv Independent. Anterior, mai multe canale rusești de Telegram au anunțat că o importantă unitate industrială din regiune, uzina chimică Redkinski, a fost atacată de drone, iar imaginile postate prezentau o explozie care ar fi avut loc la această unitate. Combinatul se află la aproximativ 100 km nord-vest de Moscova și la 500 km de granița cu Ucraina. Uzina o unitate experimentală care produce substanțe chimice în principal pentru industria aviației și spațiale, cum ar fi substanțele chimice din compoziția combustibilului. Guvernatorul regiunii Tver, Igor Rudenia, a anunțat că o dronă a fost doborâtă în raionul Konakovskii, în care se află și combinatul. Oficialul a adăugat că situația este "sub control”, adăugând că nu au fost victime și că serviciile de urgență au sosit la fața locului. Ministerul rus al Apărării a susținut că atacul a fost zădărnicit, iar patru drone au fost doborâte în regiunea Tver, două în regiunea Moscova și o altă dronă a fost intercepată în regiunea Belgorod.

Alte informații relevante

  • Budapesta, încă un veto - Ungaria și-a exercitat încă o dată dreptul de veto pentru a deraia politica externă a Uniunii Europene, blocând publicarea unei declarații comune care denunță decizia recentă a Kremlinului de a interzice 81 de instituții media europene în Rusia, relatează Euronews. Printre publicațiile vizate de Moscova se numără branduri media cunoscute în Europa, precum ORF din Austria, Der Spiegel din Germania, RTE din Irlanda, El País și El Mundo din Spania, RAI din Italia, Público din Portugalia, Le Monde și AFP din Franța și YLE din Finlanda, dar și un site din Ungaria, portalul de știri 444, o publicație independentă. Pe lista publicată de Ministerul Afacerilor Externe din Rusia se numără și trei televiziuni din România: ProTV, Digi24 și B1TV. Moscova a anunțat că restricțiile vor fi ridicate, dacă UE va anula sancțiunile impuse luna trecută agenției ruse de știri RIA Novosti și publicațiilor Izvestia and Rossiiskaia Gazeta. Noua decizie a Budapestei se adaugă unei lungi liste de vetouri exprimate de Ungaria, o sursă permanentă de exasperare pentru diplomații de la Bruexelles. În ciuda rugăminților repetate, Ungaria continuă să obstrucționeze un sprijin militar de 6,6 miliarde de euro pentru Ucraina.
  • Apel către UE pentru finanțarea unui sistem defensiv - Polonia, Estonia, Letonia și Lituania au trimis o scrisoare către Uniunea Europeană în care cer să finanțeze construirea unui sistem defensiv de fortificații terestre de-a lungul graniței cu Rusia și Belarus, pentru a proteja spațiul comunitar de amenințările militare și hibride ale Moscovei, . Liderii celor patru state, toate cu granițe cu Rusia sau cu Belarus, arată că linia defensivă ar putea fi construită în coordonare cu NATO și cu cerințele Alianței, relatează Reuters. Potrivit estimărilor unor oficiali europeni, costul construirii unei linii defensive pe toată lungimea de 700 km a granițelor cu Rusia și Belarus ar fi de 2,5 miliarde de euro, incluzând, pe lângă garduri și senzori, și infrastructură militară antitanc.
  • Ucraina a semnat acordul de securitate cu UE - Uniunea Europeană, Lituania și Estonia au semnat joi acorduri de securitate cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul summit-ului de la Bruxelles. Acordul cu UE stabilește angajamentul blocului de a ajuta Ucraina în nouă domenii ale politicii de securitate și apărare - inclusiv livrări de arme, instruire militară, cooperare în industria de apărare și deminare, potrivit unui proiect văzut de Reuters. Pactul, împreună cu documentele semnate cu Lituania și Estonia, este menit să completeze alte acorduri similare încheiate între Ucraina și aliații săi, pe măsură ce aceasta își continuă apărarea împotriva invaziei Rusiei. Țări precum Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania au încheiat astfel de acorduri cu Kievul.
  • Zelenski contează pe Franța și după alegeri - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat convins că noul guvern care va rezulta după alegerile legislative anticipate din Franţa va menţine susţinerea Ucrainei împotriva Rusiei. "Noi credem că francezii vor continua să susţină Ucraina, indiferent de situaţia politcă. La fel, prin voinţa poporului francez, viitorul guvern va continua să susţină deplin Ucraina", a arătat Zelenski într-un comentariu pentru AFP. Totodată, liderul de la Kiev se declară încrezător în faptul că noul Guvern francez îşi va păstra independenţa faţă de Rusia şi va rămâne credincioasă valorilor europene. ”Suntem convinși că viitorul Guvern va fi independent de agresorul rus şi va rămâne ataşat valorilor europene şi unei Europe puternice şi unite, Europa pe care Ucraina o apără de tirania rusă”, a adăugat el. Declaraţiile intervin în contextul în care alegerile legislative anticipate prevăzute la 30 iunie şi 7 iulie în Franţa ar putea aduce la putere Partidul Rassemblement national (RN, extremă dreapta), criticat cu regularitate din cauza unei apropieri faţă dă regimul lui Vladimir Putin.
  • Diplomat american, găsit mort la Kiev - Departamentul de Stat al SUA confirmă moartea unui diplomat american în Kiev. Un angajat al ambasadei Statelor Unite în Ucraina a fost găsit marți fără viață într-o cameră a Hotelului Hilton din Kiev. Surse citate de Ukrainska Pravda au spus că nu au fost găsite urme de violență pe corpul diplomatului și că decesul s-a produs din cauze naturale.
  • Ministru chinez, exclus din Partidul Comunist - Fostul ministru chinez al Apărării Li Shangfu, care a fost demis în mod brutal din funcţie anul trecut, fără nicio explicaţie, a fost exclus din Partidul Comunist chinez (PCC, unic), a anunţat joi televiziunea chineză de stat CCTV. Li Shangfu este ”suspectat de corupţie” și ”a cauzat un mare prejudiciu cauzei Partidului, apărării naţionale, dezvoltării armatei şi imaginii oficialilor de rang înalt”, subliniază CCTV. El este acuzat de faptul că a ”profitat de poziţia sa” şi ”a primit sume uriaşe de bani”, potrivit televiziunii chineze de stat. Ultima apariţie a lui Li Shangfu a avut loc la 29 august 2023. El a efectuat, cu câteva săptămâni mai înainte, o vizită în Rusia şi Belarus. Destituirea sa a intervenit după o remaniere la conducerea unităţii armatei chineze însărcinate cu rachete strategice - nucleare. Presa străină dezvăluia atunci o anchetă de corupţie împotriva lui Li Shangfu, care a fost comandantul acestei unităţi înainte de a deveni ministru.
  • IKEA se întoarce - Gigantul suedez de mobilier IKEA a decis să redeschidă magazinul din Kiev. IKEA a deschis primul magazin în mall-ul Blockbuster pe 1 februarie 2021, dar l-a închis după numai un an, din cauza izbucnirii războiului. O sursă a declarat pentru Forbes Ukraine că revenirea H&M în capitala Ucrainei a fost un semnal important pentru conducerea companiei suedeze. H&M a redeschis magazinul din Kiev în noiembrie 2023, iar Inditex, compania care deține Zara și alte branduri, și-a redeschis magazinele din Kiev pe 3 aprilie.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇