Ziua 850 de război Limite de atac impuse de SUA. Rusia vrea discuții cu Washingtonul. Pe front sau taxă la stat

<span style="color:#990000;">Ziua 850 de război</span> Limite de atac impuse de SUA. Rusia vrea discuții cu Washingtonul. Pe front sau taxă la stat
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 850 de război a început cu alarme sunând în întreaga Ucraină. Rusia a atacat cu rachete și drone, lovind infrastructura energetică critică din regiunea Liov. De asemenea, un lucrător poștal a fost ucis, după ce o dronă a lovit vehiculul poștal care livra pensiile în regiunea Harkov.

Pe surse citate de Washington Post, am aflat că SUA au limitat adâncimea de utilizare a armelor americane pe teritoriul Rusiei la 100 de kilometri de la frontiera ruso-ucraineană. Excepție fac bazele aeriene ruseşti cheie de unde decolează avioanele care transportă bombe ajustabile.

Am mai aflat că Ucraina studiază posibilitatea de a le permite bărbaţilor apţi pentru armată să evite mobilizarea în schimbul unei creşteri a contribuţiilor financiare la bugetul de stat de către companiile unde sunt angajaţi. Societăţile vor putea să-şi „rezerve" lucrătorii de care au foarte multă nevoie prin plata către bugetul de stat a 470 de euro pentru fiecare dintre aceşti salariaţi.

Iar Rusia susține că nevoia unei discuții cu SUA despre arhitectura mondială de securitate devine presantă, dar atrage atenția, de la început, că aceasta trebuie să fie „cuprinzătoare” şi să includă subiectul Ucraina. De cealaltă parte, SUA consideră că Putin este cel care, în al treilea an de război din Ucraina, adaugă teme pe lista preocupărilor legate de securitate.

ADVERTISING

În timpul ăsta, Ucraina se pregătește pentru următorul summit de pace. Un oficial ucrainean spune că sunt mai multe țări care s-au oferit să îl găzduiască, dar cel mai probabil va fi o țară din „Sudul global”.

Evoluții pe front

  • Infrastructura critică, lovită - Rusia a lansat rachete de croazieră și drone Shahed asupra Ucrainei, vineri noaptea. Sirenele au sunat în aproape toată țara. A fost lovită o instalație de infrastructură energetică critică din regiunea Liov.
  • Vehicul poștal, atacat de dronă - O dronă rusă a atacat un vehicul al Poştei ucrainene care livra pensii în regiunea Harkov, a anunţat Administraţia Militară Regională, citată de Kyiv Post. Un lucrător poştal a fost ucis. Şoferul maşinii a fost rănit şi a fugit la soldaţii ucraineni, care i-au oferit asistenţă.
  • Opt oameni uciși în ultimele 24 de ore - Opt oameni au fost uciși și 19 au fost răniți în ultimele 24 de ore în urma atacurilor rusești în Ucraina, au anunțat autoritățile locale pe 22 iunie. Au fost raportate victime în Zaporojie, Herson, Harkov și Donețk.
  • Limită la atacat Rusia - Statele Unite au limitat adâncimea de utilizare a armelor americane pe teritoriul Rusiei la 100 de kilometri de la frontiera ruso-ucraineană, scrie Washington Post citând doi oficiali ucraineni care au vorbit sub rezerva anonimatului. Această zonă de 100 de kilometri nu include bazele aeriene ruseşti cheie de unde decolează avioanele care transportă bombe ajustabile, care acum reprezintă cel mai mare pericol atât pentru militari, cât şi pentru civili. Ucraina a primit acordul din partea SUA pentru a folosi armele americane pentru a riposta pe teritoriul rus, inclusiv pentru a doborî avioane ruseşti care intenţionează să atace teritoriul ucrainean.
ADVERTISING

Situația în Rusia

  • Imagini prin satelit cu rezervoarele de combustibil arse - Imagini prin satelit obținute de Radio Free Europe/Radio Liberty arată că trei din cele șase rezervoare de combustibil au ars complet în urma unui atac cu dronă ucrainean asupra unui depozit de petrol din regiunea Rostov a Rusiei, în noaptea de 18 iunie. Incendiul a mistuit zona timp de trei zile.

Alte informații relevante

  • Rusia presează SUA cu problema nucleară ca să vorbească de Ucraina - Rusia consideră presantă necesitatea unor discuţii de securitate cu Statele Unite, dar acestea trebuie să fie „cuprinzătoare” şi să includă subiectul Ucraina, a anunţat vineri Kremlinul. „Suntem deschişi la dialog, dar la un dialog larg şi cuprinzător care acoperă toate dimensiunile, inclusiv dimensiunea actuală, legată de conflictul din jurul Ucrainei, legată de implicarea directă a SUA în acest conflict”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a spus reporterilor că lista de subiecte legate de arhitectura globală de securitate pe care Rusia şi Statele Unite trebuie să le discute creşte. De cealaltă parte, SUA consideră că Putin este cel care, în al treilea an de război din Ucraina, adaugă teme pe lista preocupărilor legate de securitate.
  • Armată vs bani la stat - Ucraina studiază posibilitatea de a le permite bărbaţilor apţi pentru armată să evite mobilizarea în schimbul unei creşteri a contribuţiilor financiare la bugetul de stat de către companiile unde sunt angajaţi, informează EFE. Trei proiecte de lege au fost propuse în cadrul acestui demers de preşedintele comisiei pentru economie a parlamentului de la Kiev, Dmitro Nataluja, care a introdus astfel conceptul de „rezervă economică" de angajaţi. Iniţiativa presupune că societăţile vor putea să-şi "rezerve" lucrătorii de care au foarte multă nevoie prin plata către bugetul de stat a 470 de euro (echivalentul în grivne) pentru fiecare dintre aceşti salariaţi. Propunerea are în vedere criza în creştere de forţă de muncă în Ucraina, provocată de plecările masive din ţară şi de scoaterea bărbaţilor din activităţile productive pentru a fi trimişi pe front în războiul cu Rusia.
  • Doi bloggeri, arestați în Ucraina - Doi bloggeri au fost arestați, după ce au publicat pe internet informații despre liniile defensive și traseele blindatelor și elicopterelor armatei ucrainene, informează Pravda. Este vorba de un cetățean ucrainean care a filmat traseul unui elicopter militar pe care l-a postat pe Facebook și Instagram, însoțit de o descriere a locației. A doua persoană arestată are un canal de Telegram cu 140 de mii de urmăritori, unde a publicat videoclipuri cu locurile de tragere ale armatei ucrainene din raionul Kupiansk (regiunea Harkov), cu liniile defensive din apropierea localității Robotine, dar și informații despre deplasarea vehiculelor blindate și a sistemelor de artilerie, într-o altă regiune a Ucrainei.
  • Planuri pentru următorul summit de pace - Ucraina consideră că un al doilea summit care să analizeze propunerile Kievului pentru pacea cu Rusia ar putea fi găzduit de o ţară din Sudul global. Avem mai multe ţări care se oferă să-l găzduiască şi pot spune cu un grad ridicat de probabilitate că un astfel de summit ar putea avea loc într-una dintre ţările din Sudul global", a declarat consilierul prezidenţial Ihor Jovkva, citat de Interfax-Ukraina. Ucraina doreşte ca următorul summit să fie convocat înainte de sfârşitul anului, iar Rusia ar putea fi invitată dacă este pregătită să ia în considerare foaia de parcurs prezentată de Ucraina, a mai spus oficialul. El a refuzat să numească gazdele potenţiale, afirmând că aceasta ar ajuta doar Rusia să submineze eforturile diplomatice. (* Sudul global este un termen care extinde conceptul de țară în curs de dezvoltare. De obicei, se referă la toate acele țări care au o istorie interconectată de colonialism, neocolonialism și o structură socială și economică cu mari inegalități în nivelul de trai, speranța de viață sau accesul la resurse).
  • Avertisment pentru China - Vicecancelarul german Robert Habeck a avertizat China asupra consecinţelor sprijinului său pentru Rusia, precizând că interesele de securitate germane şi europene sunt direct afectate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, relatează Agerpres.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇