Ziua 849 Ploaie de bombe la Ceasiv Iar, peste 100 de drone au atacat Rusia. Putin schimbă doctrina nucleară, UE deschide negocierile cu Moldova și Ucraina

<span style="color:#990000;">Ziua 849</span> Ploaie de bombe la Ceasiv Iar, peste 100 de drone au atacat Rusia. Putin schimbă doctrina nucleară, UE deschide negocierile cu Moldova și Ucraina

În ziua 849 de război, apărarea aeriană ucraineană a doborât patru rachete rusești în regiunile Kirovohrad și Herson. Două persoane au murit și trei au fost rănite în urma bombardamentelor care au avut loc dimineață în Selîdove, regiunea Donețk.

Situația pe frontul de est rămâne dificilă. Unitățile din brigada mecanizată 24 au fost redesfășurate pentru a întări apărarea pe linia de front a orașului Ceasiv Iar din regiunea Donețk. Orașul e sub atac continuu cu bombe aeriene ghidate. Trupele ruse sunt active și în sectorul Pokrovsk, unde au lansat joi 48 de atacuri.

Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) notează, însă, că Rusia va pierde războiul dacă Occidentul își va pune la bătaie toate resursele de care dispune, în ciuda retoricii agresive a lui Vladimir Putin.

Autoritățile ruse susțin că au doborât noaptea trecută 120 de drone în regiunile Crimeea, Krasnodar Krai și Volgograd. Mai multe incendii au izbucnit în baza aeriană Eisk și la rafinăria Ilskii din Krasnodar Krai, unitate care a mai fost atacată în februarie.

Rușii și-au doborât din greșeală un elicopter Ka-29 lângă Anapa, în regiunea Krasnodar, la o zi după ce un alt elicopter s-ar prăbușit în Orientul Îndepărtat.

Casa Albă a autorizat Ucraina să lovească oriunde în zona graniței cu Rusia, în punctele din care forțele Moscovei lansează atacuri aeriene.

De cealaltă parte, Vladimir Putin a anunțat în Vietnam că Rusia intenţionează să-şi schimbe doctrina nucleară cu privire la folosirea armamentului nuclear. Acest lucru înseamnă o eventuală autorizare a unor atacuri nucleare preventive, în cazul în care Kremlinul s-ar simţi ameninţat.

ADVERTISING

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene confirmă deschiderea, la 25 iunie, a negocierilor de aderare la UE ale Ucrainei şi Republicii Moldova. Potrivit unei surse diplomatice, vor fi deschise mai întâi negocieri cu Ucraina, marţi după-amiaza, iar apoi cu Republica Moldova, potrivit unei surse diplomatice.

Iar Coreea de Sud ia în considerare să trimită arme Ucrainei, după ce Rusia și Nordul au semnat un pact militar care a înfuriat Seulul.

Situația pe front

  • Rachete anihilate - Apărarea aeriană a doborât noaptea trecută patru rachete în regiunile Kirovohrad și Herson, a anunțat pe Telegram comandantul forțelor aeriene ucrainene, Nikola Oleșciuk. Acesta a menționat că rachetele Kh-59/Kh-69 au fost lansate de bombardierele strategice rusești.
  • Bombardament în Selîdove - Două persoane au murit și trei au fost rănite în urma bombardamentelor care au avut loc dimineață în Selîdove, regiunea Donețk. Potrivit autorităților locale, un cartier al orașului a fost lovit de o bombă aeriană. Cinci blocuri, șase case și o mașină au fost, de asemenea, avariate.
  • Ploaie de bombe la Ceasiv Iar - Unitățile din brigada mecanizată 24 au fost redesfășurate pentru a întări apărarea pe linia de front a orașului Ceasiv Iar din regiunea Donețk. După ce au capturat Avdiivka în februarie, trupele ruse și-au mutat atenția asupra Ceasiv Iar, un oraș cu o ușoară elevație, a cărui ocupare ar putea deschide drumul spre noi direcții în regiune. "Situația în oraș și în împrejurimi este extrem de dificilă", a anunțat brigada, adăugând că orașul e sub atac continuu, cu bombe aeriene ghidate. Forțele ucrainene au provocat pierderi umane și de echipament unităților de infanterie, dar au suferit, la rândul lor, pierderi, a menționat sursa citată. Moscova caută să încercuiască Ceasiv Iar prin capturarea localităților mici din împrejurimi, folosind sisteme de lansare multiplă a rachetelor (MLRS) echipate cu muniție termobarică.
  • Situație dificilă în Pokrovsk - Situația pe frontul din Pokrovsk rămâne dificilă, rușii atacând ieri de 48 de ori. Inamicul a fost mai activ în apropierea localității Oceretîne din regiunea Donețk, de unde a avansat în mai multe direcții, a transmis joi seara statul major ucrainean. Forțele ucrainene au respins 29 de atacuri, iar alte 19 erau în curs de desfășurare. Situația rămâne dificilă în acest sector, a transmis sursa citată de Ukrainska Pravda.
  • Cum poate pierde Rusia războiul - Rusia va pierde războiul din Ucraina dacă Occidentul își va mobiliza resursele pentru a înfrunta Kremlinul, apreciază Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Analiștii militari americani notează că, în ciuda retoricii și amenințărilor lui Vladimir Putin, inclusiv că va folosi armele nucleare, Rusia nu va fi capabilă să înfrângă Ucraina, dacă Occidentul își va mobiliza capacitățile pentru a înfrunta Moscova.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Peste 100 de drone doborâte - Autoritățile ruse susțin că au doborât 120 de drone în regiunile Crimeea, Krasnodar Krai și Volgograd. Potrivit Ministerului rus al Apărării, 70 de drone au fost doborâte în Crimeea, 43 în Krasnodar Krai și una în regiunea Volgograd, iar alte șase drone navale au fost distruse în nord-vestul Mării Negre. Cel puțin o persoană a murit, iar alte șase au fost rănite, relatează Kyiv Independent.
  • Atac la rafinărie - Canalele rusești de Telegram au anunțat că mai multe incendii au izbucnit în baza aeriană Eisk și la rafinăria Ilskii din Krasnodar Krai, în sudul Rusiei. Cel puțin două persoane au fost rănite. Se pare că o clădire administrativă a fost afectată. Rușii susțin că ucrainenii sunt în spatele atacului de vineri. Rafinăria Ilskii este unul dintre principalii producători de combustibil din sudul Rusiei. Unitatea a mai fost lovită de drone în luna februarie.
  • Elicopter prăbușit - Un elicopter Robinson R-66 s-a prăbușit joi dimineață în regiunea Amur, din Orientul Îndepărtat al Rusiei, la granița cu China. Pe lângă pilot, la bord se aflau trei pasageri, a anunțat vineri agenția de presă TASS, citată de Kyiv Independent. Cauza incidentului nu este cunoscută deocamdată.
  • Rușii și-au doborât un elicopter - Un elicopter rusesc a fost doborât de forțele Moscovei, lângă Anapa, în regiunea Krasnodar, relatează BBC Rusia. Mai multe canale de Telegram ale bloggerilor militari ruși au raportat doborarea unui elicopter Ka-29. "În Anapa, apărarea noastră aeriană a doborât propriul nostru elicopter. KA-29 căuta bărci fără pilot, unul dintre Panțirii noștri (sistem de apărare aeriană, n. red.) a lovit un elicopter (Conform versiunii preliminare, din cauza unei defecțiuni a sistemului prieten sau inamic)”, a relatat canalul 13 de Telegram. Potrivit surselor citate, patru persoane au murit în urma accidentului. "Zbor veșnic, fraților", a scris canalul Voevoda Broadcasts TG, care a postat o fotografie cu elicopterul Ka-29. Ministerul rus al Apărării și armata ucraineană nu au făcut nicio declarație cu privire la elicopterul rus doborât.

Alte informații relevante

  • Ucraina poate lovi oriunde - Ucraina va putea folosi sistemele de apărare aeriană pentru a ținti avioanele rusești care se pregătesc să-i atace teritoriul. Și va putea lovi oriunde în zona graniței cu Rusia, în punctele din care trupele Moscovei lansează atacuri aeriene, a declarat Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, citat de PBS. Este o schimbare subtilă a mesajului de la Washington, după ce președintele american Joe Biden a autorizat luna trecută Ucraina să folosească armament american pentru a lovi țintele din regiunea Harkov care au legătură cu ofensiva rusă, notează Politico.
  • Putin schimbă doctrina nucleară - Rusia intenţionează să-şi schimbe doctrina nucleară cu privire la folosirea armamentului nuclear, a anunţat Vladimir Putin într-o vizită în Vietnam. ”Noi elemente au fost actualizate privind dezvoltarea unor noi dispozitive nucleare, iar noi ştim că în Occident unii experţi se gândesc să le utilizeze. Trebuie să luăm în calcul aceste informaţii şi de aceea avem în vedere să ne schimbăm doctrina”, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, în Vietnam, liderul de la Kremlin. Doctrina actuală prevede că Rusia poate să folosească armament nuclear ca răspuns la un atac nuclear sau în cazul în care atacuri convenţionale reprezintă o ameninţare la adresa existenţei statului rus. O schimbare ar implica o eventuală autorizare a unor atacuri nucleare preventive, în cazul în care Kremlinul s-ar simţi ameninţat.
  • Încep negocierile de aderare la UE ale Moldovei şi Ucrainei - Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene confirmă deschiderea, la 25 iunie, a negocierilor de aderare la UE ale Ucrainei şi Republicii Moldova, a anunţat vineri preşedinţia belgiană a Consiliului UE. Miniştrii Finanţelor din UE, reuniţi la Luxemburg, au adoptat cadrul negocierilor cu cele două ţări candidate, confirmând un acord de principiu al ambasadorilor lor, la Bruxelles, la care aceştia au ajuns săptămâna trecută. Acest acord deschide calea unei începeri oficiale a negocierilor marţi, la Luxemburg, precizează pe X preşedinţia europeană a UE. Cei 27 urmează să deschidă mai întâi negocieri cu Ucraina, marţi după-amiaza, iar apoi cu Republica Moldova, potrivit unei surse diplomatice. Şefii de stat şi de guverne ai UE au deschis calea acestor negocieri de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova la jumătatea lui decembrie 2023. Însă Ungaria frâna, până acum, deschiderea unor negocieri de aderare oficiale cu Ucraina, motivând că aceasta nu îndeplineşte condiţiile. Comisia Europeană a stabilit la 7 iunie că Ucraina şi Republica Moldova au îndeplinit toate condiţiile prealabile unei deschideri oficiale a negocierilor.
  • Seulul vrea să dea arme Ucrainei - Coreea de Sud ia în considerare să trimită arme Ucrainei după ce Rusia și Coreea de Nord au semnat un pact militar care a înfuriat Seulul. "Este absurd că două părți cu istoric în lansarea unor războaie prin invazii - războiul din Coreea și războiul din Ucraina - promit acum o cooperare militară reciprocă pe premisa unui atac preventiv al comunității internaționale care nu se va întâmpla niciodată”, a spus Yoon Suk Yeol, președintele Coreei de Sud.
  • Coreea de Sud l-a convocat pe ambasadorul rus - Ministerul de Externe al Coreei de Sud l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în semn de protest față de pactul dintre Rusia și Coreea de Nord semnat la Phenian în această săptămână. Prim-viceministrul de Externe Kim Hong-kyun a transmis poziția Seulului cu privire la pactul și cooperarea militară dintre Rusia și Coreea de Nord lui Georgy Zinoviev, cel mai înalt reprezentant al Rusiei la Seul.
  • SUA și China discută despre armele nucleare - Pentru prima oară în ultimii cinci ani, Statele Unite și China poartă discuții în privința armelor nucleare, au declarat surse citate de Reuters. În această rundă semi-oficială a discuțiilor Washingtonul și-a exprimat îngrijorarea că Beijingul ar putea folosi astfel de arme sau poate amenința cu un astfel de arsenal dacă ar pierde într-un conflict cu Taiwanul. Reprezentanții chinezi au spus că au încredere deplină într-o victorie fără a apela la arsenalul nuclear, prin urmare China nu va amenința cu folosirea acestuia, au relatat sursele menționate.
  • Kim face o mișcare surpriză - Coreea de Nord construiește secțiuni din ceea ce pare a fi un zid în mai multe locuri de la granița cu Coreea de Sud, iar acest lucru se vede din satelit. Detalii AICI.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇