Ziua 833 Atac cibernetic masiv în Rusia, Ucraina are voie să doboare ținte în spațiul aerian rusesc

<span style="color:#990000;">Ziua 833</span> Atac cibernetic masiv în Rusia, Ucraina are voie să doboare ținte în spațiul aerian rusesc
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 833 de război, activitatea mai multor instituții și companii din Rusia a fost paralizată de un puternic atac cibernetic lansat de spionajul militar ucrainean (GUR). Potrivit unei surse din armata ucraineană, atacul încă e în desfășurare, iar site-urile mai multor ministere și agenții ruse sunt în continuare inaccesibile.

Pe de altă parte, Vladimir Putin a început să poarte vestă antiglonț la evenimentele publice, la recomandarea Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), susțin surse de la Kremlin. Potrivit acestora, președintele rus a avut vestă și la defilarea de 9 mai din acest an, din Piața Roșie.

Cele mai mari două bănci din Rusia vor deschide în iulie sucursale şi birouri în regiunile ucrainene ocupate Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie. Filialele vor deservi clienţii persoane fizice şi IMM-urile.

Pe front, Rusia a lansat în cursul nopții 27 de drone Shahed. Apărarea ucraineană a distrus 22 în regiunile Nikolaiev, Herson, Dnipropetrovsk, Sumî și Poltava. Trupele ruse au atacat dimineață regiunile Donețk și Herson, iar o persoană a murit, alte șapte fiind rănite.

La noi, analiza realizată de Ministerul Apărării arată că în acest moment România nu își permite să renunţe la vreo componentă de apărare antiaeriană, potrivit unor surse citate de Antena3. România a cheltuit în ultima perioadă miliarde de euro pentru înarmare, dar are un singur sistem Patriot operaţional. Deocamdată, preşedintele Iohannis a decis să amâne anunţul oficial şi să convoace CSAT abia după alegeri.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a făcut o precizare importantă în contextul în care Ucraina a primit acordul de a ataca cu arme occidentale ținte militare de pe teritoriul Rusiei: Statele Unite au acordat Kievului, încă de la începerea războiului, permisiunea să doboare aeronavele din spațiul aerian al Rusiei, dacă acestea reprezentau o amenințare pentru Ucraina.

ADVERTISING

Kievul încearcă prin orice mijloace să-și acopere deficitul de efective pe front și anunță că ucrainenii din străinătate care au împlinit 17 ani trebuie să se întoarcă în ţara şi să se înregistreze pentru serviciul militar la centrele teritoriale de recrutare şi protecţie socială. Pe de altă parte, Ambasada SUA în Ucraina reaminteşte că legislaţia ucraineană nu recunoaşte dubla cetăţenie, iar cetăţenii cu dublă cetăţenie, americană şi ucraineană, aflaţi în Ucraina, sunt trataţi exclusiv ca cetăţeni ai Ucrainei şi sunt supuşi drepturilor şi obligaţiilor cetăţenilor ucraineni.

Pe plan diplomatic, Emmanuel Macron îl va primi la Palatul Elysée pe Volodimir Zelenski după festivităţile aniversării Debarcării în Normandia. Cei doi vor purta discuții despre ”nevoile Ucrainei” în faţa Rusiei, iar Macron a transmis că va face alte anunțuri. Totodată, preşedintele SUA Joe Biden se va întâlni cu Zelenski în marja festivităţilor, apoi la summit-ul G7 din Italia, a anunţat Casa Albă.

Situația pe front

  • Atacuri în Herson și Donețk - O persoană a murit și alte patru au fost rănite dimineață, într-un atac rusesc asupra satului Pivnichne, din regiunea Donețk, situat la 20 km de Bahmut. Un magazin a fost distrus în acest atac. Rușii au lansat și două bombe ghidate asupra orașului Selîdove, rănind o persoană. Sediul unei companii și două mașini au fost avariate. Trupele ruse au atacat și satul Inhuleț din regiunea Herson, în timp ce erau distribuite ajutoare umanitare localnicilor. Doi bărbați de 58 și 47 de ani au fost răniți și spitalizați, a anunțat administrația militară locală.
  • Drone distruse - Rusia a lansat noaptea trecută 27 de drone Shahed, iar apărarea ucraineană a anunțat că a distrus 22 în regiunile Nikolaiev, Herson, Dnipropetrovsk, Sumî și Poltava. Unitățile de rachete antiaeriene și de război electronic ale forțelor aeriene, precum și grupurile mobile de foc ale forțelor de apărare, au fost implicate în respingerea atacului aerian. Mai multe drone au lovit un element de infrastructură industrială din Poltava, iar un bărbat a fost rănit ușor.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Atac cibernetic masiv - Serviciul de informații al armatei ucrainene (GUR) a lansat un puternic atac cibernetic de tip DDoS care a paralizat miercuri dimineață activitatea mai multor ministere și companii din Rusia, a spus o sursă citată de Kyiv Independent. Roskomnadzor, instituția rusă de reglementare a comunicațiilor, a anunțat luni că mai multe site-uri guvernamentale au devenit parțial inaccesibile după ce mai multe secțiuni ale rețelei de comunicații au cedat. Sursa menționată a spus că atacul informatic a provocat problema tehnică. Serviciile online ale ministerelor Apărării, Finanțelor, Internelor, Justiției, Industriei, Dezvoltării Digitale și Comunicațiilor, precum și cele ale Situațiilor de Urgență au fost inaccesibile dimineață. Atacul a vizat, de asemenea, site-ul și alte servicii ale Serviciului Fiscal Federal, iar Serviciul Vamal a raportat "complicații temporare în schimbul de informații cu participanții la activități economice străine", după un "atac masiv DDoS asupra operatorilor de telecomunicații". Compania United Aircraft Corporation, băncile Sberbank și Alfabank, rețeaua socială Vkontakte și alte servicii și companii au fost, de asemenea, afectate. O sursă militară a spus pentru Ukrainska Pravda că atacul încă e în desfășurare. Doar site-ul Ministerului Apărării a redevenit funcțional la ora locală 1:30, celelalte fiind în continuare inaccesibile.
  • Putin poartă vestă antiglonț - Vladimir Putin a început să poarte din 2023 vestă antiglonț la evenimentele publice, la recomandarea Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), susțin două surse de la Kremlin citate de Moscow Times. Un oficial rus a spus că președintele rus a purtat vestă antiglonț la defilarea de 9 mai din acest an. Consultantul britanic de securitate Jade Miller a explicat că, judecând după faptul că Putin merge destul de înțepenit și haina lui nu prezintă cute naturale atunci când merge, se poate trage concluzia că acesta ar putea purta o vestă antiglonț, mai ales că ridică și își ajustează vizibil umerii, ceea ce indică un disconfort provocat de vestă.
  • Băncile rusești intră în Ucraina - Cele mai mari două bănci din Rusia preconizează să deschidă în iulie sucursale şi birouri în regiunile Ucrainei pe care Moscova a pretins că le-a anexat în 2022, au anunţat şefii Sberbank şi VTB. Promsviazbank a deschis deja sucursale în regiunile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, deoarece Rusia îşi propune să le ofere civililor şi soldaţilor credite şi servicii bancare ieftine. "În termen de o lună şi jumătate, primele noastre 16 sucursale ar trebui să se deschidă acolo. Aşa că vom fi prezenţi pe întreg teritoriul ţării", a declarat CEO-ul Sberbank, German Gref. VTB, a doua mare bancă din Rusia, va deschide două birouri în Lugansk în iulie şi intenţionează să înceapă să deservească clienţii din Doneţk şi oraşul-port Mariupol până la sfârşitul anului, a declarat CEO-ul Andrei Kostin. Filialele VTB de acolo vor deservi persoane fizice şi IMM-uri.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • România nu poate da Patriot - Analiza realizată de Ministerul Apărării arată că în acest moment țara noastră nu își permite să renunţe la vreo componentă de apărare antiaeriană, potrivit unor surse citate de Antena 3. România a cheltuit în ultima perioadă miliarde de euro pentru înarmare, dar are un singur sistem Patriot operaţional. România a achiziţionat şapte sisteme de apărare antiaeriană de tip Patriot. Din acestea, patru au fost livrate urmând să fie contractate următoarele trei. Din cele patru sisteme livrate, doar unul este deja operațional. Cele şapte sisteme costă aproximativ 4 miliarde de dolari, achiziția Patriot fiind cea mai scumpă din istoria României. Deși analiza MApN e gata, preşedintele Iohannis a decis să amâne anunţul oficial şi să convoace CSAT abia după alegeri.
  • Ucraina are voie să doboare ținte în spațiul aerian al Rusiei - Statele Unite au dat Kievului încă de la începerea războiului permisiunea să doboare aeronavele din spațiul aerian al Rusiei dacă acestea reprezentau o amenințare pentru Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Statelor Unite, John Kirby. Acesta a spus că nu a existat niciodată o restricție pentru ucraineni să doboare aeronave ostile, "chiar dacă acestea nu se aflau în spațiul aerian ucrainean". "Ucraina poate doborî avioanele rusești care reprezintă o amenințare iminentă. Și au făcut-o. Au făcut-o de la începutul războiului", a spus Kirby.
  • Spion de top în Moldova - Fostul şef al Statului Major General al Republicii Moldova, Igor Gorgan, care a fost demis de Maia Sandu în 2021, este informator al serviciilor de informaţii ale armatei ruse (GRU). Gorgan ar fi raportat periodic GRU şi ar fi transmis informaţii inclusiv legate de România. Detalii AICI.
  • Ucrainenii de 17 ani trebuie să se întoarcă din străinătate - Ministerul Apărării de la Kiev a transmis că ucrainenii din străinătate care au împlinit 17 ani trebuie să se întoarcă în Ucraina şi să se înregistreze pentru serviciul militar la centrele teritoriale de recrutare şi protecţie socială. Întrebat dacă tinerii se pot înregistra pentru serviciul militar de la distanţă, în special prin intermediul aplicaţiei mobile Reserve+, ministrul Lazutkin a spus că nu este posibil să facă acest lucru prin intermediul aplicaţiei şi că trebuie să se prezinte personal la birourile de înregistrare şi înrolare militară. Anterior, Forţele Terestre ale Forţelor Armate ale Ucrainei au anunţat că tinerii de 17 ani care nu s-au înregistrat pentru serviciul militar vor primi citaţii. De asemenea, au subliniat că este vorba despre o chestiune de înregistrare militară, care nu are nicio legătură cu mobilizarea. Pe de altă parte, Ambasada SUA în Ucraina reaminteşte că legislaţia ucraineană nu recunoaşte dubla cetăţenie. Prin urmare, cetăţenii cu dublă cetăţenie, americană şi ucraineană, aflaţi în Ucraina, sunt trataţi exclusiv ca cetăţeni ai Ucrainei şi sunt supuşi drepturilor şi obligaţiilor cetăţenilor ucraineni. În conformitate cu legea marţială, bărbaţilor între 18 şi 60 de ani le este interzis să părăsească ţara.
  • Zelenski merge la Paris - În cursul zilei de vineri, președintele francez Emmanuel Macron îl va primi la Palatul Elysée pe Volodimir Zelenski, după festivităţile celei de-a 80-a aniversări a Debarcării în Normandia. Cei doi oficiali vor purta discuții despre ”nevoile Ucrainei” în faţa Rusiei. Macron a transmis că va face alte anunțuri în timpul vizitei lui Zelenski la Paris, vineri, în contextul discuțiilor privind trimiterea de instructori militari francezi în Ucraina. Tot vineri președintele ucrainean va ține un discurs în Adunarea Națională, camera inferioară a parlamentului francez.
  • Biden și Zelenski, întâlnire în Franța - Preşedintele SUA Joe Biden se va întâlni cu Volodimir Zelenski tot în marja festivităţilor din Normandia, apoi la summit-ul G7 din Italia, a anunţat Casa Albă.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇